Objavljeno: 3.9.2012 09:49 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2012 | Teme: android

Prva cenejša alternativa

Preizkusili smo "nizozemsko" tablico Yarvik, ki jo poganja Android 4.0. Kot kaže, je to znanilec prvega vala "kitajskih" naprav, ki bodo pozabile Android 3.0 ali zdaj res že prastari 2.3 Gingerbread.

Yarvik GoTab Exxa ima nameščen Android, kot si ga je zamislil Google, in tako ni sledi o dodatnih "izboljšavah", ki si jih privoščijo večji izdelovalci. Seveda je treba takoj dodati, da ne gre za izdelek, ki ga je blagoslovil Google, tako da vse njihove aplikacije niso na voljo. Tudi namesto trgovine z aplikacijami Google Play najdemo le GetJar app store. Slednji se z Google Play ne more meriti po količini ali kakovosti aplikacij, a se med plevami najde tudi zrnje, tako da sta na voljo najnovejši Angry Birds Space in brskalnik Dolphin. Seveda je mogoče z nekaj naprednega znanja v tablico namestiti tudi Googlove aplikacije, in naprednejši uporabniki se bodo tega z veseljem lotili.

Pri videzu tablice so se v Yarviku odločili povsem kopirati Applov iPad. Tako smo priča črnemu robu na prednji strani in aluminijasti zadnji stranici, kjer najdemo fotoaparat, ki pa na vsej črti razočara. Gre za oko ločljivosti dveh megapik, ki naredi res slabe fotografije in je praktično neuporabno. Še slabša je sprednja stran, ki ima fotoaparat ločljivosti vsega 0,3 megapike, a bi se z njo, ob obilici svetlobe, morda dalo komunicirati prek katere izmed aplikacij za videokomunikacijo.

Žal Yarvik Applove prefinjenosti ni premogel pri postavitvi gumbov, saj so ti razporejeni nelogično. Tako na eni od krajših stranic najdemo gumb za vklop, ki mu delata družbo vhod za napajanje in izhod HDMI. Na daljši stranici pa so gumbi za nazaj, domov in odprtje menuja, pri čemur slednja delujeta tudi kot gumba za višanje in nižanje glasnosti slabega zvočnika. Seveda ti gumbi niso več potrebni, saj ima Android 4.0 vse prenesene na zaslon. Tako bi omenjeni trije lahko rabili kot gumb za vklop in glasnost ter tako odpravili nekaj zmede pri vžigu tablice, ko vztrajno pritiskamo gumb za nazaj.

Omeniti velja še dobrodošlo možnost vstavitve kartice SD, saj je notranjega pomnilnika le 8 GB. Slednji podatek pa je pravzaprav edini, ki kaže na rahlo podhranjenost motorja tablice, saj je zgrajena okoli zmogljivega procesorja ARM Cortex A8, ki deluje pri 1,2 GHz, in ločenega grafičnega jedra, ki bije pri 400 MHz. Žal je bilo napravo nemogoče grafično preizkusiti, saj so tiste 3D igre, ki so na voljo v GetJar trgovini, porazne. Slabše delovanje iger je pričakovati, saj je grafično jedro res težko kos tablicam z vezjem Tegra, manj zahtevne igre, kot je Angry Birds, pa seveda delujejo brez težav.

K uživanju v vsebinah dodatno pripomore soliden zaslon z matriko IPS, ki se resda ne more kosati z dražjimi tablicami, a je za to ceno prijetno presenečenje. Zaslon je sicer slabši kot v prejšnji številki opisani Transformer TF300, a je razlika v ceni debelih 170 evrov.

Yarvikova 9,7-palična tablica je tako morda prvi poceni tablični računalnik, ki bi se ga, seveda ne brez upoštevanja nekaterih dejstev, dalo priporočiti. Če gre za nezahtevnega uporabnika, ki bo brskal po spletu ter bral in pisal spletno pošto v brskalniku, je Yarvik lahko odlična poceni alternativa. Zahtevnejši uporabniki pa bodo vendarle prej ali slej začeli pogrešati Googlove aplikacije in možnost dostopa do Google Play ter vseh programov, ki jih je mogoče tam dobiti. Za te je nujno znanje, ki ga najdemo na forumu forum.xda-developers.com, in nenehno igračkanje z ROMi. GoTab Exxo je prva tablica, ki je v kombinaciji z xda forumom lahko za majhen denar zmagovalna kombinacija.

GoTab Exxa 9,7

Tablični računalnik

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 280 evrov.

Za: Hiter procesor, soliden zaslon.

Proti: Malo internega pomnilnika, slaba kamera, čudna postavitev gumbov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji