Objavljeno: 4.2.2007 13:18 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Januar 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Sony VAIO VGN-N19VP/B

Sonyjev prenosnik VAIO VGN-N19VP/B po videzu in opremljenosti spada v razred prenosnikov z nižjo ceno. V njegovem jedru sicer utripa dvojedrni procesor prvega rodu procesorjev Core Duo, ki pa je s taktom 1,6 GHz najmanj zmogljiv med vsemi Intelovimi dvojedrniki. V osnovi ima vgrajenih 512 MB pomnilnika, vendar si kar do četrtino te količine vzame Intelov grafični podsistem. Zaradi te podhranjenosti pomnilnika so rezultati hitrostnih preizkusov za prenosnik z dvojedrnim procesorjem le povprečni. Grafični podsistem na svetlečem zaslonu širokega formata in diagonale 15,4 palca prikazuje kontrastno in barvno nasičeno sliko ločljivosti 1280 × 800 pik. Po zmogljivosti je grafika podobna drugim prenosnikom z integriranim grafičnim podsistemom (4700 pik pri preizkusu s programom 3DMark 2001). Zadostovala bo za udobno igranje grafično manj zahtevnih iger, več pa ne smemo pričakovati.

Za shranjevanje podatkov je mišljen 80 GB disk, pomaga pa nam tudi vsestranski zapisovalnik optičnih nosilcev DVD?RW.

Prenosnik je nekoliko slabše opremljen, saj ima le dva vtiča USB 2.0 ter vmesnike VGA in firewire. Za omrežno povezovanje so na voljo ožičena in brezžična omrežna kartica (802.11 a/b/g) ter modem. Vgrajen je še bralnik pomnilniških kartic Memory Stick in SD, sistem pa lahko razširimo z eno kartico PC Express Card.

Akumulator je sicer šibkejši kot pri modelu FE39VP, a deluje četrt ure dlje. Tipkovnica ima ploske tipke, ki se jim klasičnih namiznih tipkovnic vajeni prsti teže prilagodijo. V sredini je nekoliko upognjena navzven. Slovenski znaki so v modri barvi dotiskani k osnovnim znakom bele barve. Precej moteča je prehrapava sledilna ploščica, njeni tipki pa sta dobro postavljeni in zgolj za malenkost pretrdi.

Če je strojna opremljenost Ahilova tetiva tega prenosnika, pa navdušuje s programsko opremo. Nameščeno je okolje Windows XP za rabo v podjetjih, pa tudi veliko število uporabnih programov, od tistih za zapisovanje optičnih nosilcev in izdelovanje rezervnih kopij sistema, predvajanje filmov na ploščah DVD do programa Adobe Acrobat Elements, ki je okleščena različica pravega in dragega Acrobata. Poleg tega najdemo na disku še Norton Internet Security 2006 (z 90-dnevno naročnino) in Microsoft Works 8.5. Ta ponuja večino funkcionalnosti Worda in Excela, ki jo potrebuje povprečen uporabnik.

Sony VAIO VGN-N19VP/B

Poslovni indeks Winstone 2004: 20,1.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 24,7.

Trajanje delovanja: 3 ure 12 min.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 7,5.

Mere: 36,4 × 26,5 × 3,9 cm, 3,1 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2050, 1,6 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD?RW (DL), WLAN 802.11a/b/g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 325.000 tolarjev.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Za: Svetel zaslon, obilica programske opreme.

Proti: Slabša strojna opremljenost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji