Objavljeno: 16.5.2001

AutoCAD 2002

Podjetje Autodesk je predstavilo novo različico vodilnega paketa za računalniško podprto načrtovaje AutoCAD. Nova različica z imenom AutoCAD 2002 vsebuje predvsem novosti in izboljšave, ki so jih naredili na podali raziskave med uporabniki sistema, čeprav je nekaj tudi povsem novih rešitev. Med novostmi je precej izboljšana podpora za skupinsko delo, tako znotraj organizacije kot v okviru širših skupnosti načrtovalcev. Načrte je mogoče odslej lažje prenašati iz spleta v lastne projekte s pomočjo tehnologije i-drop, jih objavljati na spletu, pri tem lahko uporabljamo lastne predloge za objavo, ob tem pa zna sistem samodejno poslati elektronska spočilo in spletni naslov drugim članom delovnih skupin.

Načrte lahko neposredno iz AutoCADa shranjujemo v internetne pomnilniške shrambe, prek protokola WebDAV, med drugim tudi na Autodeskove dveri Point A, kjer so na voljo številne koristne informacije, kot so na primer standardi. Prav podpora za standarde je v AutoCADu odslej precej bolje rešena, saj program vsebuje orodja za preverjanje ustreznosti načrtov s standardi. AutoCAD odslej s pridom uporablja opisni jezik XML oziroma njegovo izvedenko DesignXML, ki omogoča bolj nazorno izmenjavo podatkov in hranjenje dodatnih atributov o načrtu. Upravitelji omrežij bodo zdaj lažje nadzirali licence programa z novimi orodji, ki omogočajo večjo prilagodljivost.

Med osnovnimi zmožnostmi paketa omenimo novo podporo za asociativno dimenzioniranje, nov urejevalnik atributov in prevajalnik slojev ter izboljšave pri delu z besedili (sedaj je vključen tudi črkovalnik). Ob vsem tem so ohranili dosedanji zapis, znan iz različic AutoCAD 2000 in 2000i, izboljšali pa so spletni zapis DWF, ki omogoča odslej prikaz podatkov z večjo ločljivostjo, kot doslej.

AutoCAD 2000 pa je osnova za cel niz drugih orodij, saj iz nega izhajajo tudi novi paketi Autodesk Architectural Desktop 3.3, AutoCAD Mechanical 6, AutoCAD Mechanical Dekstop 6, AutoCAD Map 5 in AutoCAD Land Desktop 3. Autodesk je medtem predstavil tudi novi različico paketa AutoCAD LT 2002 (2D) in Autodesk CAD Overlay 2002 (delo s slikami in načrti, recimo s podorčja GIS-a), ter programski paket Autodesk OnSite 2, ki omogoča pregledovanje in delo z načrti na ročnih računalnikih z okoljem Windows CE, kar je nadvse ugodno za tiste, ki morajo z načrti delati na terenu.

http://www.autodesk.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji