Objavljeno: 24.9.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2019

Pro et contra

Pro et contra

Opažam, da veliko primerjalnih testov računalniške opreme kar nekako izpusti Applove izdelke. Zarota ali realnost?

Vsekakor zarota!

Boris Šavc

Večno vprašanje o izbiri računalnika oziroma prenosnika je priljubljena tema najrazličnejših pregledov, seznamov in testov, ki jih ne manjka niti v naši reviji. Žal opažam, da so ti prispevki, milo rečeno, pomanjkljivi. Skoraj nikjer med izbiro ne najdem Applovih računalnikov Mac, tudi v tokratni številki jih pogrešam! Ker so ti brez pomisleka zagotovo najboljši nakup, bi bila primerjava z njimi verjetno precej neberljiva, skopa in navsezadnje kratka. Kljub logični zapostavljenosti pri avtorjih tovrstnih primerjav gre za hudo zavajanje kupcev.

Applovi računalniki imajo že vrsto let najbolj zadovoljne kupce, kar potrjujejo številne raziskave. Ob nakupu Maca smo deležni zagotovljene kakovosti. Seveda obstajajo tudi vrhunski računalniki PC, a jih je ob poplavi brezimnih poceni naprav precej težko najti. Če imamo srečo in naletimo nanje, ugotovimo, da sploh niso cenejši od primerljivih Applovih računalnikov. Maci so oblikovno privlačni, izdelani iz najboljših materialov in zasnovani, da strežejo uporabnikovim potrebam vrsto let. Za nameček imajo superioren operacijski sistem, ki je lažje obvladljiv, zanesljiv in učinkovitejši od katerekoli različice Oken. Razumljivo, saj je pisan s točno določeno strojno opremo v mislih. Programerji v Cupertinu imajo veliko prednost, ker jim ni treba skrbeti, da njihova koda teče na vsakem kavnem mlinčku s kančkom pameti.

Privzeti Applov operacijski sistem macOS brez težav sobiva z Okni, kar je dobra novica za tiste reveže, ki zaradi lenosti domačih razvijalcev ne morejo brez Microsofta. Računalniki Mac imajo vgrajen sistem BootCamp, ki olajša dvojni zagon računalnika. Poleg operacijskega sistema macOS lahko slehernik na računalnik Mac brez težav naloži tudi Windows ali Linux. Preklapljanje med nameščenimi sistemi ne bi moglo biti lažje. Edina težava sistema macOS je nevajenost uporabnikov, ki prihajajo iz Windows okolja. Ko posameznik preskoči prvo oviro, mu sistem to povrne z razumljivostjo, logičnostjo, učinkovitostjo in s preprostostjo brez primere. V nasprotju z operacijskim sistemom Windows, ki je običajno poln odvečne programske opreme proizvajalca strojne opreme, so na Macu zgolj pripomočki, ki jih vsakdo s pridom uporablja. Operacijski sistem, pisarniški programi in druge priložene aplikacije so za kupca računalnika zastonj!

Pri naštevanju prednosti Applovih računalnikov ne moremo mimo varnosti. Ker je Macov precej manj kot vrstnikov z operacijskim sistemom Windows, so za nepridiprave nezanimivi. Večina škodljive programske opreme je tako uperjena proti napravam z operacijskim sistemom Windows. Mac je zato varnejša izbira za uporabnika. Če naštetemu dodamo še odlično podporo, podaljšano garancijo in prijaznost zaposlenih v Applovih centrih, ki so vedno pripravljeni pomagati neukemu uporabniku, je izbiranja praktično konec.

  

Kaj pa vem, morda kar realnost

Matej Šmid

Morda je kriv moj emšo ali pa je stanje računalniške industrije (oziroma industrije zabavne elektronike in sploh vsega) tako, da postaja bolj ali manj vseeno, kakšno opremo si omislimo. Rekel bi, da je industrija dozorela, zato je za povprečnega uporabnika »vse dovolj dobro«, dodatno naprezanje in iskanje »najboljšega« sta smiselna le za najzahtevnejše uporabnike.

Enako bi rekel tudi za izbiro operacijskega sistema na računalniku, prenosniku in celo na pametnem telefonu. Pomislimo: kaj v resnici počnemo s temi napravami? Da, uporabljamo aplikacije, ki so na njih nameščene. In aplikacije, vsaj tiste najboljše, tiste najbolj uporabljane, so tako in tako na voljo na vseh sistemih in so si tam zelo podobne. Na osebnem računalniku nas večina pač uporablja spletni brskalnik (tak ali drugačen, vsi so zelo podobni), nekaj »pisarniškega« (Word, Excel, Powerpoint, Libre Office, Google Doc …), kaj v zvezi s fotografijami, morda kak video in marsikdo še – igre.

Ali je res pomembno, na katerem operacijskem sistemu karkoli od tega teče? Jaz na svojem telefonu, ki ima Android, od samega sistema v resnici vidim le nastavitvene menije (Settings), vse ostalo je ob običajni uporabi bolj ali manj povoženo, saj aplikacije tečejo prek celotnega zaslona. V settings pa čisto zares le še redko zaidem. In enako se dogaja tudi v mojem računalniku (in prenosniku) z Windows – na njem resda hkrati teče več (in celo veliko) programov, ampak prav vsi tečejo raztegnjeni čez cel zaslon. V nastavitve (Control panel) od Windows pa ne zaidem prav nikoli več. Po eni strani, ker je tam že res hud kaos, ki se je nabral skozi leta, predvsem pa zato, ker je privzeta namestitev Oken pač »dovolj dobra«.

Priznam pa, da je začetni korak/prehod z Maca na PC ali z Androida na iPhon (ali obratno) morda težak, toda le do takrat, ko poženemo prvi program ali aplikacijo.

Tako da lahko kolegu na levi strani ugovarjam le v tem, da menda »PC« niso nič cenejši od »Macov«. Kar seveda ne drži. Res je sicer, da lahko tudi na področju PC najdemo blagovne znamke, »ki se cenijo« in so drage kot žafran, v povprečju pa je PC-svet pač cenejši. Ali res mislite, da se da dobiti kakega Macbooka, ki stane le borih 350 evrov, za kolikor se dobijo najcenejši prenosniki PC? In v resnici bi se morali zelo potruditi, da bi v svetu PC našli prenosnik, ki stane 3.000 evrov, koliko hočejo imeti za 15-palčni Macbook Pro.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji