Objavljeno: 26.10.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2021

Za Android - Prepoznavanje rastlin

Nekoč so raziskovalci divjine s sabo obvezno nosili knjigo o vseh rastlinah v okolici. Če so se izgubili, niso nikoli stradali, saj so natančno vedeli, katero rastje je užitno in katero ne. Danes je dovolj pametni telefon, ki z ustrezno aplikacijo uspešno nadomesti rastlinsko enciklopedijo. Četudi ne bomo raziskovali divjine, jo je priporočljivo in zabavno imeti na telefonu.

Prva predstavljena aplikacija je namenjena prepoznavi rastlin in živali v okolici. Program iNaturalist, ki je med drugim preveden tudi v slovenščino, nam omogoča, da se poučimo o rastlinju na trenutni lokaciji ali pošljemo lastna opazovanja v spletno analizo. Pridružimo se lahko različnim projektom ali izpolnjevanju nalog. Program je vsebinsko dober, le malce več prijaznosti uporabniškega vmesnika bi si želeli, a podarjenemu konju se ne gleda v zobe. Aplikacija iNaturalist je povsem brezplačna za uporabo.

PlantNet je naslednja pomembna mobilna postaja na poti z botaniko obsedenih uporabnikov. Razpoznavanje rastlin je precej hitrejše kot v aplikaciji iNaturalist, hkrati pa ima PlantNet tudi boljši in sodobnejši uporabniški vmesnik. Aplikacija je družabno naravnana, zato s svojim raziskovanjem pomagamo drugim ljubiteljem rastlinja po svetu ter se povezujemo v interesne skupine.

Novincem v svetu raziskovanja rastlin je namenjena aplikacija PlantSnap. Ponaša se z izredno prijaznostjo do uporabnika, s čutom za začetnika ter samodejnim prepoznavanjem zelenja pred kamero. Enostavneje preprosto ne gre! Aplikaciji ne manjka družabnih funkcij niti naprednejših zmožnosti, ki pa so na voljo zgolj naročnikom, če se v iskanju boljše storitve ločijo od dobrega evra mesečno.

PictureThis ponuja bolj znanstveni pristop. Aplikacija je najbolj podobna tiskani enciklopediji rastlinja, ki je med strokovnjaki zelo priznana. Če nas zanimajo manj raziskane rastline, je PictureThis pravo orodje za identifikacijo. Poslana fotografija lista ali cveta bo v 98 odstotkih pravilno razpoznana. V aplikaciji živi živahna mobilna skupnost podobno mislečih ljubiteljskih in profesionalnih botanikov, ki so vedno pripravljeni na pogovor.

Osnovno razpoznavo rastlin nam nudi tudi Googlovo programsko orodje Google Lens. Pripomoček je nujna oprema slehernega telefona z operacijskim sistemom Android, saj ob pomoči umetne inteligence poleg rastlin uspešno prepoznava vse predmete v okolici, za nameček pa odlično podpira tudi materni jezik sončne strani Alp.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji