Objavljeno: 27.11.2007 01:14 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor November 2007

Varnost na najvišji ravni

Rešitev za izdelavo varnostnih kopij je več. Z razmahom širokopasovnega interneta postaja vedno bolj priljubljena izdelava varnostnih kopij v oddaljenih strežnikih.

Preizkusili smo že nekaj teh rešitev, med drugim tudi dve slovenskih ponudnikov, Podatkovne banke in Arhiviraj.si. Od takrat se je na našem trgu pojavilo kar nekaj novih. Tokrat smo si podrobneje ogledali rešitev podjetja Simt.

Za razliko od obeh zgoraj omenjenih Simt ni razvil svoje lastne programske opreme, temveč je raje kupil že razvito opremo priznanega ameriškega podjetja Iron Mountain. Razlog za nakup sistema je v velikem številu uporabnikov po vsem svetu, kar pomeni, da je njihova programska oprema dobro preizkušena. S tem so pridobili določeno prednost pred konkurenti, saj se jim ni treba ukvarjati s skritimi napakami; večina le-teh je že odpravljena.

Uporabniški vmesnik programa je pregleden.

Poskrbeli so tudi za to, da so podatki shranjeni v skladu z zahtevnimi standardi o varovanju, ki so značilni npr. za banke, zavarovalnice, državne urade itd. Za vse podatke se vedno izdelata varnostni kopiji na dveh različnih lokacijah, ki sta tehnično in fizično varovani. Imajo tudi 24-urni dežurni center, ki skrbi za nemoteno delovanje sistema in za podporo uporabnikom.

Podjetje ponuja pakete varovanja tako za delovne postaje kot tudi za strežniške sisteme. Mi smo preizkusili rešitev za delovno postajo. Program smo namestili na operacijski sistem Windows XP, na voljo pa so tudi različice programa za starejša Okna, tudi za Windows 98. Za uporabnike MAC OSX rešitve za zdaj ne ponujajo, podpora operacijskemu sistemu Linux pa je posredna, in to na način, da program omogoča izdelavo varnostnih kopij na delovni postaji Windows, ki ima preslikane diske iz delovne postaje z nameščenim operacijskim sistemom Linux.

Nastavimo mape, za katere želimo izdelavo varnostnih kopij.

Sam namestitveni program si prenesemo s spletne strani. Najprej opravimo postopek prijave, med katero si izberemo geslo. Na podlagi gesla nam nato sistem pripravi namestitveno datoteko. To pomeni, da vsak uporabnik prejme svojo različico programa. Razlog je ta, da se podatki pred prenosom vedno najprej zaklenejo. Za zaklepanje oz. šifriranje podatkov se uporablja standard AES 128, ki ga za šifriranje podatkov zaupne narave uporablja tudi ameriška vlada ali pa npr. bančni sektor. Tako zaklenjeni podatki se nato prenesejo po internetu v oddaljene strežnike in tam v taki obliki tudi ostanejo. Zato je zelo pomembno, da gesla ne pozabite, saj vam drugače podatkov ne bo uspelo obnoviti.

Izdelava varnostne kopije

Med namestitvijo nas program vpraša, kateri e-poštni odjemalec uporabljamo, da ustrezno pripravi nastavitve za izdelavo varnostnih datotek. Za druge datoteke, ki jih želimo varovati, določimo lokacije, lahko pa uporabimo napredne nastavitve in določimo pravila po meri. Ta nam omogočajo možnosti, kot so: ali naj program shrani tudi podimenike, katere tipe datotek in katera imena datotek naj varuje. Pri prvi izdelavi varnostne kopije ponavadi poteka proces izdelave in prenosa dlje časa, saj se prenesejo datoteke v celoti, pozneje pa program prenaša le spremenjene. Pri tem moramo omeniti tehnologijo DeltaBlock, ki omogoča, da se prenaša le tisti del datoteke, ki je dejansko spremenjen, za drugo uporabi sistem že obstoječo datoteko. Na našem preizkusu je prva izdelava potekala dokaj počasi, vse nadaljnje pa v primerjavi s prvo razmeroma hitro. Hitrost prenosa je bila tolikšna, kot nam jo omogoča priključek ADSL. Omenimo še, da se v strežnikih podatkov vedno ohrani deset zadnjih različic varnostnih kopij, vse starejše se izbrišejo.

Obnova podatkov

Naprodaj so različni paketi, odvisni od velikosti najetega prostora in od tega, kaj se v našem računalniku varuje. Tako ponujajo odprti paket, ki nima nastavljenih pravil, in jih določimo sami, ter že nastavljena paketa Office in Office + sistem. Paket Office omogoča izdelavo varnostnih datotek vseh znanih pisarniških programov, paket Office + sistem pa omogoča poleg izdelave varnostnih datotek pisarniških programov še varnostno kopijo celotnega sistema. Tako lahko računalnik v primeru, da se nam sesuje, brez večjih težav obnovimo. Ker so ponavadi v slednjem primeru varnostne datoteke velike, lahko naročimo, naj nam jih Simt pošlje na ploščah CD ali DVD. Seveda pa lahko na željo naročnika pripravijo tudi že nastavljeni paket po meri. Cene različnih paketov se med seboj razlikujejo le glede na velikost najetega prostora, so pa v primerjavi s cenami na tujih trgih še vedno višje, vendar moramo pri tem upoštevati, da so tudi hitrosti prenosov večje.

Izdelava pravil po meri

Na koncu omenimo še uporabniški vmesnik in pomoč v programu, ki sta na voljo le v angleščini. V Simtu pravijo, da zaenkrat ne nameravajo prevajati v slovenščino, saj imajo veliko strank iz tujine. Kljub vsemu menimo, da bi bilo bolje, ko bi ponudili tistim slovenskim uporabnikom, ki niso tako vešči dela z računalniki, vsaj pomoč v slovenščini, pa čeprav le na njihovi spletni strani.

Simt Backup/PC

Kaj: Program za izdelavo varnostnih kopij po internetu.

Ponuja: Simt, www.pcbackup.si.

Cena: Od 9 EUR naprej za 1 GB najetega prostora.

Za: Podatki so shranjeni v skladu z zahtevnimi standardi o varovanju, tehnologija DeltaBlock.

Proti: Cena, uporabniški vmesnik je samo v angleščini.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji