Objavljeno: 1.11.2005 13:43 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Oktober 2005

Skok v Skypov zelnik

Če sodimo po intenzivnosti širjenja ponudbe, je telefonija VoIP področje, na katerem se bodo v naslednjih nekaj letih zgodili veliki premiki. Podjetja, ki vidijo svojo poslovno priložnost v posredovanju pogovorov prek interneta, postajajo vse bolj agresivna.

Skype smo že predstavili - zanimiv je zaradi cenovno ugodnih klicev v tuja telefonska omrežja in brezplačnih klicev v omrežju Skype, ponuja pa še nekaj drugih koristnih storitev. V zadnjem času pa se mu je močno približal švicarski ponudnik Finarea s svojo storitvijo VoIP Buster.

VoIP Buster je trenutno v razvojni fazi (beta) in se je bilo v času nastajanja članka še mogoče prijaviti kot beta preizkuševalec. Bistvo storitve je samo običajna številčnica za izbiranje, saj je klicanje v telefonska omrežja tudi edina možnost, ki nam jo program ponuja. Vendar so očitno v Finarei zelo dobro izkoristili znanje in izkušnje, ki jih imajo po svetu v telefoniji VoIP. VoIP Buster je zaenkrat (upajmo, da bo tako tudi ostalo) po kakovosti zvoka pred Skypom. Med preizkušanjem nismo zaznali nobenih popačenj zvoka, ki se občasno pojavljajo v Skypu.

Program za dostop do storitve VoIP Buster je zares zelo asketski.

Tudi stroškovna plat storitve je zelo ugodna. Upamo, da brezplačni klici v številna fiksna telefonska omrežja niso le limanice, na katere skušajo ujeti čim več uporabnikov v fazi testiranja. Trenutno so taki klici možni v naslednje države: Avstralija, Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Francija, Grčija, Irska, Kanada, Luksemburg, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Španija, Švedska, Švica, Velika Britanija, ZDA. Mnogi le ugibajo, kako se taki klici podjetju izplačajo. Glede na informacije, ki jih objavljajo na spletni strani, pa je očitno, da je že prihajalo do zlorab, zato so ravno v zadnjih tednih vgradili varovalko, ki preprečuje brezplačne klice, daljše od ene minute. Kdor pa ima interes in plača 1 evro, lahko še naprej neomejeno dolgo telefonira. Pravijo, da so s tem zajezili val novih zastonjkarjev ter dali prednost pravim preizkuševalcem. O tem, da se jim vsi brezplačni klici ne izplačajo, pa zgovorno pričajo spremembe na seznamu brezplačnih klicev, saj so pred kratkim z njega črtali nekaj držav, med drugim tudi našo sosedo Italijo in nekaj držav "vzhodnega bloka", Poljsko, na primer.

Z VoIP Busterjem je seveda mogoče klicati tudi v vsa druga svetovna fiksna in mobilna telefonska omrežja. Kot smo že omenili, je na tem področju eden izmed ugodnejših ponudnikov telefonije VoIP. Najbolj svež cenik je mogoče dobiti na njihovi spletni strani. Omeniti pa moramo Slovenijo: klic v fiksno omrežje nas stane 9,6 tolarja, v mobilno pa slabih 53 tolarjev. To je še vedno kar precej v primerjavi s klici v klasični telefoniji. VoIP Buster prav zaradi pomanjkanja dodatnih možnosti, ki bi nam omogočale, da kličemo druge uporabnike VOIP Busterja, in zaradi visoke cene klicev v slovenska omrežja v razvojni različici še ni najprimernejši za povprečnega slovenskega uporabnika, ki ne kliče veliko v tujino. A kot mnogokrat prej se tudi to lahko spremeni: če imamo zdaj le zelo okrnjeno ponudbo (samo zelo dobro delujočo telefonijo VoIP), je možno, da se bo VoIP Buster razvil v resnega konkurenta na trgu internetne telefonije s široko paleto storitev. Upajmo, da bo raven kakovosti ostala vsaj taka, kot je zdaj.

VoIP Buster

Kaj: Govorna storitev VoIP.

Ponudnik: VoIP Buster (Finarea), http://www.voipbuster.com.

Cena: Brezplačno; paketa po 1 ali 10 evrov.

Za: Kakovost govorne storitve, brezplačni klici v številna tuja telefonska omrežja.

Proti: Brez dodatnih storitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji