Objavljeno: 28.6.2022 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Julij-avgust 2022

Tudi Samsung s televizorji OLED

Glede na to, da Samsung proizvede 300 milijonov zaslonov (AM)OLED, ki jih v telefone vgrajujejo večinoma vsi proizvajalci, vključujoč Apple, se sliši zelo nenavadno, da je ta proizvajalec hkrati edini, ki zaslonov OLED ne vgrajuje v televizorje. Do zdaj.

Bodimo natančni – Samsung je nekoč že naredil televizor OLED. Leta 2013 so predstavili ukrivljeni 55-palčni televizor Samsung S9C (KN55S9C), ki je za 9.000 dolarjev ponudil vrhunsko kakovost slike, vendar so pri Samsungu nad tehnologijo nato za skoraj desetletje obupali. In nas prepričevali, da je v resnici QLED tisto najboljše, kar v televizorjih šteje, saj OLED trpijo za vžgano sliko in neenakomernim staranjem barvnih pik. Resnica je (danes) drugačna in videti je, da jo s predstavitvijo svojega novega televizorja S95B priznava tudi Samsung – najboljšo, najbolj pravilno in najbolj kontrastno sliko danes zagotavljajo televizorji z zasloni OLED, le višja svetilnost je tista, kjer še vedno zmagujejo zasloni LCD/LED, med katere sodi tudi QLED.

Vsi OLED niso enaki …

Medtem ko je televizor S9C iz leta 2013 temeljil na enaki tehnologiji OLED, kot jo imajo telefonski zasloni, kjer posamezne pike na zaslonu prižigajo svetilne organske diode rdeče (R), zelene (G) in modre (B) barve, današnji TV-zasloni OLED delujejo drugače. Posamezne pike RGB se z leti namreč različno hitro starajo (modre so najobčutljivejše), kar pri telefonih, ki niso prižgani ure in ure dnevno, ni težava, pri televizorjih pa z leti povzročijo spremembo v prikazu barv oziroma odstop v rdečkasto sliko. Današnji zasloni OLED (ki jih izdeluje le LG) za vir svetlobe pri vsaki pik uporabljajo belo diodo, ki jo barvni filtri spremenijo v barve RGB. Staranje je zato enakomerno, slika na televizorju z leti enakomerno temni, vendar kakovost prikaza barv ostaja enaka.

Ker se pri zaslonih LG OLED (ki jih v televizorjih uporabljajo LG, Sony, Philips in še marsikdo) prižigajo posamezne pike in ne gre za filtriranje uniformne osvetlitve iz ozadja (s tekočimi kristali LCD), ki jo uporabljajo televizorji LCD/LED/QLED, je slika na televizorjih OLED izredno kontrastna, saj je na voljo tudi »črna barva«, ko je pika ugasnjena.

Po drugi strani je slika temnejša, kot jo zmorejo zasloni z osvetlitvijo od zadaj, saj barvni filtri kar nekaj oddane svetlobe »požrejo«. Če bi hoteli narediti enako svetel zaslon, kot ga zmorejo LCD/LED/QLED, bi morale diode svetiti veliko močneje, tega pa ne zmorejo. Slika televizorjev OLED je zato izredno kontrastna in živobarvna le na majhnih področjih, večje površine pa velike svetilnosti ne zmorejo. LG je v novih generacijah zaslonov OLED to do neke mere popravil z dodajanjem še ene, bele pike (zasloni W-OLED), vendar zaradi te nekoliko trpi barvna pravilnost prikazane slike.

… in tukaj vskoči Samsungov QD-OLED

Samsung zadnja leta stavi na tehnologijo kvantnih pik (Quantum Dot – QD), ki znajo iz enobarvne osvetlitve oddati svetlobe različnih valovnih dolžin (torej RGB). Pri televizorjih QLED je ta svetloba uniformen osvetlitveni zaslon v ozadju, v najnovejši tehnologiji QD-OLED, ki jo premore tokrat preizkušeni televizor S95B, pa modre diode. Po Samsungovih besedah tehnologija združuje prednosti tehnologije OLED (kjer je mogoče posamično prižigati posamezne pike) in kvantnih pik, kjer so barve (še) bolj pravilne, končni rezultat pa je svetlejši zaslon. Ker zaslon QD-OLED barv ne dosega z barvnimi filtri, ki do neke mere potemnijo sliko, ampak barve oddajajo kvantne pike, je tak zaslon lahko svetlejši.

nove-teh-woled.jpg; Pri tehnologiji LG W-OLED (levo) uporabljamo svetleče diode, oddajajoče belo svetlobo, ki jo obarvamo z barvnimi filtri. Pravi (telefonski) zasloni OLED (desno) uporabljajo različne svetleče diode za posamezno barvo. Slika: Amalkumar Ghosh

In kako se QD-OLED obnese v praksi? Če na hitro povzamemo – odlično. Prednosti tehnologije OLED pred konkurenco (LCD/LED/QLED) so v modelu S95B še bolj izrazite, slika pa res svetlejša od tiste, ki jo zmorejo zasloni LG OLED.

Prvi res tanki Samsung

Televizorji so zadnja leta res tanki, primerni za namestitev na steno, toda najtanjši med njimi so že od nekdaj prav tisti z zasloni OLED. Kar pomeni, da »zares tankega« televizorja Samsung do zdaj ni imel. Model S95B to končno je – z le nekaj milimetrov debelo ploščo in diagonalo 65 palcev (165 cm!) je treba kar previdno ravnati, da se ne zvija in morebiti celo prelomi. Televizor tudi nima zunanje enote z vgrajeno elektroniko, ki jo Samsung (kot edini proizvajalec in kdo bi vedel, zakaj) prilaga nekaterim svojim vrhunskim modelom (trenutno modelom z ločljivostjo 8K), zato je z vso tvojo tankostjo kot nalašč za namestitev na zid. V tisto nekoliko »debelosti«, ki jo še ima, so vgradili zvočnike, ki se izkažejo kot nadpovprečno dobri. Manjka jim sicer še kaj basov (kar je kritika, ki jo lahko prilepimo prav vsakim televizorskim zvočnikom), vendar zmorejo kar dobro prikazati prostorsko zvočno sliko, kot jo definira Dolby Atmos.

Goljufanje?

Specializirani Youtube kanal HDTVTest je pri meritvah televizorja S95B ugotovil, da televizor pri signalu HDR prikazuje preveč kontrastno sliko (v primerjavi s tem, kar si je zamislil ustvarjalec videa oziroma filma). Taka slika se sicer zdi neukemu očesu »boljša«, vendar jo resne meritve označijo kot »napačno«. Strojna programska oprema televizorja je zato tako »posvetlitev« ukinila takoj, ko je bila testna slika velika natanko 5, 10 ali 20 odstotkov velikosti zaslona, kar so standardne vrednosti velikosti, pri kateri se opravljajo meritve.

Samsung je že izdal popravek strojne programske opreme, ki tega goljufanja strokovnjakov ne vsebuje več. Spomnimo se, da se je nedavno podobnih (no, veliko hujših) trikov poslužil tudi Volkswagen, iz računalniškega sveta pa se lahko spomnimo kar nekaj zgodb s področja gonilnikov za grafične kartice …

Televizor poganja operacijski sistem Tizen, ki je v zadnjih letih pridobil nekaj »šminke« in mehkobe, ki smo je vajeni iz telefonskih operacijskih sistemov Android in iOS, še vedno pa mu zamerimo nekaj zastarelih oblikovalskih prijemov (med katere sodijo tudi nastavitveni meniji). Pohvaliti moramo tudi namestitev in povezljivost s pametnimi telefoni, ki še posebej odlično deluje, če imamo Samsungov telefon (in/ali spletni račun).

Televizor ima vgrajene povezave HDMI 2.1, zato zmore 120-herčno osveževanje najnovejših igralnih konzol, še vedno pa Samsung ne podpira standarda HDR Dolby Vision, ampak le HDR10. Ta je med pretočnimi video povezavami nekoliko manj razširjen.

nove-teh-qd-oled.jpg; Pri Samsungovi tehnologiji QD-OLED je vir svetlobe modra svetleča dioda, kar za modre pike zadostuje. Rdeče in zelene pa dobimo tako, da svetloba pada na kvantne pike, ki jo absorbirajo in oddajajo rdečo ali zeleno. Slika: Samsung

Prikazana slika je odlična in obregnemo se lahko res le ob najmanjše podrobnosti. Kontrasti so tako odlični, kot smo jih vajeni pri televizorjih OLED (mimogrede, Samsung se je televizor odločil oglaševati le kot »OLED« in ne »QD-OLED«), barvna pravilnost pa še nekoliko boljša. In seveda, sliko je zaradi odlične kotne vidljivosti mogoče gledati pod kakršnimkoli kotom. Predvsem pa je tudi z neukim očesom dobro vidna višja svetilnost, ki jo televizor zmore v primerjavi z zasloni LG. Meritve kažejo, da je zaslon približno 20 odstotkov svetlejši, čeprav še vedno kar trikrat manj svetel od najsvetlejših modelov QLED. Predvsem takrat, ko naj bi bil bel ves zaslon (100 odstotkov), pri manjših področjih (10 odstotkov) je razlika »le« dvakratna. Da, tudi Samsungov OLED zna s polno svetlostjo »prižgati« le manjša področja, pri večjih pa sliko »posivi«. Vseeno menimo, da kontrastnost in barvna pravilnost pretehtata, zato je prikazana slika najboljše, kar si lahko danes pri televizorjih omislimo. Televizorji QLED imajo le (in še vedno) samo eno prednost – prikaz v zelo svetlih prostorih, denimo v »športnih barih«, po možnosti na prostem.

Samsung S95B OLED

prvi Samsungov televizor OLED

Prodaja: Še ni naprodaj.

Cena: Še ni znana, predvidoma okoli 2.500 evrov za 65-pačni model.

Za: Odlična kontrastna in barvno pravilna slika. Nadpovprečno dobri zvočniki.

Proti: Najverjetneje visoka cena, nižja svetilnost od vrhunskih zaslonov LCD/LED/QLED.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji