Objavljeno: 26.4.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2022

Terra Mobile 1551

Pri preizkusih prenosnikov smo zadnje desetletje zelo redko presenečeni. Tako smo bili še toliko bolj začudeni, ko je od enega izmed naših prodajalcev računalniške opreme k nam na preizkus priromal prenosnik znamke Terra. Gre za pri nas skoraj nepoznano znamko, za katero stoji eden zadnjih evropskih proizvajalcev računalnikov – nemško podjetje Wortman AG, ki večino svojih naprav še vedno sestavlja v Nemčiji. Da so ti računalniki pri nas praktično nepoznani, ni nobeno presenečenje, saj je 85 odstotkov prihodkov podjetja ustvarjenih v matični državi, torej v Nemčiji.

Na preizkus je prispel prenosnik Terra Mobile 1551.

Gre za dokaj klasičen prenosnik, ki meri tako na poslovne uporabnike kot zahtevnejše domače. Navzven ponudi zelo klasičen, zadržan videz z ravnimi linijami v kombinaciji svetlo in temno sive barve. Fizična kakovost je zelo dobra, ob odprtju zaslona se spodnji del ohišja nekoliko privzdigne. Roba okoli zaslona je razmeroma malo, ob klasični diagonali 15,6 palca pa gre za dokaj kompaktno ohišje. Tudi teža pri tem ni pretirana.

Tipkovnica ponudi zelo dobro izkušnjo z dovolj hoda in dobrim povratnim odzivom, je pa nekaj malega udiranja na sredini. Na desni strani je tudi številčnica z nekoliko ožjimi tipkami, sledilna ploščica je solidno velika in odzivna, v njenem zgornjem desnem vogalu je tudi bralnik prstnih odtisov. Tipkovnica je osvetljena od zadaj, ponudi štiri stopnje osvetlitve in celo barvno prilagajanje – torej lahko v naloženi programski opremi nastavimo barve osvetlitve. Zaslon je soliden, v uporabi je matrika IPS, ločljivost klasičnih 1.920 × 1.080 pik, čez njega pa matirana prevleka. Za delo na močnejšem soncu bi si morda želeli, da bi šla svetlost še nekoliko više, a večina uporabnikov tega ne bo opazila, saj je zaslon dovolj svetel za večino potreb.

Pri vgrajeni strojni opremi ni večjih presenečenj. Procesor je Intelov i5-1135G7, torej štirijedrni z osmimi niti, predstavljen pred dvema letoma. Zraven je 8 GB pomnilnika in tu bi si glede na ceno morda želeli 16 GB, je pa ena reža še prosta (čeprav dostop do nje ni ravno preprost). Podatke bomo zapisovali na pogon SSD, velik 500 GB, za grafiko poskrbi integrirana Intelova Irix Xe. Ta ne bo omogočila resnejših igralnih užitkov, bo pa dovolj za manj zahtevne igre. Pozitivno nas je presenetila vzdržljivost akumulatorja – na našem mešanem preizkusu je prenosnik zdržal trohico čez šest ur, kar je odličen rezultat. Pri varčni rabi ocenjujemo, da bi lahko prišli tudi do 15 ur uporabe.

Založenost z vmesniki je po današnjih standardih in ob razmeroma tankem ohišju več kot solidna. Na vsaki strani najdemo po en vmesnik USB-A, na levi še dva USB-C. Zraven je izhod HDMI, na desni strani pa še omrežni vmesnik, bralnik pomnilniških kartic microSD (torej takih, ki jih uporabljamo pri telefonih) ter izhod za slušalke. Vgrajena brezžična omrežna povezava podpira tudi omrežja zadnje generacije, torej Wi-Fi 6.

Terra Mobile 1551 je odlično uravnotežen prenosnik. Ob tej ceni bi si želeli le več pomnilnika. Najbolj navduši vzdržljivost akumulatorja, presenetljiva je barvna osvetlitev tipkovnice, pohvalna pa je tudi kakovost izdelave.

Terra Mobile 1551

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 6.245

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 4.620

Trajanje delovanja: 6 ur, 3 minute

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 8

Mere: 35,7 × 22 × 2 cm; 1,7 kg

Značilnosti: Intel Core i5-1135G7, 2,4 GHz, 8 GB RAM, 500 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac/ax, bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 1.069 EUR

Prodaja: Notesniki.si.

Za: Solidna zmogljivost, vzdržljivost akumulatorja, kakovost izdelave.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji