Objavljeno: 21.12.2006

Inovacije iz IBM-a, ki bodo spremenile življenje

IBM je predstavil najavil pet področjih, kjer bodo informacije na področju računalniške tehnologije bistveno spremenile naše življenje v naslednjih petih letih. Iniciativa z imenom "IBM-ovih naslednjih 5 v 5" ("IBM next Five in Five") je seznam inovacij, ki imajo možnosti, da v naslednjih petih letih spremenijo način, kako ljudje delajo, živijo in se igrajo. Seznam je narejen glede na tržne in družbene trende, od katerih se pričakuje, da bodo spremenili naša življenja, upoštevane so tudi nove tehnologije iz IBM-ovih laboratorijev iz celega sveta.

V prihodnje naj bi tako zdravstveno oskrbo dostopili tudi na daljavo. To bo še posebej pomagalo milijonom, ki imajo kronične zdravstvene probleme, kot so diabetes, srčne in druge težave. Zdravniki bodo lahko pristopili k spremljanju pacientov na daljavo preko senzorjev, ki bodo postavljeni v pacientov dom ali pa preklopljeni na pacienta, podatke pa bodo prek varne povezave posredovale v nadzorni informacijski sistem v zdravstvenih ustanovah.

Mobilni telefoni bodo ko kaže v prihodnosti "brali" naše misli. S pomočjo lokacijskih informacij in zalednih informacijskih sistemov bodo telefoni avtomatsko zaznavali, kje se njihov uporabnik nahaja in kateri način komuniciranja jim najbolj ustreza, ko komunicirajo, delajo ali potujejo. V petih letih bo npr. mobilni telefon vedel, kdaj smo v razredu ali na sestanku in takoj preklopil na glasovno pošto. IBM tudi napoveduje, da se bodo v petih letih zgodile pomembne spremembe v tehnologiji za predvajanje med različnimi svetovnimi jeziki v realnem času. Skupaj s primerno zgrajenimi sistemi za javno posredovanje informacij bo neznanje lokalne jezika manj pomembno, kot danes.

Naslednja razvojna stopnja interneta naj bi bila tridimenzionalna vizualizacija prostorov in predmetov. V tem internetu bomo hodili po hodnikih supermarketa, v predvajalnike DVD plošč in v njih srečali svetovalce, tako kot v resničnem življenju. 3-D internet bo ponudil nove možnosti učenja, izkušnje in načine interakcij z našimi prijatelji, družino, učitelji. Eden ključnih razvojnih premikov pa se bo zgodil na področju nanotehnologije. Ta ne bo pomembna samo v procesorjih in drugih elektronskih izdelkih, temveč tudi pri drugih nalogah, kot je zgradba učinkovitih filtrov za odpadne vode. Energija bo imela vse večji pomen, IBM pa tu predvideva velik korak naprej na področju izkoristka solarne energije.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji