Objavljeno: 14.5.2001

AMD Athlon 4 -- prvič za prenosnike

AMD je predstavil nov mikroprocesor z imenom Athlon 4, ki je namenjen za rabo v prenosnih računalnikih. AMD je s tem prvič svoj najzmogljivejši mikroprocesor ponudil tudi za še naprej rastoče tržišče prenosnikov, kjer je doslej kraljeval Intel. Athlon 4 bo že od začetka na voljo v različici s taktom 1 GHz, s čimer naj bi dosegal enako ali pa celo višjo zmogljivost od primerljivega procesorja Intel Pentium III. Poleg najhitrejšega so na voljo tudi različice s takti 850 MHz, 900 MHz in 950 MHz, cene pa se gibljejo od 240 do 425 dolarjev.

Athlon 4 je zgrajen v 0,18 mikronski arhitekturi, vsebuje 128 KB velik prvonivojski in 256 KB velik drugonivojski predpomnilnik na samem čipu, poleg tega pa premore zmogljivo enoto za delo s plavajočo vejico, podporo za ukaze 3DNow! In sistem za varčevanje z energijo PowerNow! Pri sistemu za varčevanje z energijo zna AMDjev novi procesor preklapljati med 32 različnimi takti, s čimer se prilagaja trenutnim potrebam po procesiranju, medtem ko Intelova tehnologija SpeedStep nudi le dve možni stanji. Procesor je združljiv s podnožji Socket A, podpira pa tudi sistemsko vodilo s taktom 200 MHz.

Podporo za nove procesorje so že napovedali nekateri ugledni proizvajalci prenosnikov, med katerimi je tudi Compaq, ki bo novi procesor vgrajeval v svoje modele Presario 1200. Med zgodnjimi podporniki je tudi družba Hewlett Packard. AMD je sočasno predstavil tudi nove modele nekoliko šibkejših, a cenejših procesorjev Mobile Duron s takti 800 in 850 MHz, ki stanejo od 170 do 197 dolarjev.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji