Objavljeno: 9.7.2021 13:57 | Teme: google, android

Google naj bi blokiral alternativne trgovine z aplikacijami

 36 ameriških zveznih držav je vložilo tožbo v kateri trdijo, da naj bi se Google aktivno trudil zapreti ekosistem, zgrajen okoli Androida.

Po njihovih trditvah naj bi Google med drugim poizkusil "podkupiti" Samsung, da bi zaprli svojo trgovino Samsung Galaxy app store. Pri tem posebej poudarjajo Googlove trditve, da naj bi bil sistem Android čim bolj odprt (za razliko od Applovega iOS), namesto tega pa je podjetje sprejemalo ukrepe, s katerimi so morebitne konkurente ovirali. Med drugim naj bi se pri Googlu z večjimi razvijalci dogovarjali za ekskluzivno objavo aplikacij, ovirali naj bi nameščanje aplikacije iz tretjih virov (»sideloading«), Samsungu pa naj bi ponudili različne koristi, če ostanejo zvesti trgovini Google Play.

Google naj bi Samsungu ponudil ekskluzivno vsebino v igrah, občutno boljše pogoje za objavo aplikacij in posebnih dogodkov v Google Play Store in na YouTube. S tem so se trudili zaustaviti rast Samsungove konkurenčne trgovine, saj bi, če bi slednja dobila resen zagon, izgubili kar nekaj prihodkov. Posebej naj bi se bali, da bodo pri Samsungu dobili ekskluzivne pravice do kake bolj priljubljene igre, kot se je to zgodilo leta 2018, ko je Samsung v svoji trgovini ponudil izredno popularni Fortnite – s tem naj bi Google izgubil več milijonov dolarjev prihodkov.

V prid Play Store naj bi Google izkoristil tudi moč na drugih področjih – aplikacije v drugih trgovinah ne morejo zakupiti oglasov v okviru Googlovih iskalnih rezultatov, na YouTube ali v Googlovem oglasnem omrežju Display network. S proizvajalci pametnih telefonov so tudi podpisovali sporazume, s katerimi so delili del prihodkov od oglaševanja v aplikacijah, ob tem pa so se proizvajalci zavezali do določenih omejitev, s katerimi je Google zagotovil dominantnost trgovine Play Store.

Pri Googlu seveda pravijo, da je tožba brezpredmetna. In da je nenavadno, da se tožilci spravljajo nanje, ko pa ponujajo več odprtosti in izbir od drugih – s tem seveda merijo na Apple. Slednji ima sicer podobne težave, po našem mnenju pa oba, torej tako Google kot Apple, zlorabljata svoje dominantne položaje na področju mobilnih sistemov in aplikacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

aha0 | 17.7.2021 | 20:19

Hkrati pa... Android 12 naj bi nativno podpiral trgovine z aplikacijami tretjih ponudnikov, ko bo izšel. Torej na primer v F-Droid (trgovina z brezplačnimi in odprtokodnimi aplikacijami) ne bo več potrebnega ročnega nameščanja posodobitev aplikacij, ker se bo to lahko naredilo samodejno v ozadju, kot pravijo članki. Do sedaj to ni bilo mogoče.

aha0 | 17.7.2021 | 20:27

Ker ni možnega urejanja komentarjev, bom vir priložil v novem komentarju: https://www.xda-developers.com/android-12-alternative-app-stores-update-apps-background/

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji