Objavljeno: 29.8.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2017

Žepna projekcija

Vsi sanjamo o velikih zaslonih, ki bi jih bilo mogoče enostavno prenašati – izdelovalci telefonov že razvijajo take, ki se zvijejo v svitek. Že danes pa si lahko omislimo projektor, ki gre praktično v žep.

Na preizkus smo dobili majhen projektor, imenovan preprosto projektor Z100 Android Smart. Etiketa pravi, da ga izdeluje sicer neznano podjetje Matoo, gre za model MT-M06, v spletu ga najdemo tudi pod drugimi oznakami (denimo KSP-Z100M6). V praksi spominja na zunanji disk ali manjši napajalnik za prenosnik (v debelino meri slaba dva centimetra, tehta pa dobrih 300 gramov), zraven dobimo majhen daljinec za upravljanje.

Projektor se sicer obnaša kot večpredstavni predvajalnik – vgrajen je štirijedrni procesor ARM (gre za nekoliko starejši Cortex-A7), na njem pa teče Android. Tu se pokaže tudi ena večjih slabost, saj gre za starejši Android 4.4 (je pa na voljo tudi slovenščina). V projektor lahko nameščamo dodatne aplikacije, denimo za YouTube, Netflix ali predvajalnik Kodi, namestimo lahko tudi kakšno igro, a se hitro pokaže omejitev strojne opreme. Na voljo je 1 GB pomnilnika in 8 GB shrambe.

V projektor lahko vstavimo kartico Micro SD ali priključimo kak ključek USB (ali, seveda, zunanji disk). Na strani sta dva klasična vmesnika USB, izhod HDMI in klasični 3,5 mm izhod za slušalke ali zvočnike. Zaradi izhoda HDMI lahko projektor uporabljamo tudi kot povsem navaden večpredstavni predvajalnik z Androidom. Vgrajena je tudi brezžična povezava WiFi (konkretno podpira standard do 802.11n pri 2,4 in 5 GHz), tako lahko s projektorjem tudi brskamo po spletu. Vgrajeno ima tudi podporo za AirPlay, DLNA in Miracast, torej lahko vanj pretakamo vsebine iz različnih omrežnih virov (denimo neposredno iz iPhona).

Pri tako majhni napravi težko pričakujemo veliko, a se kljub temu obnese solidno – vsekakor bolje kot projektorji, ki so kdaj vgrajeni v kak prenosnik ali tablico (to so poizkušali zlasti v Lenovu). Pri dnevni svetlobi resda ne moremo gledati filmov, a bo dovolj za kako preprostejšo statično predstavitev, ponoči oziroma v temnih prostorih pa je slika dovolj svetla. Gre za žarnico LED s svetlobnim tokom 100 lumnov in doživljenjsko dobo delovanja. Slike merijo po diagonali od 70 centimetrov pa vse do treh metrov. Kot vedno se pri projektorjih priporoča uporaba platna, a bo za silo zadostovala že kakšna dovolj ravna oziroma gladka stena.

Projektor ima vgrajen tudi akumulator, pohvali se s 4000 mAh, na našem preizkusu je zdržal približno uro in pol rabe (nekaj sprehajanja po menijih in ogled filma z nosilca USB). Zraven dobimo tudi napajalnik in majhno stojalo, da napravo lažje postavimo. Projektor podpira video do 1080p, na našem preizkusu ni imel nobenih težav s pogostejšimi video formati, tudi podnapisi so delovali.

Gre za zanimivo napravo, od katere ne moremo pričakovati ravno veliko, a je dovolj majhna, da jo imamo praktično povsod s seboj. V temnejših prostorih se kljub temu obnese presenetljivo dobro, zaradi vgrajene baterije pa je zelo pripravna tudi za uporabo na sestankih.

Mini Android projektor Z100

Prenosni projektor in večpredstavni predvajalnik.

Prodaja: www.bonajo.si.

Cena: 260 EUR.

Za: Velikost in teža, prilagodljivost Androida.

Proti: Različica Androida, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji