Objavljeno: 24.12.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2020

Test Lenovo ThinkBook 13S

Lenovo je doslej ponujal dve liniji prenosnikov – poslovnim in drugim zahtevnim uporabnikom so bili namenjeni modeli ThinkPad, domačim in cenovno občutljivejšim uporabnikom pa modeli IdeaPad. Zdaj pa vpeljujejo še tretjo, vmesno linijo, nekoliko zmedeno poimenovano ThinkBook. Sicer razumemo, da se pri tem želijo upirati na uspeh in dobro ime prenosnikov ThinkPad, a po našem mnenju lahko zaradi tega med kupci pride tudi do zmede.

Z novimi prenosniki ThinkBook sicer merijo ravno vmes med omenjena segmenta uporabnikov. Kot sami pravijo, gre tokrat za poslovne prenosnike z nekoliko več stila kot pri klasičnih modelih ThinkPad, hkrati naj bi ti modeli ponujali kako funkcijo manj in bili zato nekoliko cenejši.

Preizkusili smo model ThinkBook 13S, ki lepo nakazuje, kam Lenovo sploh meri. Gre za razmeroma kompakten, tanek in lahek trinajstpalčni prenosnik. Kakovostno ohišje je iz aluminija, le okvir zaslona je plastičen. Prenosnik je srebrne barve, kakovost izdelave je dobra. Med uporabo nas je zmotil malce oster rob na spodnji strani ohišja, a je to dokaj pogosto pri tanjših, aluminijastih prenosnikih. Tečaji so dovolj močni, da se tresljaji med tipkanjem ne prenašajo na zaslon. Prenosnika se ne da odpreti z eno roko, omogočajo pa odpiranje zaslona do 180 stopinj. Robovi okoli zaslona so dovolj tanki, le spodnji rob je razmeroma širok.

Kakovost zaslona je zelo dobra, v uporabi je solidna matrika IPS z matirano prevleko, ločljivost je 1.920 × 1.080 pik. Tudi tipkovnica se dobro obnese, čeprav ne dosega tistih iz modelov ThinkPad. Predvsem ima bolj ravne tipke in malenkost manj hoda. Je pa osvetljena od zadaj, nastavljamo lahko dve stopnji osvetlitve. Tipka Enter je dovolj velika, nekoliko sta nas zmotili le nizki tipki za premik »kurzorja« gor in dol. Škoda, da tu niso malenkost razširili vdolbine za tipkovnico. Sledilna ploščica je razmeroma velika in dovolj natančna, klikanje ponudi dober povratni odziv, nima pa prenosnik sledilne paličice, ki jo ponujajo modeli ThinkPad. Nad tipkovnico je tipka za vklop, v njej je integriran tudi bralnik prstnih odtisov. Zvočniki so zgolj povprečni. Kot je običajno pri tankih prenosnikih, se bolje odrežejo pri visokih tonih in slabše pri nizkih.

Gre za zelo dobro uravnotežen model s solidnimi zmogljivostmi in z razmeroma tankim, lahkim in dovolj kakovostnim ohišjem.

Strojna oprema pri preizkušenem modelu ni prinesla nobenih presenečenj. V uporabi je Intelov procesor i5-8265U. Pred kratkim smo ga srečali tudi pri Lenovovem prenosniku IdeaPad S540. Gre za dober štirijedrni procesor z dobrim razmerjem med zmogljivostjo in varčnostjo. Zraven je 8 GB pomnilnika, podatke shranjujemo na pogon SSD, velik 512 GB (na voljo so seveda tudi druge sestave, pogosto z enakim procesorjem in količino pomnilnika, a s pogonom velikosti 256 GB). Za grafiko seveda skrbi Intelova integrirana kartica, kar pomeni, da prenosnik ni ravno kos novejšim igram.

Tudi pri vmesnikih ni posebnih pretresov, je pa prenosnik očitno malo slabše opremljen kot modeli Thinkpad. Tako imamo na voljo dva vmesnika USB 3.0 in enega USB-C, za napajanje skrbi ločen Lenovov vmesnik. Video bomo izvažali prek izhoda HDMI, ni pa vgrajenega bralnika pomnilniških kartic. Prav tako si tu ne moremo omisliti podatkovne povezave LTE/4G ali povezave NFC (kar ponujajo modeli ThinkPad). Večina uporabnikov tega sicer ne bo pogrešala (kot tudi ne ključavnice Kensington), je pa zanimivo, da so spletni kameri dodali fizični zaklop.

Novi ThinkBook je povsem soliden prenosnik srednjega cenovnega razreda, a po našem mnenju vseeno ne ponuja dovolj, sploh v primerjavi z malenkost cenejšimi modeli IdeaPad. Dobra primerjava je prej omenjeni IdeaPad S540, ki smo preizkusili v prejšnji številki Monitorja in ponuja bolj ali manj enake zmogljivosti v malenkost večjem ohišju (a je tudi zaslon malenkost večji). Za okoli dvesto evrov manj.

Lenovo ThinkBook 13S-IWL

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1.230

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1.081

Trajanje delovanja: 4 ur 16 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 10

Mere: 30,7 × 21,6 × 1,6 cm, 1,3 kg

Značilnosti: Intel Core i5-8265U, 1,6 GHz, 8 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 13,3-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 990 EUR

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si

Za: Velikost in teža, solidne zmogljivosti.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji