Objavljeno: 24.2.2015 | Avtor: Tilen Knaus | Monitor Marec 2015

Windows 10 za telefone

Oktobra lani je Microsoft izdal prvi predogled težko pričakovanega Windows 10 za računalnike in tablice, zdaj pa je na vrsti predogledna različica Oken za telefone.

Windows 10 za telefone je, podobno kot namizno-tablična različica, zelo zgodnja različica prihajajočega operacijskega sistema. Izdelovalec celo trdi, da ni še nikoli ponudil v predogled tako zgodnje različice mobilnega operacijskega sistema. Trenutna različica ne vsebuje velikega števila novosti, celo nekaj je takih, ki so bile že napovedane in prikazane, pa jih še ne moremo preizkusiti. Kljub temu lahko rečemo, da so novosti pričakovane in da se izboljšave dogajajo tam, kjer so bile najpotrebnejše.

Med te sodi prenova menuja nastavitev, ki je zdaj bolj strukturiran in med številnimi možnosti se bomo lažje znašli kot na predolgem seznamu iz prejšnje različice. Še vedno pogrešamo iskanje po nastavitvah, a če je soditi po namizni različici, ki je menuju v mobilne predogledu na las podobna, bo ta na voljo v prihodnjih izdajah. Izboljšan je tudi akcijski menu, ki lahko zdaj vsebuje več vrstic bližnjic in ne samo štirih ali petih gumbov kot do zdaj. Nad obvestili lahko izvajamo operacije, kot so arhiviranje, ne da bi odprli poštno aplikacijo, aplikacijo za sporočila, kot smo tega vajeni iz iOS in Androida.

Prenova je močno opazna tudi pri aplikaciji za pregledovanje fotografij. Pa ne toliko zaradi same aplikacije, bolj zato, ker oblika in način uporabe te aplikacije nakazujejo smer, v katero se bodo razvijale druge aplikacije, vgrajene ali dodatno nameščene. To je lepo vidno v vgrajenem kalkulatorju, ki je do zadnje podrobnosti podoben kalkulatorju v preizkusnem Windows 10. A to ne preseneča, saj gre za enako aplikacijo, ki teče na dveh precej različnih napravah, kar je mantra vseh prihajajočih aplikacij za Windows 10.

Drobna sprememba, ki je precej nenavadna, je vključitev drobne modre pike na tipkovnico. Ta deluje kot nekakšen »joystick« in pomaga pri natančni navigaciji med vnosom besedila, ki jo vsak izdelovalec mobilnih platform poskuša rešiti po svoje, a ni nobena prav zares odlična.

Pa še eno pomembno spremembo smo opazili pri tipkovnici. Če smo se uporabniki čudili nenavadni slovenski tipkovnici z vedno prikazanima tipkama za črki Ć in Đ, so tokrat napako popravili – slovenska tipkovnica je videti, kot bi morala biti, in privzeto prikazuje črke Š, Č in Ž!

Nekoliko nepričakovana novost je, da lahko odlične možnosti prepoznavanja govora, ki poganjajo pomočnico Cortano, zdaj uporabimo kjerkoli – za pisanje sporočil, elektronske pošte ali beležk, torej v vsakem polju za vnos besedila. Seveda le v večjih jezikih. Mogoče pa nas, Slovence, Microsoft preseneti.

Oblikovna sprememba se je zgodila tudi na začetnem zaslonu, kjer lahko za ozadje (in ne za ozadje ploščic, kot do zdaj) uporabimo lastno sliko, barva ploščic pa je določena z barvami ozadja. Zdi se, da to še ni povsem dovršena oblika, saj ne vsebuje prosojnih ploščic, kot smo jih videli v Microsoftovih predstavitvah in napovedih, a kljub temu sprememba uspešno nakazuje, da bodo tudi pri podrobnostih upoštevane želje in mnenja uporabnikov.

Prvič imamo možnost preizkusiti novi Internet Explorer, ki ga poganja jedro Spartan. Ta naj bi tej družini prinesel višjo hitrost delovanja in zagona, popuščanje pri standardih po želji večje skladnosti s konkurenco, predvsem Chromom, in, kar je najpomembneje – popoln rez z mnogimi starimi različicami brskalnega jedra, ki jih je Internet Explorer do zdaj vseboval zaradi zgodovine. Kot uporabniki to seveda pozdravljamo, saj zgodovina uči, da en sam dominanten brskalnik ne prinaša potrebnega napredka, priljubljenost Googlovega Chroma je v tem smislu že precej zaskrbljujoča. No, zaenkrat ni videti še bolj ali manj nič od tega – brskalnik je le – nov.

Kljub temu da je različica Windows 10 za telefone, ki je trenutno na voljo, precej stabilna, marsičesa še ne moremo preizkusiti in tudi kaj še ne deluje najbolje. Najbolj smo pogrešali nove mobilne različice pisarniških programov Word, Excel in PowerPoint, ki še niso zajete, prav tako še niso na voljo obljubljene spremembe Cortane in drugih vgrajenih aplikacij.

Preskusno nadgradnjo za mobilnike ali računalnike in tablice lahko namestite tako, da postanete Windows Insider in tako gigantu iz Redmonda pomagate pri razhroščevanju napak in s poročanjem, kako vam je programska oprema v nastajanju všeč. Trenutna različica je na voljo le za nekatere telefone »srednjega« razreda, med njimi Lumio 630, 635, 730 in 830, kar je marsikoga razočaralo. V prihodnjih tednih pa jo pričakujemo tudi na slabših, predvsem pa na boljših telefonih, recimo Lumii 930 in 1520.

Pri tokratni nadgradnji operacijskega sistema za telefone (še?) ne gre za velikanski korak naprej, kot je bil, recimo, Windows Phone 8 v primerjavi s sedmico. Največji poudarek, po besedah Microsofta, je na zbliževanju »pravih« Oken in mobilne različice. To pomeni, da so aplikacije, kot so pregledovalnik slik, kalkulator in druge, enake na telefonu in računalniku – njihov uporabniški vmesnik se prilagaja velikosti okna oz. naprave, na kateri tečejo. Tega bodo veseli predvsem razvijalci, saj jim omogoča naslavljati ne le peščico mobilnih uporabnikov Oken, temveč tudi vse druge, ki bodo uporabljali Windows 10 na namiznih, prenosnih in tabličnih računalnikih. In prav to je zelo pomembno.

Microsoft Windows Phone ne bo prodajal, dokler se ne bodo prodajala »navadna« Okna – Microsoft se na vse kriplje trudi vzpostaviti varen, učinkovit in uporaben ekosistem, ki bi se lahko zoperstavil Androidu in iOS na prenosnih napravah in utrdil lastno prevlado na namizju ter vzpostavil kraljestvo hibridnih naprav. In ravno odziv na Windows 10 bo odločilen pri tem, ali bo Microsoft dokončno vstopil na mobilni trg kot resen igralec, izkoristil težave Samsunga in vrtoglavo (finančno) uspešnost Appla ali pa bo spet »too little, too late«, torej premalo in prepozno. Zaenkrat kaže precej dobro, a za slavje je še veliko prezgodaj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji