Objavljeno: 28.3.2008 08:53 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Marec 2008

Ultra prenosno

Podjetje Asus je na trgu prenosnikov verjetno najbolj znano po modelu EEE. A na policah najdemo tudi njihov čisto pravi ultra prenosni računalnik ali UMPC (Origami), imenovan R2H. Namenjen je predvsem tistim, ki se jim zdi običajen prenosnik preveč okoren za neprestano prenašanje.

Prvo presenečenje, ki nas pričaka ob nakupu R2H, je velikost pripadajoče škatle. Vanjo so namreč pri izdelovalcu poleg samega prenosnika pospravili cel kup uporabnih dodatkov. Teh je vsekakor veliko več, kot smo vajeni, med njimi pa so zložljiva tipkovnica USB, (žal ne brezžična) miška, zunanja antena GPS, radijska antena in nekaj dodatnih kablov. A vsi dodatki so večinoma neuporabni brez najpomembnejšega dela - računalnika.

Brž ko napravo vzamemo v roke, začutimo, da ni med najlažjimi, opazimo pa nadvse dobro razporeditev gumbov, ki so točno tam, kjer jih pričakujemo. Na prvi pogled na napravi izstopajo sedempalčni, za dotik občutljivi zaslon, biometrični bralnik prstnih odtisov, spletna kamera ter paličica za upravljanje. Samo ohišje nam daje občutek trdnosti, zato se ob normalni rabi verjetno ni bati mehanskih poškodb.

Pogled v notranjost nam razkrije, da napravo poganja Intelov Celeron M 900 MHz, ki se že kmalu po zagonu izkaže za prešibkega in je tudi ena redkih slabih strani tega računalnika. Samo zaganjanje računalnika lahko traja tudi nekaj minut. To je preveč, če upoštevamo, da je prenosnik namenjen ravno tistim nujnim opravilom na poti. Po končanem zagonu operacijskega sistema se nam prikaže preprost Asusov vmesnik, pred katerega lahko zaženemo večino programov, zaradi velikih ikon pa pri tem ne potrebujemo pisala. Delo s preprostejšimi programi poteka tekoče, nikakor pa ne moremo imeti zagnanih več programov naenkrat, saj se delovanje sistema vidno upočasni. Kljub temu lahko najosnovnejša opravila, kot so brskanje po spletu, pregledovanje elektronske pošte in pregledovanje besedilnih datotek, opravljamo brez večjih težav. Pri pregledovanju spletnih strani se je za uporabno izkazalo stojalo na zadnji strani, ki nam omogoča udobno delo ob odložitvi računalnika na trdno podlago. Vnašanje daljših besedil s pisalom in zaslonsko tipkovnico je, kot pri večini tabličnih računalnikov, težavno in zamudno, zato priporočamo uporabo priložene tipkovnice USB, to pa posledično pomeni več prtljage ob prenašanju.

Zaslon nam ponuja kar tri različne ločljivosti, osnovno 800 × 480 pik in višji 800 × 600 in 1024 × 600 pik. Med njimi preprosto preklapljamo na posebnem menuju, dostopnem s tipko na desni strani naprave. Pri obeh višjih ločljivostih je moč opaziti rahlo neostre robove in občasno slabšo berljivost besedil, a smo kljub temu večino časa uporabljali najvišjo ločljivost, saj nam omogoča večjo preglednost in manj premikanja.

Med vmesniki in zmožnostmi velja posebej izpostaviti vgrajeno anteno GPS. A računalnik je za navigacijo uporaben le pogojno, saj je ob upoštevanju pravil varne vožnje delo z njim med vožnjo nemogoče. Najboljša rešitev je, da na pot vzamete sopotnika.

Če se naprava težko kosa s konkurenti pri hitrostnih preizkusih, pa jih prekaša pri zmogljivosti akumulatorja. Verjetno prav šibkejši procesor pripomore k manjši porabi energije. To pomeni neverjetne štiri ure dela ob normalni rabi. Celo ob uporabi brezžičnega omrežja in vklopljenem sprejemniku GPS računalnik zdrži brez napajanja več kot dve uri.

Asusov ultra prenosni računalnik je torej dober izdelek, pestita ga le prepočasen procesor in velika teža. Z vsemi zmožnostmi, ki jih ponuja, bi z lahkoto opravil s konkurenco, zato nestrpno pričakujemo naslednji model, v katerem bo (vsaj upamo) utripal hitrejši procesor. Vsem tistim, ki niso ravno ljubitelji Microsoftovih operacijskih sistemov in ne potrebujejo cele kopice vmesnikov, pa kljub temu bolj priporočamo Asusov EEE, o katerem smo v naši reviji že pisali.

Asus nam ponuja preprost vmesnik, prek katerega imamo dostop do najpogosteje uporabljenih programov.

Asus R2H

Kaj: Ultra prenosni računalnik.

Operacijski sistem: Windows XP Tablet PC Edition.

Procesor: Intel ULV Celeron M, 900MHz.

Pomnilnik: 256 MB DDR 533MHz + SODIMM 512 MB.

Zaslon: 7-palčni LCD, ločljivost 800 × 480 pik, občutljiv za dotik.

Disk: 60 GB, 4200 vrtljajev na minuto.

Odzivnost: 7.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: Asus, www.asus.com.

Prodaja: Comtron, www.comtron.si.

Cena: 1099 EUR

Za: Velik zaslon, vgrajen sprejemnik GPS.

Proti: Prepočasen procesor, teža.

Asusov ultra prenosni računalnik je dober izdelek, pestita ga le prepočasen procesor in velika teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji