Objavljeno: 16.5.2001

Compaq in HP se odpovedujeta 32-procesorskim strežnikom Unisys

Podjetji Compaq in Hewlett Packard sta nekoliko presenetljivo najavili, da razdirata pogodbo z družbo Unisys za prodajo doslej edinega 32-procesorskega strežnika z oznako ES7000. Compaq se je odločil, da izdelka, ki bi moral nositi ime Proliant ML770 sploh ne bodo začeli prodajati, namesto tega pa se bodo posvetili pospešitvi prodaje svojega obstoječega 8-procesorskega sistema Proliant 8500. Podobno odločitev so sprejeli nekoliko prej tudi pri Hewlett Packardu, medtem ko družba Dell še naprej načrtuje, da bi ES7000 ponudili pod lastnim imenom v drugi polovici letošnjega leta.

Po mnenju tržnih analitikov je glavni razlog za opustitev načrtov s strani Compaq in HP-ja v slabnih tržnih razmerah, kar se še posebej odraža pri prodaji najdražjih računalniških sistemov. Unisys ES7000 glede na konfiguracije stane med 400.000 in 800.000 dolarji, medtem ko cenejši 8-procesorski strežniki stanejo le med 25.000 in 90.000 dolarji. Drugi razlog pa je prihod prvih strežnikov s novim 64-bitnim procesorjem Itanium. Compaq in Hewlett Packard sta tako usmerila svoje razvojne napore v izdelke, ki bodo uporabljali več procesorjev Itanium in s tem potencialno presegli zmogljivost večprcesorskih sistemov s procesorji Pentium. Kasneje naj bi obe družbi razvili tudi lastne 32-procesorske sisteme, seveda na hitrejši, 64-bitnih izdelkih.

Pri družbi Unisys menijo, da odločitev partnerjev ne bo bistveno vplivala na njihove poslovne rezultate, saj je zanimanje kupcev za sistem ES7000 še naprej zelo veliko. Kljub temu analitiki menijo, da poteza ne bo povsem brez bolečin, saj ocenjujejo, da sta bila dogovora skupno vredna čez 400 milijonov dolarjev, skupaj z družbo Dell pa skoraj milijardo dolarjev. Unisys bo zaradi te odločitve okrepil svojo prodajo s ciljem, da ohranijo nivo prodaje.

http://www.compaq.com

http://www.hp.com

http://www.unisys.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji