Objavljeno: 26.5.2006 19:54 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Julij 2004

Prenosno skladišče podatkov

Tudi najboljši prenosniki na trgu imajo dandanes kvečjemu 80 GB disk, to pa je v primerjavi z 200 in več GB v namiznih računalnikih dokaj malo. Težavo odpravljajo zunanji diski, eden takih je tudi WD Media Center

Kot odgovor podobnim izdelkom konkurenčnih podjetij (npr. Maxtorjev Personal Storage 5000XT, ki smo ga opisali v lanski junijski številki) je podjetje Western Digital predstavilo nov zunanji disk z zanimivim imenom Media Center 250 GB (na voljo sta še 160 in 200 GB različica), ki je obenem tudi bralnik pomnilniških kartic, s priloženo programsko opremo pa postane tudi dokaj zmogljivo orodje za izdelovanje varnostnih kopij.

Ohišje naprave je precej veliko in masivno glede na velikost običajnega 3,5-palčnega diska v njem. Zato je nekoliko neutemeljen velik zunanji napajalnik, ki ne pripomore ravno k boljši prenosljivosti podatkovnega "skladišča". Vgrajeni bralnik sprejme kartice Compact Flash (I in II), SD/MMC, SmartMedia ter Sony Memory Stick in je na moč podoben drugim takim samostojnim izdelkom. Nadvse uporabna bi bila možnost neposrednega kopiranja vsebine kartic na disk brez uporabe računalnika, a tega Media Center na žalost ne zmore. Na sprednjem delu ohišja sicer najdemo tri gumbe, od katerih sta dva namenjena zagonu programa za izdelavo varnostnih kopij, tretji pa za vklop/izklop diskovnega dela (bralnik kartic namreč deluje tudi ob ugasnjenem disku). Zanimiva pa je možnost uporabe kot USB koncentrator (hub), saj lahko na Media Center priključimo do dve drugi napravi USB prek vtičnice na sprednji in zadnji strani naprave.

Poleg priklopa prek USB 1.1 ali 2.0 je na voljo tudi vmesnik firewire. Razlika v hitrosti delovanja diskovnega dela govori v prid uporabi vmesnika firewire. Na žalost pa bralnik kartic deluje le, če za priklop uporabimo vmesnik USB. Vgrajeni disk ima vgrajenega 8 MB predpomnilnika in se suče s hitrostjo 7200 vrt./s. Pri delovanju se ne segreva preveč, za kar poskrbijo velike zračne reže na ohišju. Pomembno je tudi, da je v paketu že priložen tako kabel USB kot tudi firewire.

Programska oprema, namenjena izdelovanju varnostnih kopij, se imenuje Retrospect 6.5. Program je nadvse zmogljiv, saj poleg običajnih varnostnih kopij celotnega sistema lahko izdelujemo tudi le delne (npr. datoteke določene vrste), podprta pa je tudi možnost "osveževanja" že izdelanih varnostnih kopij. Ob tem sta v pomoč že omenjena gumba na ohišju, s katerima poženemo samodejni ali ročni način izdelave varnostne kopije. Pohvalno je, da samodejno arhiviranje poteka v ozadju in ne moti našega dela, stanje procesa pa sporoča lučka, vgrajena v gumb.

Obilica diskovnega prostora, vgrajen čitalnik pomnilniških kartic ter zmogljiv priloženi program za arhiviranje podatkov so vsekakor močni aduti WDjevega "medijskega centra", to pa ima za posledico dokaj visoko ceno. Žal predvsem bralnik kartic z drugimi sistemi ni ustrezno povezan.

Western Digital Media Center 250 GB

Kaj: Zunanji disk z zmogljivostjo 250 GB in možnostjo izdelovanja varnostnih kopij.

Izdeluje: Western Digital, www.wdc.com.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si, (01) 583 7910.

Cena: 90.420 tolarjev.

Za: Preprosta raba, prostoren disk, priložena programska oprema.

Proti: Čitalnik kartic deluje samo z uporabo računalnika in še to le, če smo disk priklopili prek USB, velik zunanji napajalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji