Objavljeno: 25.12.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2022

Razer Blade 14

V prejšnji številki revije smo pisali o igričarskih prenosnikih, katerih glavne značilnosti so nadpovprečno zmogljiva zasnova, predvsem grafične kartice, ter s tem povezana globina in velikost ohišja, ki potrebuje nekoliko več volumna za solidno hlajenje sistema. Tokrat pa smo na preizkus dobili prenosnik butičnega proizvajalca Razer, ki plava proti toku in je zmogljivosti zapakiral v presenetljivo vitko ter lahko ohišje.

Gre za prenosnik Razer Blade 14. Podjetje je sicer bolj znano po periferiji, denimo miškah, tipkovnicah, slušalkah, pri vsem seveda z noto igranja iger. Že nekaj časa pa ponujajo tudi prenosnike, a je njihov nabor seveda manjši kot pri večjih, bolj razširjenih proizvajalcih.

Ohišje prenosnika je izdelano iz enega kosa aluminija, podobno kot to počnejo pri Applu, je pa praktično povsem črno. Izstopa Razerjev logotip treh prepletenih kač na pokrovu. Ta je osvetljen v njihovi tradicionalni zeleni barvi, kar lahko sicer tudi izklopimo. Samo oblikovanje je zelo čisto in elegantno, na igričarsko zasnovo opozori le tipkovnica z barvno osvetlitvijo – to lahko tudi sami upravljamo prek vgrajene programske opreme. Barve lahko ločeno upravljamo tudi za vsako tipko posebej, nastavljamo razne prehode, menjave barv itd.

Kakovost izdelave je res odlična, tudi videz nam je zelo všeč. Po dimenzijah in teži nikoli ne bi sumili, da gre za igričarski prenosnik, saj je po merah bliže klasičnim, zmogljivejšim poslovnim prenosnikom. Po dimenzijah je zelo blizu Applovemu prenosniku MacBook Pro zadnje generacije (seveda 14-palčnemu modelu), a je dobrih 200 gramov težji in dobra dva milimetra debelejši, kar je glede na namembnost in zmogljivost zelo pohvalno.

Če preidemo k bistvu – strojni opremi. Na preizkusu smo imeli eno najzmogljivejših sestav, konkretno kombinacijo procesorja AMD Ryzen 9 5900HX ter Nvidijine grafične kartice višjega razreda RTX3080. Procesor ponudi osem jeder, večnitno delovanje ter osnovno frekvenco 3,3 GHz, vključuje pa tudi vgrajeno grafično kartico, ki je v uporabi takrat, ko ne potrebujemo zmogljivosti samostojne kartice. Vgrajena sta pomnilnik 16 GB ter pogon SSD velikosti 1 TB.

Pri klasičnem delu, tudi zahtevnih opravilih (montaža videa in podobno), se prenosnik odlično odreže. Enako velja tudi pri igrah – tu bomo brez težav poganjali tudi najzahtevnejše pri visokih stopnjah podrobnosti. Pri večini opravil ostane prenosnik dovolj tih in hladen, ventilatorja pa slišimo pri igranju iger, takrat se ohišje tudi bolj segreje. Ventilatorja sicer nista nadležna, njun zvok je v srednjih frekvencah in tako ni preveč moteč. Segrevanje sicer opazimo, a sta tipkovnica in del pod njo le zelo topla, ne pa zares vroča – vročina se namreč odvaja v smeri proti zaslonu, torej postane vroč le del neposredno nad tipkovnico.

Novi Razer Blade 14 je res vrhunski prenosnik – tako za zahtevno poslovno ali kreativno delo kot igranje iger.

Pri tem smo pri preizkusih grafične zmogljivosti opazili malenkost nižje številke, kot smo jih pričakovali. V primerjavi z nekaterimi drugimi prenosniki, ki uporabljajo enako kartico (torej RTX 3080, ki smo jo med drugim srečali v modelu Lenovo Legion prejšnji mesec), smo tu zabeležili približno 10 odstotkov manjšo zmogljivost. To smo opazili v programu 3DMark, ki je redni del naših preizkusov, pri vseh preizkusih (Time Spy ter starejši Fire Strike pri različnih zahtevnostih). Enako se je izkazalo tudi pri igrah – denimo pogosto uporabljen Shadow of the Tomb Raider.

Ocenjujemo, da so pri Razerju kartico zaradi hlajenja nekoliko omejili. Nvidia namreč dopušča, da proizvajalci prenosnikov nastavljajo porabo energije in s tem zmogljivost kartic. Še vedno gre seveda za vrhunsko izkušnjo, a vseeno ocenjujemo, da je v tem prenosniku morda boljša izbira sestava s kartico RTX 3070 ali RTX 3060. Oboje je na voljo, s tem bomo privarčevali kar nekaj denarja, pri tem pa bo manjša izguba zmogljivosti zaradi hladilnih zahtev.

Prenosnik ponudi odličen zaslon, ki se ga ne bi sramoval tudi kak model, namenjen zahtevnim oblikovalcem. V uporabi sta matrika IPS z matirano prevleko in visoka ločljivost (glede na diagonalo 14 palcev) 2.560 × 1.440 pik, zelo pohvalna je tudi velika hitrost osveževanja 165 Hz. Pri vmesnikih ni presenečenj, na voljo so dva klasična USB, zraven dva USB-C ter izhod HDMI. Manjkata omrežni vmesnik in bralnik pomnilniških kartic. Tipkovnica ni nič posebnega, povratni odziv je še kar soliden, hod pa za naš okus prekratek.

Novi Razer Blade 14 je res vrhunski prenosnik – tako za zahtevno poslovno ali kreativno delo kot igranje iger. Pravzaprav gre po našem mnenju za enega najzanimivejših in najbolj vsestranskih prenosnikov, kar smo jih preizkusili. Pri tem velja omeniti, da nas je glede na zmogljivost pozitivno presenetila tudi vzdržljivost akumulatorja, ki je z dobrimi štirimi urami pri mešani rabi kar soliden dosežek. Pri zelo varčni uporabi bomo brez težav dosegli okoli sedem ur avtonomije, pri igranju iger pa bo rezultat slabši, po naši oceni nekje med eno do dvema. Vse to pa seveda ima svojo ceno – v preizkušeni sestavi velja namreč slabih tri tisoč evrov. Že sestava s kartico RTX 3070 je občutno cenejša (a še vedno ne poceni) – okoli 2.400 evrov. Podjetje pa ponuja tudi cenejšo sestavo s kartico RTX 3060 ter zaslonom nižje ločljivosti (1.920 × 1.080) in osveževalno frekvenco 144 Hz, ki stane okoli 1.800 evrov, a je bila v času pisanja povsod razprodana.

Razer Blade 14

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 8.436

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 6.233

Trajanje delovanja: 4 ure, 12 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 8

Mere: 31,9 × 22 × 1,7 cm, 1,78 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 9 5900HX, 3,3 GHz, 16 GB RAM, 1 TB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac/ax, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 2.560 × 1.440 pik, 165 Hz

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 2.970 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Velikost in teža (glede na zmogljivost), zmogljivost, videz, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji