Objavljeno: 28.3.2022 15:06 | Teme: linux, apple, ARM

Asahi Linux za Apple z M1

Ekipa sistema Asahi Linux že nekaj časa pripravlja različico, ki bi delovala na Applovih računalnikih s procesorji ARM (zaenkrat torej na družini M1), na voljo je prva alpha različica.

Ekipa je morala prilagoditi nekaj obstoječih gonilnikov, gonilnike za grafično kartico pa so morali spisati sami. Med podprto opremo je zaenkrat brezžična kartica WiFi, USB 2.0 preko vmesnika Thunderbolt (3.0 naj bi bil podprt kmalu) in zaslon. Manjka še podpora za Displayport in Thunderbolt, za spletno kamero, bluetooth, sistem pa tudi še ne more v spanje. Pravijo, da naj bi bil sistem »končan« nekje v roku leta ali dveh, torej da bo podprta vsa strojna oprema. Do takrat bo Apple seveda ponujal že nove generacije teh naprav, a razvijalci pravijo, da gre tu za osnovo, ki jo bodo lahko s časom dograjevali.

Trenutni namestitveni program moramo zagnati iz ukazne vrstice, potrebujemo pa vsaj 53 GB prostora za namestitev z grafičnim okoljem KDE Plasma. Asahi sicer za namestirev potrebuje le 15 GB prostora, a mora ostati vsaj 38 GB prostega za macOS, da lahko izvaja sistemske nadgradnje. Dual-boot, torej zagon kateregakoli izmed dveh sistemov, naj bi deloval enako kot na Applovih računalnikih z Intelovimi procesorji, torej se ob zagonu pojavi možnost izbire sistema. Kasnejše nadgradnje Asahi Linuxa naj bi bile na voljo neposredno znotraj sistema, torej ne bodo terjale vnovične namestitve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji