Objavljeno: 1.3.2001

Apple in digitalne rešitve

V Budimpešti je 21. in 22. februarja potekal seminar z naslovom Apple in digitalne rešitve, ki ga je organizirala lokalna Applova podružnica. Predstavili so Applove novosti na področju strojne opreme (PowerBook G4 in novo družino delovnih postaj G4) ter komentirali novosti, ki jih je nekaj ur pred tem predstavil Steve Jobs na tokijskem Macworldu (novi iMaci, prenovljeni Cube s pogonom CD-RW). Glavna tema seminarja je bila uporaba digitalnih tehnologij na Applovi strojni osnovi, ki jo ustvarjalci večpredstavnih vsebin pogosto srečujejo pri svojem delu. Predavatelji iz Applove evropske centrale so predstavili nove rešitve na področju digitalnega videa, glasbe in fotografije.

Delovanje najnovejših Applovih tehnologij so ilustrirali z uporabo programa Final Cut Pro pri ustvarjanju digitalnega videa, za prikaz zmogljivosti Applovih računalnikov pri obdelavi digitalne fotografije pa so uporabili Adobeov Photoshop 6. Najnovejša različica Final Cuta podpira do 99 nivojev videa in zvoka. Datoteke v zapisu Photoshop lahko izvozimo v Final Cut kot zamrznjene slike in pri tem obdržimo Photoshopove plasti. Zanimiv je bil prikaz, kako zgolj z uporabo plasti ustvarimo animacijo. Tudi ustvarjalci elektronske glasbe si pri delu pomagajo z rešitvami, zasnovanimi na Applovi strojni platformi. Zelo privlačen je vmesnik programa Reason švedskega podjetja Propellerhead Software (http://www.propellerheads.se). Gre za visoko zmogljivi programski glasbeni center, saj v njem najdemo analogni sintetizator, sekvenčnik, vzorčevalnik, mešalno mizo in še kaj.

Središče vseh digitalnih večpredstavnostnih tehnologij na Applovi strojni osnovi je Quick Time, za katerega pri Applu upajo, da bo postal splošno sprejeti standard na osebnih računalnikih. Tehnologija Quick Time ima središčno vlogo pri zajemanju videa, arhiviranju in predvajanju vsebin, njihovem urejanju in ustvarjanju, pa tudi posredovanju oddaljenemu uporabniku (pretočni strežniki). Pomembno vlogo pri ustvarjanju novih vsebin bo igral Applov program za zapisovanje plošč DVD (DVD Studio Pro) skupaj s samim zapisovalnikom (Super Drive), vgrajenim v trenutno najmočnejše delovne postaje Power Mac G4. Zapisovalnik naj bi omogočal poceni izdelavo plošč, ki jih bodo lahko prebrali vsi standardni predvajalniki DVD. Prihodnost naj bi prinesla nov standard za vodilo FireWire (2 Gb/s), do konca leta 2002 pa naj bi naprave po tem protokolu komunicirale tudi brezžično.

S predstavitvijo lastnih rešitev so seminar popestrili predavatelji iz podjetij, ki Applovo tehnologijo uporabljajo pri oddajanju televizijskih vsebin na tradicionalni način (televizijski kanali) ali pa preko spleta. Ocenjujejo, da je v svetu kakih 100000 televizijskih postaj, ki bodo v bližnji prihodnosti večinoma prešle na novi (in cenejši) način ustvarjanja in predvajanja svojih oddaj, kar predstavlja za Apple in njegove partnerje velik izziv.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji