Objavljeno: 24.6.2008 13:20 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Junij 2008

Spet odprta pisarna

Čeprav je OpenOffice.org 2.4 komaj dobro zaživel, Sun že predstavlja njegovega naslednika - OpenOffice.org 3. Ali razlika med njima res upravičuje tako spremembo različice?

Največjo razliko bodo opazili uporabniki računalnikov Mac, saj je OpenOffice po novem prava aplikacija Aqua in ne potrebuje več nameščenega X11. Z majhno omejitvijo - trenutni OOo 3 beta je na voljo le za Mace z Intelovimi procesorji.

Ko poženemo OOo 3, se prikaže novi poganjalnik programov, imenovan Start Center. Iz njega lahko hitro dosežete enega od načinov rabe programa. OpenOffice 3 je namreč še vedno narejen tako, da so vsi programi združeni v eno aplikacijo, ki spreminja svoj videz glede na dokument, ki je trenutno odprt. Poženete lahko urejevalnik besedil Writer, urejevalnik preglednic Calc, urejevalnik predstavitev Impress, vektorski risarski modul Draw in modul za delo z zbirkami podatkov Base. Še vedno velja, da je med vsemi najbolj dodelan Writer, najslabši pa Draw.

Programi privzeto uporabljajo obliko dokumentov Open Document Format 1.2, a to ne preseneča, saj gre za obliko, ki jo že nekaj časa popularizira prav OpenOffice. Po novem OOo bere zapise Microsoftovega Officea 2007/2008 (docx, xmlx, pptx), vendar v te oblike ne zna pisati. Natančnost pretvorbe pri branju ni vedno najboljša. Najbolje se obnese uvoz iz Excelovih dokumentov, najslabše pa se pretvarjajo predstavitve in zapleteno oblikovana besedila.

Vmesnik je konceptualno enak prejšnjemu, se pravi, da obilno uporablja menuje in orodjarne, a je osvežen z novimi ikonami. Vsi moduli so dobili novo vrstico stanja, v kateri je tudi polje za spreminjanje velikosti pogleda (zoom), zelo podobno tistemu iz novega Officea. Dostikrat lahko preberemo primerjavo, da je OpenOffice bistveno bolj podoben MS Officeu 2003 kakor Office 2007 in da je zaradi tega prehod nanj zelo enostaven. Zelo očitno je, da bo Sun poskusil promovirati OOo 3 tudi na tak način, saj so vanj vgradili delno podporo jeziku VBA, ki je čudežno izpadel iz Microsoftovega Officea 2008 za Mace.

Manjše novosti

Druge spremembe so manjše in omejene na posamezne module. Writer je dobil hkratni pogled na več strani dokumenta, v katerem si lahko enostavno ogledamo postavitev besedila v daljšem dokumentu. Komentarji so po novem vidni v navpični pasici na desni strani dokumenta, tako kot v Wordu 2003. Končno lahko enostavno nastavljamo jezik posameznim odstavkom.

Kar nekaj sprememb je tudi v urejevalniku preglednic Calc. Dobil je podporo skupnemu delu - isto preglednico lahko urejamo z več računalnikov hkrati. Oziroma bomo to lahko počeli, ko bo podpora dokončana. Trenutno sočasno urejanje namreč še ne deluje. Nov je tudi modul za reševanje optimizacijskih problemov Solver. Največje število stolpcev se je povečalo z 256 na 1024 (odlično), največje število vrstic v preglednici pa je 32.000 in to bo večini uporabnikov popolnoma zadoščalo. Nekaj manjših novosti in sprememb je najti tudi pri risanju grafikonov.

Draw in Impress sta končno dobila uporaben vmesnik za obrezovanje slik. Impress po novem podpira dva monitorja: na enem prikazuje predstavitev, na drugem pa zapiske. Žal pa še vedno ne pozna predlog.

Kljub temu da gre za zgodnji beta program - končna različica OOo 3 naj bi izšla šele jeseni -, je bila preizkušena različica presenetljivo stabilna. Osnovo tega članka smo uvozili vanj iz zapisa .docx, ga dokončali v OpenOffice 3 in izvozili v .doc in pri tem nismo naleteli na prav nobene težave. Kljub temu pa trenutne različice še ne priporočamo za resno uporabo, saj je po poročilih drugih preizkuševalcev v spletu dokaj nestabilna.

OpenOffice.org 3 bo zanimiv pisarniški paket, še posebej zaradi neprekosljivo nizke cene. Sprašujemo se le, ali spremembe opravičujejo tako veliko spremembo v oznaki različice.

Ob zagonu se prikaže novi Start Center.

Writer podpira prikaz več strani hkrati.

Med polno podprtimi formati žal ni zapisov iz Office 2007/2008.

OpenOffice.org 3.0.0 beta

Kaj: Pisarniški paket programov.

Izdeluje: Skupnost OpenOffice.org, www.openoffice.org.

Cena: Brezplačen.

Za: Aplikacija Aqua (v računalnikih Mac), branje dokumentov Office 2007/2008, delna podpora jeziku VBA.

Proti: Ni pisanja dokumentov Office 2007/2008, novosti ne opravičujejo velikega skoka različice.

Po novem OOo bere zapise Microsoftovega Officea 2007/2008 (docx, xmlx, pptx), vendar v te oblike ne zna pisati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji