Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2014

Pro et contra

Pro et contra

Odpravljam se na morje in ugotavljam, da službenih dolžnosti tudi letos ne bom mogel popolnoma odklopiti, internetno povezavo pa bom potreboval tudi za preverjanje stanja na volitvah, da o vremenu niti ne govorim. Kaj priporočate, nakup tuje kartice SIM ali dogovor z mojim mobilnim operaterjem?

Boris Šavc: Lokalno je najbolje

Na pragu počitnic smo se v pričujoči številki revije lotili načinov, kako s sabo na dopust vzeti tudi zvestega spremljevalca v obliki interneta. Rešitev je veliko, najbolj priljubljena med njimi pa je nakup kartice SIM krajevnega operaterja. Kljub dobrodušnim akcijam domačih ponudnikov mobilne telefonije in interneta še vedno ostaja najugodnejša rešitev za dostop do spleta v tujini.

Glavna prednost takega pristopa je seveda cena. Še tako dostopna ponudba domačega operaterja se ne more primerjati s cenami krajevnega ponudnika. Stroškovni prepad je največji ravno pri dostopu do spleta. Edino področje, kjer domača kartica SIM nadvlada tujo, je udobnost rabe. Brez mešetarjenja z napravami in menjavo kartic je aktivacija dodatne storitve pri domačem ponudniku resda najlažja izbira, a jo nakup tuje SIMke z namensko napravo takoj doseže. Če bomo v tuji deželi dlje časa ali pa se bomo tja čez poletje večkrat vračali, si omislimo modem MiFi, ključek USB ali vzemimo s sabo star telefon, sposoben deljenja internetne povezave. Zadevo enkrat nastavimo in pozabimo nanjo. Drugi družinski člani in prijatelji bodo do spleta dostopali brez naše vednosti in težav z lastnim telefonom. Ko internet v tujini naročimo pri domačem ponudniku in ga nato delimo z drugimi, se vse prevečkrat zgodi, da pri dobrodelnem dejanju ostanemo brez najzvestejšega prijatelja, pametnega telefona. Če bi radi (pre)plačano spletno povezavo delili z drugimi, mora biti telefon vedno v bližini interneta željnih uporabnikov. Dodatna nevšečnost je poraba baterije, saj brezžično deljenje interneta ob pomoči ustvarjene vroče točke na izbranem pametnem telefonu ne ve, kaj je varčevanje z energijo. Že res, da lahko pametnega prijatelja privežemo na električno omrežje, a kaj, ko bi sami z njim popoldansko siesto raje preživeli ob hladnem pivu v mestu kot v apartmaju, kjer počiva družina.

S tujo kartico SIM je internet vedno na voljo, brez bojazni o prekoračenem računu, sploh če kupimo predplačniški paket, kjer točno vemo, koliko bitov nam je na voljo. Ko zakupljene podatke porabimo, se dostop do interneta samodejno prekine ali omeji, odvisno od krajevnega paketa, za katerega smo se odločili. Pri nadgradnji domačega paketa nikoli zares ne vemo, kakšno presenečenje nas čaka po prihodu domov. Vse prevečkrat se je v preteklosti zgodilo, da smo kljub zagotovilom o ugodnem dostopu do spleta na počitnicah del regresa morali nameniti poravnavi računa, ki smo ga pridelali med počitnikovanjem.

Matej Šmid: Operaterji bodo zmagali

Naj najprej začnem z najočitnejšim – potrudimo se, da interneta na dopustu sploh ne bi potrebovali! Kajti internet je danes enako delu oz. stresu, delo/stres pa naj bi na dopustu pustili doma. No, prav, če res ne gre ...

Sploh pa bi moral tale zapis začeti z naslovom »Evropska komisija bo zmagala«. Kajti za to v resnici gre – konec leta 2015 bomo v Evropski uniji dobili zakonodajo, vsaj tako kaže, ki bo mobilnim operaterjem nalagala, da uporabnikov ne bodo več smeli segregirati glede na to, v kateri državi živijo. Skratka, odpravljen bo zloglasni »roaming« ali gostovanje, s katerim nas operaterji še vedno prepogosto lupijo. Resda veliko manj kot včasih (spomnite se starih zgodb o tisočih evrov, ki so bili pomotoma porabljeni na mobilnih računih v tujini …), a še vedno. Kljub temu da so danes optični kabli, po katerih med državami potujejo »mobilni« pogovori in podatki, že naravnost izredno poceni. In kljub temu da je večina današnjih mobilnih operaterjev v resnici večnacionalnih družb, ki imajo sedeže v več državah. In nam, kljub taki povezanosti, za komunikacijo iz ene države v drugo računajo drago gostujočo povezavo!

Operaterji sicer namigujejo, da stroškov odprave gostovanja ne bodo mogli kar tako preživeti in da bodo stroške morali prenesti na ramena uporabnikov, a če je sklepati po letošnji ponudbi naših dveh največjih operaterjev, bi si o tem upal dvomiti. Za dodatne 3 evre na dan (pri Mobitelu še za dodatno menjavo paketa) nam namreč ponujajo neomejeno (500 MB oz. 1 GB) podatkov, poleg tega pa še hude vsote pogovornih minut in število SMSov. Megabajt, ki je še nedavno stal pol evra, s to ponudbo naenkrat stane stokrat ali celo dvestokrat manj! Je to mogoče logično razložiti drugače, kot s tem, da so nas doslej pač nategovali?

Kakorkoli že, glede na te cene za internet v tujini (prav, v Evropski uniji) vsekakor priporočam uporabo ene izmed teh mobilnih izbir, če le niste vezani na kakega drugega operaterja. Kar izračunajte – za en teden interneta boste plačali 21 evrov, to pa je cena boljše večerje za eno osebo. Res, še vedno več, kot če bi si omislili katero izmed tujih kartic SIM, a ima operaterska rešitev dodatne prednosti. Prva je, da obdržite svojo telefonsko številko, kar pomeni, da lahko za te tri evre tudi telefonirate in SMSate. Po mili volji. Tega s tujo kartico SIM bolj ali manj ne morete, če ne zaradi drugega, pa zaradi druge telefonske številke. Druga, in ključna, pa je, da se lahko tako v tujini končno obnašate enako kot doma. Ne varčujete več. Ko potrebujete podatek o vremenu, ga poguglate. Ko potrebujete mobilno navigacijo, jo poženete. Kjerkoli, ne le v bližini točke Wifi, ki jo je naredila vaša tuja kartica SIM.

To je to.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji