Objavljeno: 19.12.2011 11:06 | Avtor: Dare Hriberšek | Monitor December 2011

Prvega si zapomniš za vedno

Čast, ali pa morda majčkeno sram, me je priznati, da se mi je pred leti uspelo med prvimi okužiti z mobilnim črvom. V čast zato, ker je šlo za Cabir, domnevno prvi tak izdelek (o tem se seveda še prepirajo po forumih) in nekakšen proof of concept, saj večje škode ni povzročal; sram pa zato, ker gre za virus, ki ga moraš praktično sam namestiti in pri tem obiti tudi jasna opozorila operacijskega sistema. Skratka neumnost, na katero avtorji v Monitorju pogosto opozarjamo bralce.

Prvi mobilni virus je bil bolj "samopostrežne sorte", saj se je moral uporabnik skorajda potruditi, da si ga je namestil. Vir: F-Secure

Cabir potrebuje za okužbo nekaj družabnega inženirstva oziroma splet okoliščin, kot v mojem primeru. Bilo je približno leta 2004 in s prijatelji smo bili nekaj ur ujeti na letališču v Skopju, kjer smo se čakajoč zabavali s takrat še polpametnimi telefoni. Moja Nokia Ngage je po bluetooth povezavi prejela sporočilo, za katero sem bil prepričan, da mi ga pošilja kateri od prijateljev, saj se jih je vsaj pet v tistem trenutku ukvarjalo s svojim telefonom. Sporočilo sem pognal, izrisala se je sličica tropskega otoka in razen slabega občutka, da bo nekaj narobe, hujših posledic ni bilo videti.

Drugi dan sem opazil, da telefonu opazno hitreje kot sicer pohaja baterija, sodelavec v službi pa me je opozoril, da mu neprestano ponujam sporočilo prek bluetootha. Seveda ga je tudi že namestil. Vmesnik sem takoj izključil, a ga je aplikacija sama že po nekaj minutah vključila nazaj, z vztrajnim bluetooth skeniranjem okolice pa se je baterija izpraznila že v kakih dveh urah. K sreči sem rešitev v nekaj trenutkih priguglal v spletu in si s pomočjo brezplačne aplikacije podjetja F-Secure zadevo odstranil.

Cabir, z drugim imenom Caribe, je bil, kot rečeno, nenevaren črv, pred katerim ste se zavarovali že, če ste svoj bluetooth vmesnik napravili neviden. Poleg tega je uporabnik moral prenos in namestitev aplikacije potrditi, res pa je, da je naprava vztrajno ponavljala zahtevo, če tega niste hoteli storiti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji