Objavljeno: 19.9.2019 05:00

IBM predstavlja svoj največji kvantni računalnik

IBM je sporočil, da bo vsak hip nared njegov 53-kubitni kvantni računalnik, ki bo najzmogljivejši IBM-ov doslej. Postavili ga bodo v Quantum Computation Centru v New Yorku, kjer že stoji pet 20-kubitnih računalnikov, kmalu pa jih bo 14. Novi kvantni računalnik pa ne bo le večji, temveč prinaša vrsto novih tehnologij, ki omogočajo večjo zanesljivost in uporabo v oblaku.

Gradijo namreč kvantni oblak, ki ga bodo lahko uporabljali raziskovalci ali komercialni uporabniki. Novi 53-kubitni računalnik bo na voljo oktobra. Obljubljajo 95-odstotno dostopnost v oblaku, ki sicer teče že od leta 2016. Čeprav so kvantni računalniki še vedno v glavnem raziskovalni eksponati, ima IBM-ova storitev kvantnega računalništva v oblaku že 150.000 registriranih uporabnikov, ki so izvedli že 14 milijonov eksperimentov.

IBM seveda ni edini, ki razvija kvantne računalnike. Tekma v tej bitki je zelo močna, saj nastopajo vsi večji igralci: Google, Microsoft, Honeywell, Rigetti Computing, IonQ, Intel in NTT. D-Wave je tu izvzet, ker razvijajo drugačne kvantne računalnike kot ostali. D-Wave stavi na kvantno ohlajanje (quantum annealing).

Glavni cilj pa ostaja Quantum Advantage – to pomeni izdelavo kvantnih računalnikov, ki niso le tehnološko superiorni klasičnim, temveč predvsem tudi uporabnejši. Trenutno namreč še ni primerov, kjer bi kvantni računalnik kakšen praktični problem rešil hitreje od klasičnega računalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji