Objavljeno: 27.8.2011 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Julij-avgust 2011 | Teme: android

Robotov komandant

Naprave s sistemom Android so zelo priljubljene. Deloma tudi zato, ker omogočajo številne posege v notranjost sistema. Če smo si omogočili korenski (root) dostop, so nam na voljo tudi zanimiva orodja, kot je QtADB.

Android je sistem, ki želi biti prijazen do razvijalcev. Celotna koda sistema je prosto na voljo, precej pa je tudi orodij za razvijalce. Na napravah lahko s preprostim vklopom stikala v nastavitvah omogočimo t. i. način "odpravljanja težav" (debug mode) in z njim se odpre kopica možnosti nadzora sistema, ki jih lahko izkoriščamo z orodji razvojnega kompleta (SDK). Med drugim je to tudi edini uradni način za zajem zaslonskih slik na napravi (nekateri ponudniki naprav so sicer že dodali svoje, prijaznejše rešitve).

Upravljanje datotek na napravi z Androidom

Če smo naprednejši uporabnik sistema, v katerem smo omogočili korenski (root) dostop, in uporabljamo orodja SDK, predvsem programček za delo z načinom odpravljanja težav (adb), potem nas utegne zanimati orodje QtADB. To orodje je brezplačen program, razvit z ogrodjem Qt, ki deluje v Oknih, Macih in Linuxu in omogoča nadzor in upravljanje številnih prvin sistema. Namestitev je preprosta (prenesemo datoteko in jo razpakiramo v poljubno mapo), uspešno pa moramo vzpostaviti številne predpogoje rabe, ki so že omenjeni zgoraj, še podrobneje pa so razloženi na spletni strani (qtadb.wordpress.com/faq/). Po želji lahko v samo napravo s sistemom Android namestimo še dva pripomočka, ki omogočata brezžični dostop (adbWireless - www.cyrket.com/p/android/siir.es.adbWireless/) in delo s sporočili SMS (qtAdb.apk - qtadb.wordpress.com/download/).

Osnovno orodje QtADB je upravnik datotek, ki se zgleduje po legendarnem Norton Commanderju, torej nam ponudi dva seznama datotek, navadno enega uporabljamo za krajevni sistem, drugega pa za datotečni sistem naprave z Androidom, med njima pa lahko prenašamo ali kako drugače urejamo datoteke. Na napravi ne omogočamo posebej načina za prenos datotek prek USB, saj vse opravlja vmesnik adb, torej so datoteke ves čas na voljo tudi na napravi.

Zajem zaslonskih slik s QtADB

QtADB gre še precej dlje. Ponuja osnovne informacije o napravi v preglednem, grafičnem prikazu (stanje omrežij, baterije, zasedenost pomnilnika ...). Napravo lahko prek izbire na menuju zaženemo v vseh treh osnovnih načinih (bootloader, recovery ali običajno). Omogoča tudi upravljanje nameščenih programov (apps) na napravi. Priročno je dodana tudi možnost zajema zaslonskih slik z naprave. Okorelim ljubiteljem ukazne vrstice (shell) ne bo treba iskati drugih pripomočkov, saj nam QtADB ponuja tudi to. Z ustreznim programčkom na napravi (zgoraj) lahko upravljamo tudi sporočila SMS. Za konec je ponujena tudi možnost pregleda dnevnika dogodkov (logcat), ki je neprecenljiv, kadar želimo od blizu spremljati, kaj se z napravo dogaja, še posebej ob težavah, ki jih lahko tako dokumentiramo in posredujemo naprej.

Edina pripomba čez program je občasna nestabilnost, saj se tu in tam preprosto sesuje. Po drugi stani razvijalec še ni prišel do različice 1.0, prav tako za bližnjo prihodnost obljublja tudi sprostitev izvirne kode, tako da mu bo na pomoč pri razvoju lahko priskočil še kdo. Če vas občasna nestabilnost ne moti in iščete pripomoček za upravljanje naprave, se QtADB vsekakor izplača preizkusiti.

QtADB 0.8.0

Kaj: Program za nadzor naprav Android

OS: Windows, Mac, Linux

Splet: qtadb.wordpress.com

Za: Veliko možnosti.

Proti: Občasna nestabilnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji