Objavljeno: 10.6.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2014 | Teme: televizor

Spremenimo dojemanje televizorja!

Pametni televizorji ponujajo vse bogatejši nabor vsebin. Te so uporabnikom dostopne ob povezavi televizorja v svetovni splet, dosežemo pa jih podobno kot s pametnih telefonov – ob pomoči v televizor nameščenih aplikacij. S pomembno razliko: zaslon sodobnega televizorja je tako velik, da lahko dejansko postreže s pristnimi užitki ob ogledu video in drugih vsebin.

Sodobni televizorji so že postali računalniki v malem, le da so namesto k produktivnosti nagnjeni k zabavi uporabnikov. Svoje poslanstvo si razlagajo tako, da ob pomoči internetne povezave uporabnikom ponujajo precej bogat nabor aplikacij za dostop do različnih video in avdio vsebin, novičarskih strani in družabnih omrežij. V skorajda vse pametne televizorje je vgrajen tudi spletni brskalnik, ki poskrbi, da se meje digitalne zabave praktično nikoli ne končajo. Preverili smo, katere domače in tuje aplikacije so najbolj priljubljene med uporabniki pametnih televizorjev.

■ YouTube. Spletnega mesta YouTube seveda ni treba posebej predstavljati, saj praktično ni uporabnika računalnika ali pametnega telefona, ki ne bi poznal teh dveri v svet zanimivih video posnetkov. Prav tako je YouTube tudi ena temeljnih aplikacij, ko je govor o pametnih televizorjih. Pohvalno jo ima vse več modelov tudi v slovenščini, to njeno rabo še olajša. Implementacija aplikacije v visokoločljivih televizorjih zadnjih generacij zna že samodejno »zahtevati« višjo ločljivost video posnetkov, če je ta tudi na voljo, starejši »pametnjakoviči« pa bodo še vedno zahtevali ročni preklop. Sicer pa tudi v televizorje vgrajeni algoritmi za izboljšanje kakovosti prikazane slike poskrbijo, da so posnetki s spletnega mesta YouTube tudi ob nižjih pasovnih širinah in pretokih podatkov videti vsaj sprejemljivo.

Pri uporabi aplikacije YouTube velja uporabiti lasten uporabniški račun, saj s tem pridobimo dostop do priljubljenih video kanalov, naročnin in zgodovine ogledov. Obenem bo naša izkušnja praktično enaka in usklajena z dostopi do videodveri YouTube na preostalih napravah (pametnem telefonu, tablici, računalniku ...). Že naslednji hip bomo lahko uživali v različnih dokumentarnih oddajah, videosmešnicah ali videospotih slovenskih in tujih glasbenih izvajalcev (menda so prav ti med najbolj iskanimi vsebinami).

Na nekaterih pametnih televizorjih lahko aplikacija YouTube deluje tudi v načinu odjemalec-strežnik in omogoča še enostavnejše deljenje vsebin med npr. tablico/telefonom in televizorjem. Na televizorju se v aplikaciji YouTube prikaže koda QR, ki jo z drugo pametno napravo preberemo in sledimo povezavi (zopet na strežnik YouTube). Po uspešno vzpostavljeni povezavi lahko na tablici ali telefonu izberemo posnetek in ga prek dostopa na daljavo pošljemo na svoj televizor. Podobno funkcionalnost sicer ponujajo tudi nekatere druge namenske aplikacije, ki skrbijo za delitev predvajanih vsebin.

■ Facebook. Uporabniki, ki se težko ločijo od pametnega telefona ali računalnika predvsem zaradi svoje obsedenosti s spremljanjem dogajanja v družabnem omrežju Facebook, bodo veseli podatka, da je njegova aplikacija na voljo na že skoraj vseh pametnih televizorjih. Po prijavi vanjo se v prilagojeni obliki prikažejo vsebine iz družabnega omrežja, ki se tudi redno osvežujejo. Le klepet s prijatelji in znanci je ob rabi klasičnih tipk daljinca nekoliko manj udoben.

■ Skype. Aplikacija Skype lahko televizor spremeni v pravcati videokonferenčni center. Deluje podobno kot na računalniku, seveda pa za video klepet z drugimi uporabniki potrebujemo kamero. V nekatere boljše televizorje je že vgrajena, pri drugih pa moramo preveriti, ali so poleg (navadno nekoliko dražjih) modelov izdelovalca na voljo tudi združljive kamere. Po namestitvi (ali aktivaciji) kamere lahko prek televizorja elegantno opravljamo glasovne in video klice na velikem zaslonu.

■ Cloud Explorer je aplikacija za televizorje, ki je neposredno povezana s platformo DropBox. Slednja omogoča resnično enostavno deljenje vsebin med napravami uporabnika. DropBox je namreč storitev hrambe podatkov v oblaku, ki omogoča tudi takojšnjo sinhronizacijo. Če torej z računalnika v DropBox odložimo posamezno datoteko (glasbo, video, fotografijo), si jo lahko kmalu po prenosu že ogledamo tudi na televizorju. Gre za eno najenostavnejših rešitev, kako vsebine z drugih naprav (tudi fotoaparatov in tablic) prenesti in predvajati na televizorju.

Kaj pa sosedje?

Pri pregledu nabora aplikacij za pametne televizorje smo preverili, kako razviti so na tem področju naši jugovzhodni sosedje, saj za severnjake in zahodnjake velja, da imajo že sicer precej boljšo podporo že s strani samih avtorjev aplikacij, ki si želijo mednarodne prepoznavnosti. Ugotavljamo, da so se odločili za podoben pristop kot slovenski ponudniki, kjer vodijo novičarske spletne strani in vreme.

Če želimo vedeti, kaj se aktualnega dogaja pri naših južnih sosedih, bomo na pametni televizor namestili aplikacijo NET.hr (v nastavitvah države nastavimo, da smo na Hrvaškem), ki črpa vsebine z  njihovega dnevnoinformativnega spletnega mesta. Aplikacija je seveda v hrvaščini.

Če želimo preveriti aktualne novice iz Bosne in Hercegovine, pa bomo namestili brezpačno aplikacijo Klix. Ta je na voljo v bosanskem jeziku, vsebine pa se pohvalno osvežujejo vsako minuto.

■ Explore 3D. V zadnjih letih je veliko uporabnikov v svoje domove prineslo sodobne televizorje, ki so se lahko pohvalili z možnostjo prikaza slike v treh razsežnostih. Žal je takih vsebin na splošno dostopnih televizijskih programih razmeroma malo, zato pa dober obisk dosega Samsungova aplikacija Explore 3D, ki uporabnikom omogoča prikaz 3D vsebin na novih televizorjih (ob uporabi očal). Tako lahko dodobra preverimo, kako so v 3D videti športni dogodki, koncerti, dokumentarni prispevki ... Število video prispevkov, posnetih v 3D tehnologiji, se stalno veča, a še vedno počasneje od apetitov uporabnikov.

■ Accu Weather. Zelo dobro znano spletno mesto za napovedovanje in posredovanje vremenskih razmer za praktično vse kraje po svetu ima tudi svojo aplikacijo za pametne televizorje. V aplikaciji Accu Weather si lahko nastavimo svojo lokacijo (in druge lokacije) in tako hitro preverimo trenutno stanje vremena in obete za naslednje ure, dneve ali ves teden.

■ Plex. Aplikacija Plex je še ena izmed tistih, ki po svoje rešujejo izziv prenašanja večpredstavnih vsebin med napravami v gospodinjstvu na zaslon velikega televizorja. Podjetje Plex je sicer znano po svojih programih, ki omogočajo razmeroma enostavno izdelavo vsebinskih knjižic in deljenje teh knjižnic med napravami v krajevnem omrežju. Ker je Plex pri tem početju ena najboljših rešitev, ne čudi, da so njegovo tehnologijo in aplikacijo licencirali tudi nekateri izdelovalci televizorjev.

Kaj dejansko spremljamo?

Podjetji TP Vision in Samsung Slovenija sta nam omogočili tudi vpogled v podatke o rabi aplikacij na pametnih televizorjih – tako domačih kot tujih. Z večanjem števila pametnih televizorjev se veča tudi uporaba aplikacij in v zadnjih obdobjih dosega 100- in več odstotno rast. Medtem ko uporabniki Samsungovih televizorjev med aplikacijami največkrat zaženejo kar spletni brskalnik, se lastniki televizorjev blagovne znamke Philips navdušujejo nad spletnim mestom YouTube. Tudi sicer velja, da je po svetu prav YouTube najpogosteje rabljena aplikacija na sodobnih televizorjih, saj to spletno mesto dosega izjemen obisk. Aplikacijo YouTube najbolj navdušeno uporabljajo v Braziliji, z znatnim zaostankom pa ji sledijo Rusija, Argentina, Nemčija in Nizozemska. Podoben vzorec velja tudi v primeru rabe aplikacije Facebook, kjer dogajanje v tem nadvse priljubljenem družabnem omrežju najbolj zavzeto spremljajo v Braziliji, kar dvakrat pogosteje kot v naslednji državi, Argentini, tej pa sledi Nemčija. Če se Slovenci po rabi aplikacije YouTube uvrščamo v zgornjo tretjino, smo pri rabi aplikacije Facebook v zlati sredini držav. V regiji Srednje in Vzhodne Evrope (CEE) pametne televizorje Philips za dostop do vsebin/aplikacij/spleta najpogosteje uporabljajo Romuni, drugo in tretje mesto pa si večinoma razdelimo prav Slovenci in Hrvati.

Lestvica najpogosteje rabljenih aplikacij na pametnih televizorjih Samsung leta 2013

1. Spletni brskalnik

2. Youtube

3. VOYO

4. Skype

5. Social tv

6. Allshare

7. Fitness

8. Accu weather

9. Facebook

10. Explore 3D

11. Plex

12. Tune in

13. Slo Ski

14. Horoskop MMC

15. Mediateka

Igre na sodobnih televizorjih postrežejo s povsem drugačno sliko. Pri tej obliki digitalne zabave daleč vodijo Rusi, ki igre igrajo kar trikrat pogosteje od Nemcev, tem pa sledijo Turki. Je pa igranje iger na televizorjih očitno zelo povezano s sezonsko komponento, saj se občutno poveča v zimskih mesecih (bržkone tudi zato takšna prednost Rusije). V mednarodnem prostoru so dobro obiskane tudi tv aplikacije za odrasle, pri čemer vodita Playboy TV in Brazzers, a tudi v tem primeru obisk uporabnikov poleti upade in se zopet občutno poveča jeseni in pozimi.

Slovenske aplikacije za pametne televizorje

Samo pohvalimo lahko prizadevanja tukajšnjih zastopnikov izdelovalcev televizorjev, ki si prizadevajo, da bi bile lokalizirane (beri: v slovenščini) številne tuje aplikacije in bi bilo obenem na voljo čim več aplikacij za televizorje, ki omogočajo dostop do vsebin v slovenščini. Tako kot v tujini tudi doma vodi prilagoditev aplikacij, ki strežejo z novicami, vremenom in spletnimi video posnetki. Pri integraciji aplikacij na menuje pametnih televizorjev na domačem trgu vodita predvsem dva izdelovalca, Philips in Samsung, drugi so nekoliko zaspali. Če nam je kakšna aplikacija še posebej pri srcu, velja preveriti, ali jo naš že kupljeni ali pa morebiti zgolj ogledani televizor tudi premore ali pridobi (če ni že privzeto nameščena). V nadaljevanju predstavljamo nekaj slovenskih aplikacij.

■ Kulinarika.net je ena izmed aplikacij, ki na televizor prinese informacije z istoimenskega spletnega mesta. V tem primeru nam brezplačna aplikacija prinaša možnost seznanjanja z najnovejšimi recepti, objavljenimi prek slovenskega kulinaričnega portala www.kulinarika.net. Pozna vrsto različnih kategorij, med katerimi seveda vodijo recepti, ki so nekakšno srce kulinarike, saj opisujejo sestavine in postopke priprave hrane, podprte s komentarji. Ker slika navadno pove več kot tisoč besed, aplikacija postreže z bogatimi albumi fotografij, v katerih se skriva na tisoče zamisli, kako pripraviti slastno jed. Članki uporabnikov in razprave o hrani ter povezanih vsebinah (popotovanja, moda, poklici) so zbrani med spletnimi dnevniki (blogi).

»Resnejši« del aplikacije pa omogoča dostop do različnih člankov in enciklopedij, ki obravnavajo kulturo prehrane in sodoben življenjski slog, povezan z zdravim načinom življenja (diete, vadba, počitek, šport ...). Aplikacija Kulinarika.net premore tudi vgrajen iskalnik, ki skrbi za iskanje s ključnimi besedami po kategorijah. Navigacija po aplikaciji ni zahtevna, uporabnikom pa je v vsakem trenutku na voljo tudi povečava/pomanjšava velikosti besedila, ki poskrbi za še lažje branje na zaslonu televizorja.

■ Planet Siol.net. Aplikacija Planet Siol.net ponuja zaslonu televizorja prilagojeno strežbo novic in drugih vsebin istoimenskega spletnega mesta. Gre za brezplačno aplikacijo, ki streže z najnovejšimi novicami iz Slovenije in tujine. Novice so razdeljene v različne kategorije prispevkov, kot so Novice, Šport, Avtomobilizem, Trendi, Film ... Aplikacijo Planet Siol.net krasi preprosa raba, saj ponuja enostavno navigacijo z uporabo osnovnih smernih in funkcijskih barvnih za premikanje po prispevkih ter nastavitev velikosti prikazane pisave. Ta se pohvalno shrani do naslednje spremembe ali zaprtja aplikacije.

■ Radio 1. Pohvalno so pametne televizorje za svoj medij izbrali celo radijci. Radijska postaja Radio 1 tako ponuja brezplačno, za televizorje prirejeno aplikacijo. Eno najbolj priljubljenih radijskih postaj v Sloveniji tako lahko poslušamo v živo, tudi če smo na območju, kamor njene radijske frekvence ne sežejo. Tako se lahko zbujamo z Denisom Avdićem, nasmejimo Zjutranji kroniki ter si privoščimo več dobre glasbe. Aplikacija ponuja vrsto informacij o trenutni predvajani skladbi in naslednji predvajani skladbi, pri ogledu zgodovine pa so nam na voljo podatki o zadnjih desetih predvajanih skladbah. Med drugimi kategorijami, ki jih ponuja aplikacija, sta menda najpogosteje klikani »priporočamo« in »popularno«, saj gledalci uživamo v gledanju aktualnih komično začinjenih video posnetkov. Veseli nas tudi to, da se vsebine v aplikaciji osvežujejo praktično vsak dan.

■ RTV 4D je brezplačna video aplikacija Radiotelevizije Slovenija. Uporabnikom omogoča, da si na televizorju ogledamo ali poslušamo tv in radijske vsebine, ki smo jih morebiti zamudili v živo. Nič ni torej izgubljeno, saj ima RTV Slovenija bogat arhiv in ponuja dostop do oddaj letnika 2007 in novejših. Aplikacija, ki je povezana s spletnimi dvermi MMC, omogoča predvajanje praktično vseh avtorskih in licenčnih oddaj RTV Slovenije.

Po vstopu v aplikacijo izberemo eno izmed treh kategorij, ki se imenujejo Priporočamo (Trenutno aktualno), Videonovice (Novice, Šport, Zabava, Kultura) in Oddaje in program (Informativni, Športni, Otroški in mladinski, Izobraževalni, Razvedrilni, Verski …). Posamezna kategorija se nato še dlje »drobi« na različne dnevne prispevke ali podpodročja.

Upravljanje je enostavno (s smernimi tipkami), vsak posnetek lahko hitro povečamo na polno velikost zaslona. Pohvalimo lahko tudi implementacijo funkcije iskanja. Iskalnik v RTV 4D vklopimo s pritiskom rumene tipke in v nadaljevanju z vnosom ključne besede iz arhiva poiščemo zamujeno avtorsko oddajo. Besedo ali naslov (vsaj 3 črke) vnesemo prek prikazane navidezne tipkovnice (ali pa dejanske, če jo naš daljinski upravljalnik premore). Če sta na televizor povezana tudi tablica ali telefon, lahko kot tipkovnico uporabimo njun zaslon.

Da je RTV Slovenija oblikovala resnično sodobno aplikacijo za televizorje, priča tudi njena integracija z družabnim omrežjem Facebook. Priljubljeni posnetek lahko z uporabo modre funkcijske tipke prek televizorja hitro objavimo na svojem Facebook profilu v obliki povezave do posnetka na spletnem mestu MMC, naši prijatelji pa si ga s klikom ogledajo.

■ VOYO je slovenska videoteka, dostopna ne le na pametnih televizorjih, temveč tudi v spletu in na set-top-boxih ponudnikov storitev televizije IP. Na pametnih televizorjih (trenutno predvsem na modelih televizorjev znamk LG, Phillips in Samsung) je dostopna v obliki aplikacije, ki omogoča dostop do več tisoč tv in video vsebin za vse starosti in okuse. Storitev vsak mesec stane pet evrov, pri tem pa velja vedeti, da ena naročnina VOYO omogoča dostop do storitev na več različnih napravah v gospodinjstvu (računalniku, tablici, televizorju), zato ne čudi, da je kljub plačljivosti med uporabniki zelo priljubljena. Je pa res, da če želimo VOYO spremljati na več televizorjih, potrebujemo ustrezno število naročnin. Postopek registracije novega uporabnika je razmeroma preprost: na tv zaslonu prikazano kodo pošljemo prek SMSa na ustrezno številko in strošek naročnine aplikacije bo vsak mesec zapisan na računu za mobilni telefon, s katerim smo opravili prijavo. Lahko se prijavimo tudi prek spletne strani www.voyo.si.

Vsebine storitve VOYO so vedno aktualne, saj se vsak mesec obnavljajo/zamenjujejo/dopolnjujejo, v vsakem primeru pa velja, da gre za pravcato zakladnico video naslovov. Aplikacija na pametnem televizorju ponuja dostop do oddaj, aktualnih filmskih naslovov brez oglasov in s slovenskimi podnapisi ali v slovenskem govorjenem jeziku, številne športne prenose, oddaje in prispevke, resničnostne šove, informativne oddaje, serije, risanke, koncerte itd.

Televizorji z Androidom

Razvoj televizorjev niti približno ne zastaja, saj so iz leta v leto strojno zmogljivejši. S stališča aplikacij je to vsekakor pomembno, če želimo pognati kakšno zahtevnejšo aplikacijo (beri: igro). Pravcato revolucijo na tem področju pa napoveduje Philips – kot prvi je predstavil pametni televizor, ki ga poganja operacijski sistem Android. Prepričani smo, da bo zelo hitro dobil posnemovalce. Sodobnim televizorjem bi namreč Android prinesel povsem novo razsežnost, saj bi z dostopom do aplikacijske tržnice Google Play dobili možnost nameščanja na milijone aplikacij in iger ter dostop do velikanskega števila spletnih storitev – tako kot na pametnih telefonih. Z razvojem računalništva v oblaku in podporo založnikov iger bi lahko v prihodnjih letih kar televizorji sami postali največji konkurenti današnjim igralnim konzolam. Izdelovalci televizorjev, ki bi ponujali nabor odličnih iger, pa bi dodatno služili s prodajo igralnih ploščkov.

■ Vreme je še ena izmed najpogosteje uporabljanih brezplačnih aplikacij na pametnih televizorjih, bila je namreč ena prvih razvitih aplikacij za televizorje. Nastala je v sodelovanju med Laboratorijem LTFE, ARSO, TP Vision in RTV Slovenija. Aplikacija uporabniku postreže z informacijami o vremenu, predvsem z zadnjo aktualno vremensko video napovedjo (na voljo za ogled so še štiri predhodne napovedi). Uporabniki, vajeni klasičnih vremenskih slik ali pa zgolj opisa vremena, lahko izberejo tudi napoved za Slovenijo v besedi, vremensko napoved za Slovenijo po regijah ali pa si ogledajo slike oblačnosti, padavin, požarne ogroženosti in možnosti toče. Med drugimi podrobneje izdelanimi napovedmi bomo našli še napoved vremena za hribe v Sloveniji in različna mesta po Evropi in na Jadranu. Upravljanje aplikacije je preprosto, vse praktično postorimo s smernimi tipkami in potrditveno tipko.

Slovenci smo kar dobro »posvojili« domače tv aplikacije, saj se večina lahko pohvali z zelo spodbudnim mesečnim obiskom, ki se vztrajno veča. Kot zanimivost velja omeniti še podatek, da elektronsko pošto prek televizorja pregleduje kar dvakrat toliko Slovencev, kot igra SuDoKu. Celo spletno dražbo eBay prek televizorja obišče lepo število uporabnikov.

Slovenci tudi sicer nimamo prav veliko težav pri spremljanju vsebin v drugih jezikih, na to kaže tudi raba številnih tujejezičnih aplikacij na televizorjih. Pri tem ne delamo velikih razlik, saj pogosteje uporabljamo tako lokalne aplikacije iz držav nekdanje skupne domovine kot tudi nemških in angleških/ameriških aplikacij s kakovostnejšimi in predvsem zabavnimi vsebinami (filmi).

Aplikacij na pametnem in v splet povezanem televizorju se bomo očitno uporabniki privadili in jih vzeli za svoje – podobno kot tistih za pametne telefone. Ne nazadnje utegneta biti v prihodnje ti dve platformi glede aplikacij in uporabniške izkušnje zelo sorodni – s to razliko, da bo velik zaslon televizorja pogosto prednost, pametnim telefonom in tablicam pa bo ostala tolažba, da bomo po njih posegali na poti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji