Objavljeno: 8.9.2019 09:00

Huawei na sejmu IFA prikazal nov procesor in »nov« telefon P30 Pro

Kot je v zadnjih letih že običaj, smo na Berlinskem sejmu IFA tudi tokrat videli predstavitev novega Huaweievega sistemskega vezja (»procesorja«) Kirin. Tokrat nosi oznako Kirin 990, podjetje pa se je pohvalilo, da je njegova različica »5G« prvo vezje, ki ima integriran tudi modem 5G.

Obstoječi telefoni s podporo za 5G imajo zaenkrat ločeno vezje z modemom, po novem bodo vse potrebno za povezovanje v mobilna omrežja novih generacij premogla že sistemska vezja (System On a Chip). Glede na to, da je na sejmu IFA tudi Samsung predstavil/napovedal svoje vezje Exynos 980, ki naj bi ravno tako vsebovalo modem 5G, je debata o tem, kdo je »prvi«, sicer še odprta. Še posebej, ker sta obe vezji šele napovedani, v delujočem telefonu (ali kateri drugi napravi) pa ju še ni videti. Huawei naj bi Kirin 990 uporabil v prihajajočih telefonih serije Mate 30, ki je napovedana za 19. september. Kako točno bo ta telefon brez Googlovih aplikacij in servisov izgledal, bomo še videli.

Kirin 990 temelji na enakih ARMovih jedrih Cortex A76 in A55 kot lanski model Kirin 980, čeprav je bilo slišati namigovanja, da bo Huawei morda uporabil novejša ARM jedra A77. Anandtech poroča, da so Huaweievi predstavniki to pojasnili s tem, da zaenkrat jeder A77 niso uspeli »naviti« do tako visokih frekvenc, kot jih zmorejo jedra A76, varčnost obeh tipov jeder pa je enaka. Vprašanje je sicer, če ni odločitev vezana tudi na dejstvo, da Huawei po odločitvi ameriške administracije nima dostopa do novih tehnologij, kar ARM jedro A77 vsekakor je.

Vir: Anandtech

Kakorkoli že, Kirin 990 je po besedah predstavnikov Huaweia okoli 9% hitrejši od Kirin 980 v aplikacijah, ki potrebujejo le eno jedro (predvsem na račun višje frekvence delovanja) in 10% hitrejši pri delu z več jedri. Napredek naj bi bil bolj očiten pri varčnosti, saj naj bi bila »srednja« jedra A76 kar 35 varčnejša. Procesor ima sicer tri tipe jeder – »velika« A76 za najbolj intenzivna dela, srednja A76 za običajno delo in varčna A55 za opravila, ki niso zahtevna. Enako kot lanski model 980.

Vir: Anandtech

Kot rečeno, je ključna novost model Kirin 990 5G, ki vsebuje tudi modem 5G, zaradi tega pa ima vezje kar 10,3 milijarde tranzistorjev (model 980 »le« 6,9 milijard). Modem naj bi zmogel hitrosti do 2,3 Gb/s k sebi in 1,25 Gb/s od sebe. Različica brez 5G ima okoli 8 milijard tranzistorjev. Kar nekaj teh tranzistorjev odpade na grafično enoto Mali G76, ki je po novem 16-jedrna in ne 10-jedrna in na enoto NPU, ki je po novem dvostopenjska (dva »hitra« procesorja, ki zmoreta optično razpoznavo tudi v video posnetkih in en varčen, ki je dovolj zmogljiv za prepoznavo v fotografijah).

 

»Nov« telefon P30 Pro

Na sejmu IFA je Huawei predstavil tudi »novost« - aktualni telefon P30 Pro v dveh novih barvah in z nameščenim novim sistemom EMUI 10, ki temelji na Androidu 10. Po splošnem mnenju opazovalcev je to spreten trik, kako narediti nekaj »novega«, z novim operacijskim sistemom, četudi ameriške sankcije Huaweiu trenutno prepovedujejo nameščanje novih (tudi) Googlovih izdelkov na nove izdelke.

Na sejmu je bilo videti tudi že večkrat prestavljeni prepogljivi telefon Mate X, ki ga je poganjal Android, vendar brez trgovine Play in Googlovih aplikacij.  

OSDOVT9vAPw

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji