Objavljeno: 22.12.2020 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Januar 2021

Windows in procesorji ARM - Nedokončano, vendar dobro

Microsoftov drugi poskus izdelave tablice/prenosnika z Windows in s procesorjem ARM ima malce smole. Zdaj ko smo videli Applove izdelke M1, namreč vemo, kakšen bi tak izdelek zares moral biti …

Dolga leta so nas proizvajalci strojne in programske opreme prepričevali, da so procesorji, ki temeljijo na arhitekturi ARM, prešibki za kaj več kot za poganjanje telefonov in tablic. Applovi iphoni in ipadi so sicer na različnih sintetičnih testih redno dosegali rezultate, ki so bili primerljivi s številkami, kot jih na osebnih računalnikih dosegajo procesorji Intel/AMD, vendar je v ozadju vedno kljuval pomislek, da gre za popolnoma različne formate in operacijske sisteme, zato neposredna primerjava ni mogoča.

Kljub temu se je počasi izoblikovalo mnenje, da je s »telefonskimi« procesorji mogoče izdelati tudi prenosne računalnike, ki poganjajo »resne« operacijske sisteme (Windows, MacOS). Osnovna ideja pa je bila še vedno – varčnost. Procesorji na arhitekturi ARM so menda varčnejši od procesorjev x86/x64 (Intel/AMD), uporabniki pa bi bili veseli, če bi njihov tanek prenosnik zmogel delovati ves delovni dan, morda kar celo 20 ur. Microsoft je že leta 2012 v ta namen pripravil za ARM prirejeno različico Windows in jo poimenoval Windows RT. Šlo je za polizdelek, kjer večina obstoječih programov ni delovala, zato je hitro propadel, hkrati z goro tablic Surface, na katerih naj bi tekel, ki so šle v odpis.

Pet let kasneje je Microsoft poskusil ponovno. V sodelovanju s podjetjem Qualcomm, ki izdeluje najzmogljivejše procesorje z arhitekturo ARM zunaj sveta Apple, je predstavil »polno« različico Windows 10, ki teče na procesorjih ARM. Še več, v te Windows je nameščen tudi emulator in omogoča brezšivno poganjanje 32-bitnih aplikacij, ki so napisane za procesorje z arhitekturo x86/x64. Microsoftovi partnerji so za Windows 10 ARM pripravili nekaj prenosnikov. Ponovno se je zgodbe lotil tudi Microsoft in predstavil tablico Surface Pro X, ki jo je poganjal Qualcommov procesor SQ1 (grafično nadgrajeni Snapdragon 8cx). Veljalo je, da je tablica (ki z dokupljeno tipkovnico postane tudi prenosnik) – dovolj dobra. Dovolj hitra za dostop do interneta, dovolj hitra za osnovna pisarniška dela (Word, Excel), z nekaj boljšo avtonomijo baterije, kot smo je od tablic/prenosnikov vajeni sicer, in z vgrajeno stalno povezljivostjo LTE. A vendar – tistega pravega preboja ni bilo, ne nazadnje zato, ker arhitekture ARM celo sam Microsoft ni zares posvojil. Celo priloženi brskalnik Edge je namreč tekel v emulaciji in zato relativno počasno.

Emulacija ne podpira gonilnikov. Denimo tiskalniških.

V drugo bolje?

In zdaj smo tu – v rokah imamo Microsoft Surface Pro X SQ2, drugi Microsoftov poskus na področju arhitekture ARM. Gre za 13-palčno tablico z zaslonom LCD ločljivosti 2.880 × 1.920 pik, ki ima 16 GB pomnilnika, 256 GB (ali 512) »diska«, hitrejši procesor SQ2, stalno povezljivost LTE s svetom in Windows 10 za procesorje ARM.

Surface Pro X SQ2 je videti odlično, kakovost izdelave je, kot smo pri Microsoftovi liniji Surface vajeni, vrhunska. Vgrajeno stojalo omogoča zvezno spreminjanje naklona, zaslon ima zelo malo roba. Res pa je, da smo v svetu vrhunskih tablic Android že vajeni zaslonov AMOLED, česar Surface Pro X še ne premore. Če (že tako dragi) tablici dokupimo še tipkovnico s priloženim peresom (in za to odštejemo bogatih dvesto evrov!) se uporabnost naprave poveča, saj s tem postane tudi prenosnik. Žal tak, ki na kolenih ne deluje najbolje, saj se tipkovnica, ki je na tablico »prilepljena« z magneti, ukrivlja, pa vendar – na mizi služi odlično.

Kako pa praksa?

Ključno pa seveda ni, kakšna je naprava na pogled, ampak je pomembno, kako deluje. Glede na to, da je Microsoftova podpora arhitekturi ARM nekoliko napredovala, lahko rečemo, da v osnovi deluje dobro. Sama Okna so hitra in relativno poskočna, Raziskovalec se odpira hitro, celo Word in Excel (ki sta le delno prevedena za ARM) za zagon potrebujeta le tri sekunde, kar je za prenosnik dovolj hitro. Priloženi brskalnik Edge temelji na odprtokodnem Chromiumu in je v celoti preveden za ARM, zato deluje odlično in zelo hitro.

Že s tem, kar smo zapisali do zdaj, je jasno, da bo Surface X Pro marsikomu zadostoval. Še posebej, ker je baterijska varčnost na res visoki ravni. Video s spletišča Youtube se prek Wi-Fija ob vključenem zaslonu predvaja kar polnih 12 ur! Samo za primerjavo – povprečen Dellov prenosnik s procesorjem Core-i5 in s ceno okoli 1.000 evrov zmore to početi le štiri ure. Še več, da je Microsoft tokrat res lepo povezal programsko in strojno opremo, kaže tudi to, da ob nedelovanju tablica res skoraj popolnoma zaspi. Med testom smo jo tako pri miru pustili tudi dneve in dneve, a se je kazalec napolnjenosti baterije komajda kaj premaknil, četudi je bila ob dotiku na delo pripravljena takoj, v trenutku. In – vgrajena baterija se v celoti (od 0 do 100 odstotkov) napolni v dveh urah, kar je res zelo dobro.

Odlično se obnese tudi vgrajena podpora eSIM, prek katere lahko prenosnik povežemo s spletom. Ne gre sicer za povezovanje 5G, toda tudi LTE danes ni ravno počasen. Navdušeni smo bili nad globalno rešitvijo, ki je vgrajena in s katero se uporabniku ni treba ubadati z lokalnimi mobilnimi operaterji. S ponudnikom, denimo Ubigi, sklenemo pogodbo za pokritost tistega dela(ov) sveta, ki nas zanima(jo), in zadeva enostavno deluje. Cene so ugodne: 3 GB podatkov v Evropi, kar vključuje tudi Švico in Turčijo, stane le 14 evrov. 3 GB v ZDA in Kanadi – 29 evrov. 3 GB na Kitajskem – 24 evrov. Japonska 15 evrov itd.

Je to dovolj?

Ne, v resnici ni, saj uporabniki sistema Windows navadno uporabljamo še množico drugih programov, zaradi katerih je ekosistem Windows sploh doživel tako priljubljenost, kot jo je. Kot rečeno – vgrajena je emulacija 32-bitnih programov, ki so pisani za procesorje Intel/AMD. Deluje … No … Dovolj dobro. Vsaj če jo bomo potrebovali za zagon programčkov, ki smo jih vajeni že od nekdaj. VLC, Total Commander, preprosti urejevalniki slik in zvoka, vse to deluje dovolj hitro, da bo uporabnik z njimi zadovoljen.

Emulacija deluje le za 32-bitne programe arhitekture x86/x64.

Hkrati pa je emulacija v resnici počasna, zato resnih programov v njej ne gre poganjati. V prejšnji različici Surface Pro X je bil tak primer neuporabno počasnega programa Adobov Photoshop. Tokrat ni, saj se novi Photoshop v Surface Pro X SQ2 sploh noče zagnati. Naši hitrostni testi tudi kažejo, da je brskalnik Chrome, ki teče v emulaciji, kar 2,5-krat počasnejši od ARM prilagojenega Edgea. Tako je pokazal spletni testni program Jetstream, strinja se tudi spletni testni program Silverbench, ki je Chromu nameril še enkrat »manj hitrosti« kot Edgeu. In tudi subjektivni občutek ob deskanju s Chromom te ugotovitve potrjuje.

Ponovno polizdelek?

Sploh pa – ste opazili, da pri emulaciji ves čas omenjamo le 32-bitne programe? Tiste, ki iz okolja Windows počasi izginjajo. Da, emulacije 64-bitnih programov za Intel/AMD Microsoftu še vedno ni uspelo sestaviti in šele zdaj, tik pred oddajo članka v tiskarno, smo lahko prebrali, da je razvijalcem na voljo nekakšna njena »predbeta« različica. Čeprav je bila v osnovi napovedana za september.

V praksi to pomeni, da velike večine resnih programov na tej tablici/prenosniku sploh ne boste mogli pognati (glej zgoraj omenjeni Photoshop). Pa tudi ko jih boste, ne računajte na to, da bodo delovali ravno hitro (glej zgoraj omenjene teste 32-bitne emulacije).

Še več, 32-bitna emulacija deluje le za običajne programe, za gonilnike pa ne. In verjetno si lahko predstavljate, da množica proizvajalcev najrazličnejših naprav ne razmišlja ravno v smeri kombinacije Windows/ARM, zato na Surface Pro X SQ2 enostavno ne delujejo. Mi nismo mogli namestiti našega omrežnega tiskalnika, če naj omenimo najbolj tipičen primer. Res pa seveda je, da je za najosnovnejše gonilnike poskrbel Microsoft, zato delujejo, denimo miške, tipkovnice, kamere.

Zakaj pravzaprav govorimo o polizdelku? Če bi ta članek pisali pred mesecem ali dvema, bi lahko realno zaključili, da je Surface Pro X SQ2 dovolj dober prenosnik za povprečnega »direktorja«, ki je veliko na poti, saj večina programov deluje dovolj dobro, baterijski del je odličen, povezljivost pa ravno tako. Toda danes vemo, da je mogoče nalogo, ki si jo je zadal Microsoft, opraviti veliko veliko bolje. V rokah smo namreč imeli Apple Macbook Air s procesorjem ARM M1. Ta je tisti pravi »polni« izdelek, ki bi ga pričakovali tudi od Microsofta. S hitrostjo delovanja, ki jo komajda dosegajo tudi že resni namizni računalniki (!) z Windows, z emulacijo, ki »odžre« le okoli 20 odstotkov hitrosti (in ne 75) ter omogoča poganjanje vseh (!) programov za procesorje Intel in z varčnostjo, ki je na še višji ravni – zgoraj omenjeni Youtube posnetek smo na tem Applu poganjali kar 20 ur!

Apple se je preskoka v svet ARM lotil zares, s polno paro, Microsoft pa le tipa v tej smeri, za vsak primer, če bo morda to kdaj res treba zares narediti. Zatorej: Microsoft, zbudi se, ta trenutek je že napočil! Apple je s svojim oddelkom za procesorje in programersko ekipo dokazal, da je prihodnost v svetu ARM. Prej ko bodo pecejaši z Microsoftom na čelu to spoznali, lažje jim bo.

Microsoft Surface Pro X SQ2

tablica/prenosnik z Windows in procesorjem ARM

Izdeluje: www.microsoft.com

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 1.700 EUR, model s 512 GB diska 2.050 EUR, tipkovnica in pero še 208 EUR

Za: Odličen zaslon, dovolj hitro delovanje spletnega brskalnika in Microsoftove pisarne, odlična zmogljivost baterije, cenovno ugodna stalna povezljivost prek LTE.

Proti: Izredno visoka cena, nepopolno izvedena in počasna emulacija, ni podpore za obstoječe gonilnike za arhitekturo x86/x64.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji