Objavljeno: 10.10.2019 13:00

Waymo (Google) začenja s prevozom potnikov v samovozečih vozilih brez varnostnega šoferja

Waymo, podjetje, ki je nastalo iz Googlovega projekta za samovozeča vozila, je svoje stranke obvestilo, da se jim lahko zgodi, da jim bo ustavilo vozilo, ki za krmilom ne bo imelo nobenega, tudi ne šoferja, ki je tam iz varnostnih razlogov.

Podjetje je s preizkušanjem tehnologij, ki so potrebne za samodejna (samovozeča) vozila,  začelo že leta 2019, leta 2016 pa je projekt v toliko napredoval, da v Phoenixu v Arizoni omogoča prevoz običajnih smrtnikov, ki si prevoz naročijo preko aplikacije Waymo One.

 

 

Potnike, ki naročijo prevoz, pride iskati prirejen Chryslerjev kombi, ki vozi sam, vendar je za njegovim krmilom še vedno Waymov uslužbenec, za vsak primer. Vozila vozijo le v manjšem delu Phoenixa, ki ga sistem do potankosti pozna, pri čemer velja omeniti, da je Phoenix v puščavskem delu ZDA, kjer so vremenske razmere idealne, dežja bolj ali manj ni, ceste pa so prav »po ameriško« široke in med seboj pravokotne.

Zanimivo bo spremljati, kako bo potekala naslednja faza projekta, ko bo potnik v avtomobilu dejansko sam in brez šoferja, čeravno je za pričakovati, da bo vsaj kot potnik še vedno prisoten tudi Waymov uslužbenec…

Techcrunch

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji