Objavljeno: 27.10.2020 | Avtor: David Vidmar | Monitor November 2020

Test Huawei Watch GT 2 - SUV med pametnimi urami

Huawei je že zdaj dobro uveljavljen na področju pametnih ur, s svojo novo družino Watch GT 2 pa želi ta položaj na trgu še dodatno utrditi. Preizkusili smo model GT 2 Pro, ki utegne med slovenskimi kupci zaradi svojih karakteristik najti marsikaterega kupca.

Da Huawei z najnovejšim modelom meri visoko, je jasno že iz tega, da so uro naredili z najboljšimi materiali. Elegantno in minimalistično oblikovana ima ohišje iz titana, zaslon AMOLED, ki ima precej roba, pa prekriva stekelce iz safirja. Na voljo je v eni velikosti, in sicer s premerom 46 mm, izberemo pa jo lahko v nočno črni ali meglično sivi barvi. Primarno je namenjena navdušencem nad naravo in gibanjem. A zaradi svoje nevpadljive oblike se lepo poda tudi k resnejši opravi in ravno to je lahko adut, ki jo razlikuje od bolj športnih ur in tistih, ki so za šport narejene preveč pisarniško. V to verjame tudi proizvajalec, ki je v škatlo priložil tako usnjen kot silikonski pašček, ki ju lahko v nekaj sekundah zamenjamo.

Drugi veliki adut je izjemno trajanje baterije. Med nekajdnevnim testiranjem nam je ob normalni rabi sploh ni uspelo popolnoma izprazniti, dokumentacija pa navaja, da naj bi brez polnjenja delovala polna dva tedna. Tudi če v praksi ne zdrži ravno tako dolgo in je uro treba brezžično napolniti vsak teden, je to še vedno velikanski napredek od časov, ko so ure potrebovale dodatno moč vsak dan ali vsaka dva dni. Za to sta, poleg zaslona, ki ni aktiven ves čas, zaslužna predvsem učinkovit procesor Kirin A1, ki je namenjen Huaweijevim prenosnim napravam, kot so zadnji modeli ur in slušalk, in to, da na uri ne teče polnokrvni operacijski sistem, kot je Googlov Wear OS, ampak namenski Lite OS. Menda ne (samo) zato, ker so Huaweiju Američani prepovedovali uporabo svoje tehnologije, ampak ker ta omogoča res učinkovito delovanje.

Odločitve načrtovalcev za lasten sitem pa prinaša tudi kompromise. Ura namreč nima namenske tržnice programov, morali se boste zadovoljiti s tistimi, ki so vgrajeni in ki jih bodo dodajale morebitne nadgradnje v prihodnosti. K sreči ura zmore zelo veliko reči. Izbiramo lahko med zares številnimi prikazi. Športni navdušenci bodo brskali med več kot sto načini sledenja početju, načinov vadb in treningov. Med njimi so trener golfa, teka, plavanja in celo več načinov smučanja, kar bo v naših krajih kmalu aktualno. Kot ostale sodobne in premijske pametne ure zmore poleg srčnega utripa izmeriti tudi odstotek kisika v krvi, ki pa ni instantna meritev in ji ne gre povsem slepo zaupati. Ne manjkajo niti sledenje spanja in dihalni treningi za sprostitev stresa. Kot vsak spodobna športna ura ima tudi GT 2 Pro vgrajen GPS, ki poskrbi za meritve povprečne hitrosti pa tudi največji naklon proge in razdalje, ima pa še zanimivo možnost, da vas bo vedno znal pripeljati na izhodišče izleta, če se boste kje izgubili. Vremenske napovedi in vgrajeni merilnik zračnega tlaka, ki omogočajo svarila pred nenadnimi vremenskimi spremembami, zaokrožajo pestre vgrajene zmožnosti.

Ura je lahko tudi predvajalnik glasbe in poddaj, če boste datoteke prek telefona ali računalnika prenesli na uro. Ker ima poleg zvočnika vgrajen še mikrofon, lahko na njej opravite tudi telefonski pogovor. Kako to izvesti način, da v družbi ne boste nadležni, med testom, žal, nismo ugotovili. Uro z mobilnikom povežemo prek aplikacije Huawei Health App, ki je na voljo na tržnici Android in iOS. Zadnja je nekoliko okrnjena in ne omogoča vsega, kar nudi različica na Androidu. Pogrešali smo nalaganje različnih prikazov, sistemsko pa je na jabolčnih telefonih slabše prilagojeno pošiljanje obvestil na uro. Večino nastavitev ure bomo lahko opravili le na njej sami in ne skozi aplikacijo, kar je nepotrebna pomanjkljivost.

Pri nekajdnevni uporabi smo se uri hitro privadili in razen težav, da smo se navadili, kaj počneta gumba in da smo morali po spletu brskati za navodili, resnejših pomanjkljivosti nismo opazili. Ura bo zlahka navdušila vse športne navdušence, ki bi raje kot veliko in vpadljivo športno uro uporabljali elegantnejšo pametno uro, ki pa se dobro odreže tudi pri športnih aktivnosti. Huawei GT 2 Pro je ravno dovolj športna in hkrati elegantna, torej nekakšen SUV med športnimi urami.

Huawei Watch GT 2 Series

Kaj pametna ura višjega razreda

Izdeluje Huawei, consumer.huawei.com/si/wearables/watch-gt2-pro/

Cena 329 EUR

Za: Kakovostni materiali, izjemno trajanje baterije, veliko športnih načinov.

Proti: Brez dodajanja aplikacij, v povezavi z iphonom ne moremo izkoristiti vseh zmožnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

RobertHxx | 13.12.2020 | 11:53

Kako je z nalaganjem aplikacij? Recimo Nuki, OpenHab, ekvivalent za ApplePay ali GooglePay, WhatsApp, Viber itd.

vidmard | 14.12.2020 | 15:29

Operacijski sistem na opisani uri ni Android Wear, ampak Huaweijev lastni Lite OS. Ta ne omogoča nameščanja dodatnih aplikacij, vsaj ne v takšni obliki, kot jo poznamo s telefonov in "pravih" pametnih ur. Nekateri bi celo rekli, da zato ura sploh ni pametna, ampak le ozaljšani fitness tracker. In to zelo dober ter z izmeno avtonomijo, dodam jaz.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji