Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, netbook, nenehni testi

Toshiba NB 100

Majhni in poceni prenosniki, največkrat imenovani "netbooki", so postali obvezni del ponudbe vsakega izdelovalca. Toshibina NB 100 je značilen predstavnik, pravzaprav je velika večina teh naprav po specifikacijah povsem enaka.

Še najbolj se ti prenosniki razlikujejo po kakovosti izdelave. Toshiba je tu vsekakor v prednosti, saj je med najboljšimi takimi izdelki, še najbolj spominja na Lenovovega S10e. Le pri robovih zaslona smo opazili malce tanjšo plastiko, drugače je prenosnik zelo kompakten. Tudi tipkovnica je odlična, zelo trda in se nič ne ugreza. Zaradi velikosti celotnega prenosnika so tipke malce manjše kot pri desetpalčni konkurenci, hkrati so napisi slabše vidni, saj so dokaj temni. Diagonala zaslona meri 8,9 palca in to Toshibo uvršča med manjše "netbooke".

Pri vmesnikih so v Toshibi sledili trendom, vključili so tri vmesnike USB, omrežno kartico, bralnik pomnilniških kartic, izhod VGA ter izhod za zvočno kartico. Za brezžično povezavo skrbijo vmesniki wlan, bluetooth in modem za mobilna omrežja, ki podpira prenos po standardu HSDPA.

Vse skupaj gre torej za še en netbook, ki sledi preverjeni formuli. S tem seveda ni nič narobe, le cena se nam zdi malce visoka, saj so se konkurenčni izdelki (ki imajo večinoma večje zaslone) že opazno pocenili. Toshiba se lahko pohvali predvsem z majhnim ohišjem (zaradi manjšega zaslona), kakovostjo izdelave in modemom za mobilna omrežja 3G.

Toshiba NB 100

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 54.

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 38.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 9.

Mere: 22,5 × 19 × 3,3 cm., 1 kg.

Značilnosti: Intel Atom N270, 1,6 GHz, 1024 MB RAM, 120 GB disk, WLAN 802.11 b/g, bluetooth, 3G modem HSDPA.

Zaslon: 8,9-palčni, 1024 × 600 pik.

Operacijski sistem: Windows XP Home.

Cena: 409 EUR.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Za: Kakovost izdelave, tipkovnica.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji