Objavljeno: 14.9.2005 12:38 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2005

Trojček

O tem, da je treba za pridobitev priključka ADSL pri nas obvezno kupiti tudi priključek ISDN (in zakaj), je bilo prelitega že veliko črnila. Ostaja dejstvo, da je to bila tržna (in seveda monopolistična) poteza Telekoma, ki je s tako vezano prodajo financiral posodobitev svojega omrežja. Tehničnih razlogov za to namreč ni, saj lahko ADSL deluje tako prek navadnih (t.i. POTS) in ISDN priključkov, le naprave (modemi) morajo biti prilagojene enemu ali drugemu (t.i. ADSL modemi A so prilagojeni analogni telefoniji in zavzamejo večji frekvenčni pas in bi ob priklopu na ISDN omrežje povozili govorni del spektra). Kot kaže, bo septembra tega končno konec, že danes pa lahko tovrstno storitev kupimo pri SiOLu. Zakaj le pri SiOLu? Protekcija seveda, ki pa je tokrat povezana z denarjem in ne z znano Telekomovo birokracijo. Za kaj takega mora namreč ponudnik ADSL imeti v lasti lastne DSLAMe (dostopne točke za priklop uporabnikov ADSL), postavljeni pa morajo biti v kolokaciji v Telekomovih prostorih. SiOL to menda ima in to po vsej Sloveniji (kako jih je "kupil", je pa verjetno že druga zgodba).

Kar težko je verjeti, a če se odločimo za enega izmed SiOLovih paketov Triple Play z razvezano lokalno zanko, lahko že danes Telekomu vrnemo telefonski priključek (tako ISDN kot analogni!) in od SiOLa dobimo ADSL in telefonijo, po želji pa tudi SiOL TV. Seveda za nekaj nižjo ceno, kakor bi nas sicer stali ISDN in preostale SiOLove storitve. Možna sta dva taka paketa - Duo (ADSL in telefonija) ter Trio (ADSL, telefonija in SiOL TV). Seveda so možni tudi paketi z obstoječo naročnino ISDN.

Sagem nastavljamo prek dokaj osnovnega uporabniškega vmesnika.

Ob odločitvi za enega od paketov dobimo komunikacijski prehod podjetja Sagem (F@st 334) in morebitno škatlico Amino za televizijo. F@st 334 je pravzaprav modem ADSL (podpira tudi napredni in nekoliko hitrejši ADSL 2+), ki vsebuje tudi štiri omrežne vtičnice (dve sta namenjeni priklopu televizije in morebitnih drugih IP telefonov, dve pa podatkovni komunikaciji), vtičnico PC Card, v katero lahko (za doplačilo 7960 tolarjev) vtaknemo brezžično kartico 802.11g (54 Mb/s) in dve telefonski vtičnici, na katere lahko priklopimo telefon. Po priklopu vse potrebno že privzeto deluje, brez kakršnih koli prijav in gesel, zato si poglejmo, kakšno je tehnično ozadje.

Modem sam poišče prave komunikacijske parametre za povezavo s SiOLom (VPI/VCI, ki jih zahteva standard RFC 1483), ta pa prek protokola DHCP napravi sporoči njeno IP številko (v rangu 10.*.*.*) in parametre, kot je pot do "telefonskega" prehoda VoIP (oz. SIP). Tej IP številki tehnik "na oni strani" priredi telefonsko številko (ali to naredimo sami na strani servis.siol.net) in od takrat naprej je telefon, ki smo ga vtaknili v telefonsko vtičnici na Sagemu, živ.

Internetni del "oživi" šele, ko se na SiOL prijavimo prek protokola PPPoE, enako, kakor velja že od vsega začetka SiOLovega ADSL (nekateri drugi ponudniki ne uporabljajo PPPoE). To pomeni, da moramo na omrežno Sagemovo omrežno vtičnico priklopiti usmerjevalnik, ki to naredi za celotno naše krajevno omrežje ali pa enega ali več računalnikov, ki se prijavljajo vsak posebej. Ker šele povezava PPPoE dejansko vzpostavi "internet", si z dejstvom, da se modem vedno prijavi s hitrostjo 8 Mb/s (in 768 Kb/s v nasprotni smeri) ne moremo nič pomagat - PPPoE se vzpostavi s hitrostjo, ki smo jo plačali, preostala pasovna širina pa je na voljo televiziji in telefoniji. Mimogrede - predvideno je, da bo v prihodnosti Fast sam ponujal priklop prek PPPoE in imel zmogljivosti usmerjevalnika.

Kot že zapisano - F@st 334 omogoča tudi brezžični dostop, če doplačate za tovrstno kartico. Žal pa ne smete pričakovati, da je to enakovredno, kot če bi imeli brezžični ADSL usmerjevalnik (kot rečeno, Fast to zaenkrat še ni). Gre namreč le za most (bridge), kar pomeni, da ste s prenosnikom brezžično neposredno povezani v internet, brez (v usmerjevalnike vgrajenega) požarnega zidu. Slednjega torej morate imeti v prenosniku. Enako ne morete imeti v omrežju več računalnikov, ki strežejo več storitvam (t.i. port forwarding) - ne morete na enega speljati spletnega prometa (TCP vrata št. 80), na drugega pošte (vrata št. 25). Vse opisano velja seveda tudi za računalnike, ki jih v internet povežemo "prek žice".

Naj omenimo še izkušnjo, ki smo jo dobili v dveh tednih preizkušanja: Sagem včasih zmrzne. Na SiOLu pravijo, da strojno programsko opremo redno nadgrajujejo (z oddaljenim dostopom) in da bodo tovrstne težave odpravljene.

Telefonija je posebna zgodba. Po vseh letih, kar nas je Telekom prepričeval, da je telefonija prihodnosti ISDN in jo torej nujno moramo imeti, se je njegova hčerinska služba zadovoljila z napravo, ki omogoča le priklop analognih telefonov. Če ste bili doslej naročnik ISDN in ste v paketu kupili tudi telefon ISDN, ga lahko torej lepo upokojite. Telefoniranje sicer deluje kot običajno, le da imamo številko iz nove omrežne skupine 0599. No, skoraj "kot običajno". Klici na "interne" številke drugih SiOLovih naročnikov so brezplačni, klici v tujino nekoliko cenejši, klici v Telekomovo omrežje pa primerljivi Telekomovim. Klici na plačljive številke 090 (zaenkrat) ne delujejo, še veliko bolj moteče pa je, da ne delujejo klici z omrežjem Simobila in Vege. Teh uporabnikov ne morete niti poklicati, niti ne morete sprejeti njihovega klica. SiOL zatrjuje, da bodo povezovalne pogodbe do septembra sklenjene, do takrat pa ostaja grenak priokus, da je na prodaj le polizdelek. Glede na to, da gre vendarle za "internetno" telefonijo oz. VoIP (Voice over IP), bi si želeli tudi možnosti t.i. programskega telefona (soft phone), s katerim bi bili prek gesla dosegljivi kjerkoli na svetu (prek iste telefonske številke, po lokalni telefonski tarifi!). Zaenkrat lahko programski telefon usposobimo le krajevno, če na omrežna vrata priklopimo računalnik z nameščeno ustrezno programsko opremo (zadoščal bo katerikoli program, ki podpira standard SIP, in teh je res zelo veliko). Na SiOLu pravijo, da bodo v prihodnosti dostop odprli tudi od zunaj.

Morda najboljša lastnost razvezanih paketov je nekoliko nižja cena, kot če vse ponujeno ločeno "kupimo" pri Telekomu in SiOLu. Razvezani paket Trio z ADSLom s hitrostjo 2048/384 Kb/s, telefonijo in SiOL TV nas bo na primer stal 13.400 tolarjev na mesec, medtem ko bi za tak ADSL s SiOL TV in Telekomovim ISDN plačevali 17.094 tolarjev. Če se obvežemo na vsaj dveletno vezavo, začetne priključnine ni, sicer pa nas bo stala 29.400 tolarjev.

Vprašanje pa je, ali je ta trenutek taka dveletna vezava smiselna. Namreč - konkurenca se počasi prebuja (tudi brezžična - Wimax), Telekomov monopol pa se menda počasi vendarle ruši (oz. "ga" dopuščajo rušiti): septembra naj bi bil tudi uradno na voljo ADSL brez priključka ISDN. Torej lahko pričakujemo cenejše pakete tudi od konkurence, če le ne bo vmes kakšen trik za obstoječe naročnike, po katerem bomo morali založiti manjše bogastvo za preklop na analogno telefonijo. In nenazadnje, s takimi integriranimi paketi ostaja ključna težava - če nekaj "crkne", crkne vse (troje).

SiOL Triple Play

Kaj: Paket storitev, ki vključujejo različne kombinacije ADSL, telefonije in televizije.

Prodaja: SiOL, www.siol.si, 080 1000.

Za: Paketi brez Telekomove telefonije ISDN so cenejši kakor sicer.

Proti: Še nedokončana ponudba telefonije (ne deluje s Simobilom in Vego, ne delujejo številke 090), občasna nestabilnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji