Objavljeno: 27.6.2001

Compaq opušča Alpho!

Konec junija je Compaq presenetil javnost z novico, da namerava v nekaj letih opustiti strežniške izdelke z lastnimi procesorji Alpha in namesto tega odločno podpreti Intelove procesorje Itanium in njegove naslednike. Compaq je zaradi tega sklenil strateško pogodbo z družbo Intel, po kateri bo slednji prevzel tehnologijo, razvojna orodja in celo osebje, povezane s tehnologijo Alpha.

Sedanje razmere v računalniški industriji so močno prizadele predvsem proizvajalce strojne opreme, Compaq pa želi tudi zaradi tega v bodoče biti manj odvisen od trenutnih prodajnih razmer na področju strojne opreme. Zato se je vodstvo odločilo za obsežno prestrukturiranje podjetja, ki bo v bodoče bolj usmerjeno v storitveno dejavnost in specifične industrijske segmente (proizvodno, finančne institucije,...) podobno, kot je že nekaj časa strukturiran eden od poglavitnih tekmecev, družba IBM.

Del te strategije je tudi odločitev o opustitvi lastne tehnologije Alpha, tako da bodo po letu 2004, dokler naj bi trajal prehod, Compaqovi izdelki, od najbolj enostavnega strežnika do super-računalnika zasnovani na Intelovi arhitekturi IA-64. Podjetje se je v isti sapi zavezalo, da bo do leta 2004 predstavilo vsaj še eno generacijo procesorjev Alpha EV7, prav tako pa bodo do tedaj nadaljevali s proizvodnjo sistemov Tandem, zasnovanih na procesorski arhitekturi MIPS. Strežnike AlphaServer bodo izdelovali do leta 2003, predvideni pa sta še dve osvežitvi: letos poleti bodo na tržišče prišli strežniki AlphaServer GS s procesorji Alpha EV68 s taktom 1 GHz, naslednje leto pa pridejo na vrsto izdelki z novo različico procesorjev Alpha EV7, predvidoma sprva s takti 1,2 in 1,6 GHz.

Compaq je ob tem najavil, da bo na Intelovo platformo prenesel tudi vse svoje ključne operacijske sisteme, kot so Tru64 Unix, OpenVMS in jedro NonStop Kernel, ki je ključni del strežnikov Tandem. Pri prehodu jamčijo, da bodo kupci ohranili svojo investicijo v programsko opremo in rešitve. Poleg tega bodo na novi platformi nadaljevali s podporo operacijskih sistemov Microsoft Windows (2000 in nasledniki) ter Linux.

Ob tem se velja spomniti, da je Compaq procesorje Alpha pridobil z nakupom družbe Digital Equipment Corporation (DEC), za katero so odšteli visoko vsoto 9,1 milijard dolarjev. Prodaja sistemov s procesorji Alpha je v lanskem letu družbi Compaq prinesla 3,2 milijarde prihodka.

Prve sisteme opremljene s procesorji Itanium bo Compaq predstavil v začetku jeseni, sprva v strežnikih ProLiant, kasneje pa bodo to arhitekturo implementirali tudi v zmogljivejših sistemih. Intel in Compaq sta se tudi sporazumela, da bosta skupno razvijala novo procesorsko platformo, podsisteme in sisteme, ki bodo zasnovani na njej.

Predstavniki družb Compaq in Intel niso želeli komentirati o finančnih podrobnostih pogodbe, poudarili pa so, da ta ni ekskluzivna. Tržni opazovalci menijo, da je to velika zmaga za družbo Intel, ki doslej z razvojem svoje prve 64-bitne generacije izdelkov ni imela velikega uspeha. Dogovor bo brez dvoma močno utrdil zaupanje v novo platformo, družbi Compaq pa med drugim zmanjšal stroške in tveganje, povezane z razvojem lastne platforme. Velika četverica procesorskih platform za strežniške sisteme (Compaq, IBM, Intel in Sun) s tem postaja le trojka. Naj spomnimo, da je HP že pred leti napovedal, da bo svojo platformo PA-RISC integriral z Intelovimi procesorji IA-64 (zdaj Itanium) in so tako že dalj časa sodelovali pri njegovem razvoju.

http://www.compaq.com

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji