Objavljeno: 27.5.2008 15:20 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2008

Spletna obdelava fotografij

Spletni albumi so vedno bolj v modi in vedno več jih je, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bomo v spletu doživeli tudi "program", ki bo omogočal urejanje fotografij. Spletni Photoshop, torej.

Photoshop je med množicami tako rekoč sinonim za obdelavo fotografij in izdelavo fotomontaž, vendar pa se marsikateremu uporabniku dozdeva, da je zanj prezahteven, oziroma nima predstave, kako natančno bi lahko fotografijo izboljšal, za resnejšo poglobitev v svet obdelave fotografij pa nima časa ali volje.

Ob prvem obisku spletnega Photoshopa Express, ki je trenutno na voljo v beta preizkušanju in mu zato ne smemo preveč zameriti porodnih težav, lahko naredimo (po njihovo imenovano) testno vožnjo, da se nam program predstavi, nato pa se vanj registriramo. Mimogrede, če ne boste uporabili Internet Explorerja, boste imeli pri registraciji težave z vpisom afne.

Nadalje je dobro vedeti, da so trenutno uradno "podprte" le ZDA. To tudi pomeni, da so strežniki na drugi strani Atlantika. To naj bi botrovalo občasni počasnosti in neodzivnosti spletne strani. Obljubljajo pa, da bo kmalu drugače.

Za objavo fotografij, ki jih želimo predstaviti širši javnosti ali ožjemu krogu prijateljev, je v spletnem albumu Photoshopa Express na voljo 2 GB prostora. Poleg tega nam je dodeljena lastna, tako da smo ob uporabi uporabniškega imena "Monitor" vidni na naslovu http://monitor.photoshopexpress.com, od tam pa nas spletna stran preusmeri na naslov www.photoshop.com/user/monitor.

Do tu vsekakor nič novega, vendar je pri Adobu na voljo nekaj dodatnih možnosti, ki jih doslej nismo bili vajeni neposredno na spletnih albumih. Ko fotografije, ki ne smejo presegati ločljivosti desetih megapik in 4000 pik višine ali širine, naložimo v svojo spletno galerijo, lahko z njimi začnemo nemudoma delati. Zelo enostavno (tudi z vlečenjem) jih razvrščamo po mapah in, kar je najpomembneje, lahko jih obdelujemo neposredno znotraj našega spletnega albuma.

Trenutno je za obdelavo fotografij na voljo le nekaj osnovnih orodij, ki jih sicer že poznamo iz osnovnih urejevalnikov, kot je Googlova Picassa. Glavna razlika je v tem, da so pri Photoshopu Express te na voljo neposredno v spletu, brez potrebe po namestitvi kakršnegakoli programa (naložiti je treba le Adobe Flash Player 9, če ga še nimamo nameščenega). Orodja za obdelavo fotografij so razdeljena v tri sklope, in sicer na osnovne nastavitve, predelavo in učinke.

V osnovnih nastavitvah lahko fotografije obrezujemo in vrtimo ter nastavljamo osvetlitev. Na voljo nam je tudi možnost avtomatske korekcije, pri čemer izberemo eno izmed predlaganih različic osvetlitve fotografije. Podobno je tudi takrat, ko to počnemo ročno, vendar lahko takrat z drsnikom bolj natančno izbiramo in smo manj omejeni z razponom. Na voljo je tudi možnost popravka rdečih oči, pri kateri nakažemo, kje je neprijetnost, nato pa spletni Photoshop sam opravi s težavo. Zanimivo, da je v osnovnih nastavitvah na voljo tudi možnost retuširanja, ki spominja na kloniranje iz "odraslega Photoshopa", le da lahko tu izbiramo le velikost kloniranega dela, ne pa tudi prosojnosti in trdote. Hkrati lahko kloniramo le po en krog poljubne velikosti. To pomeni, da lahko pozabimo na natančnejše prerisovanje določenih delov fotografije. V osnovnih nastavitvah je na voljo še izbira zasičenosti, s katero določamo jakost barv na obdelovani fotografiji.

V oddelku predelovanja fotografij najdemo možnost nastavitve beline, s katero lahko popravimo zmotno izbiro beline našega digitalnega fotoaparata. Naslednji možnosti sta nastavitev osvetlitve svetlejših delov fotografije in dodajanje svetlosti temnejšim predelom. Lahko pa fotografiji tudi povečamo ostrino, oziroma jo omehčamo.

Tretji del možnosti obdelave naše fotografije so učinki, pri katerih se igramo z barvnimi odtenki na fotografiji, oz. jo, če ji barve ne pristajajo, spremenimo kar v črno-belo. Tudi tu možnost ni samo ena, temveč je na voljo več različic sivinskih fotografij, odvisno od poudarka svetlosti določene barve, prevedene v sivino.

Fotografijo lahko tudi v celoti obarvamo, pri tej možnosti pa bi tudi začetniki verjetno želeli kakšno možnost več kot le nekaj vnaprej določenih barv. Naši umetnini lahko dodamo še videz, kot da smo jo narisali kar sami.

Del, na katerem je mogoče ustvariti najbolj komične izdelke, se imenuje popačenje, ko lahko dele fotografije napihujemo in vrtinčimo ter jih krčimo in raztezamo ali pa delno zakrijemo določen del fotografije. Seveda lahko spremenjene fotografije kasneje tudi prenesemo nazaj v svoj računalnik.

Želeli bi si tudi kakšno možnost nastavitve več, vsaj ročno nastavitev kontrasta, ki je kljub nekaterim bolj naprednim možnostim spletni Photoshop ne omogoča. Prav tako lahko pozabimo na popravila fotografije zaradi popačenja leč fotoaparata ali popravilo trapezoida in perspektive, pa tudi delo v plasteh nam ni omogočeno.

Sicer lahko v PE spreminjamo tudi ozadje našega albuma in urejamo postavitev in premikanje fotografij v galerijah. Dodajamo jim lahko tudi kratke komentarje, tisti, ki si galerijo ogleduje, pa lahko izbira, ali se bodo prikazali ali ne. Manjka morda le še glasbeno ozadje, predvsem pa smo pogrešali možnost dodajanja komentarjev fotografijam v galerijah drugih uporabnikov.

Kljub vsemu mnogi verjetno ne bodo pripravljeni zamenjati svojega dosedanjega spletnega albuma z novim, če ne zaradi drugega, pa zato, ker so bližnjice do njega že razposlali množici prijateljev. In prav zato nam Photoshop Express omogoča kar neposreden ogled in obdelavo fotografij v Facebooku, Picassa Web Albums in Photobucketu. Med preizkusom tu nismo imeli težav, zato smo prepričani, da bo ta možnost, poleg enostavnosti uporabe dela za obdelovanje fotografij, veliko pripomogla k priljubljenosti Adobovega programa oziroma, bolje rečeno, spletne strani. In čeprav bo s svojimi zmožnostmi Photoshop Express zadovoljiv veliko večino manj zahtevnih uporabnikov, si v resnici v svojem naslovu ne zasluži besede Photoshop. Vsaj zaenkrat in v takšni obliki še ne.

Photoshop Express

Kaj: Spletna različica Adobe Photoshop.
Izdeluje: Adobe, www.adobe.com.

Cena: Brezplačno, uporaba v spletu: www.photoshop.com/express/landing.html.

Za: Neposredna obdelava fotografij iz nekaterih drugih spletnih albumov, enostavna raba.
Proti: Počasnost trenutne različice, zaradi velike okrnjenosti si ne zasluži imena Photoshop.

Photoshop Express omogoča neposreden ogled in obdelavo fotografij v Facebooku, Picassa Web Albums in Photobucketu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji