Objavljeno: 30.5.2023 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2023

Telefonsko odvajanje od alkohola

Pametni telefoni so danes orodje za skoraj vse, od povezovanja z ljubljenimi do pridobivanja najrazličnejših odgovorov in celo iskanja pomoči pri boju z odvisnostjo. Naslednje aplikacije so dokazano uspešne pri premagovanju težav s pitjem alkohola.

Ena izmed najbolj priljubljenih aplikacij za opustitev pitja alkohola se imenuje I Am Sober. Pri odvajanju nam pomaga s prikazom napredka in varčevanja denarja, ki ga zbiramo namesto kupovanja pijače. Med zmožnostmi najdemo časovnico simptomov pomanjkanja in funkcijo deljenja svoje zgodbe o poti k treznosti. Aplikacija je brezplačna, vendar jo lahko nadgradimo na različico Premium, ki omogoča ustvarjanje skupin, sledenje drugim odvisnostim in povezovanje s posamezniki z istimi težavami.

Zelo dobro ocenjena je tudi aplikacija Sobriety Counter, ki pri odvajanju od alkohola pomaga s sledenjem različnim vidikom napredka. Poleg časovnega okvira, znotraj katerega nismo užili niti kapljice alkohola, sledi našemu zdravju in prikaže, kako se fizično počutje izboljšuje iz dneva v dan. Z nasveti in vajami s področja odgovornosti nam pomaga ostati na pravi poti.

Nomo - Sobriety Clocks je program, ki ga je ustvaril človek na poti okrevanja. Parker je sam prehodil trnovo pot in si zdaj z aplikacijo prizadeva pomagati drugim. Običajne funkcije spremljanja prihranjenega denarja, skupnega časa in izpuščenih kalorij Parker približa sleherniku z enostavnostjo njihove uporabe. Eleganten uporabniški vmesnik med drugim omogoča nastavljanje poljubnega števila ur treznosti, povezovanje z drugimi uporabniki in morebitnimi sponzorji našega početja ter doseganje mejnikov na potovanju do boljšega življenja.

Včasih se za grdo zunanjostjo skriva marsikaj lepega. To velja tako v primeru ljudi, ki so podvrženi pitju alkohola, kot za aplikacijo SoberTool. Ta za zastarelo fasado skriva tehnike odvajanja, ki jih je ustvaril bivši študent univerze Harvard, danes priznani svetovalec za težave z alkoholom in drogami. Program razkriva, da njegov idejni oče razume hrepenenje in vso znanost o odvisnosti. SoberTool je odličen pripomoček za obvladovanje škodljivih želja in doseganje zastavljenih ciljev.

Pri odvajanju od alkohola nam znata pomagati tudi hipnoza in ustrezna psihološka priprava. Aplikacija Stop Drinking with Andrew John želi prekiniti uporabnikove negativne miselne vzorce in spremeniti posameznikove navade z motivacijskimi pogovori, vizualizacijo ter vajami za sprostitev. Skozi proces nas vodi hipnoterapevt Andrew Johnson, kar aplikaciji daje osebni pridih in pozitivno učinkuje na njen uspeh pri spodbujanju sprememb uporabnikovega vedenja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji