Objavljeno: 29.11.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2022

Prenosnik z dvema zaslonoma - Lenovo ThinkBook Plus Gen 3

Novi Lenovo ThinkBook Plus Gen 3 je prenosnik, ki meri na kreativne uporabnike, njegova posebnost pa je dodaten, sekundarni zaslon. Naj takoj povemo, da gre, po imenu sodeč, za naslednika lanskega modela ThinkBook Plus Gen 2, a v praksi je to povsem drugačen prenosnik. Omenjeni Gen 2 je bil kompakten, hibridni prenosnik z dodatnim zaslonom e-ink na zunanji strani, torej namenjen uporabi v obliki tablice ali bralnika. Novi model je občutno večji, dodatni zaslon pa je vgrajen na spodnjem delu, desno ob tipkovnici.

Prenosnik je razmeroma velik, predvsem je zelo širok. Glavni zaslon je širokega formata 21 : 10 in meri po diagonali 17,3 palca (ločljivost je visokih 3.072 × 1.440 pik). Tako je na spodnji polovici ohišja dovolj prostora za klasično tipkovnico (sicer brez številčnice), pod katero je tudi dovolj velika sledilna ploščica, na desni pa najdemo omenjeni dodatni zaslon. Ta je formata 16 : 10, postavljen navpično, njegova ločljivost je 1.280 × 800 pik. Oba zaslona sta občutljiva na dotik in ju lahko uporabljamo v navezi s pisalom, skritim v desnem zgornjem kotu ohišja.

Drugi zaslon se v operacijskem sistemu pojavi kot klasični sekundarni zaslon, postavljen neposredno pod glavnim, z nameščeno programsko opremo pa dobi tudi lastno orodno vrstico in nekaj dodatnih funkcionalnosti. Med njimi omenimo beležnico, ki jo lahko povežemo tudi z Microsoft Onenote, ter hiter dostop do pogosto uporabljenih programov (torej tistih, ki jih pogosto uporabljamo na manjšem zaslonu). Zaslon lahko uporabljamo samostojno (ob ugasnjenem glavnem), ločeno mu lahko nastavljamo svetlost ali pa nastavimo, da je sinhroniziran z glavnim zaslonom.

Novi ThinkBook Plus Gen 3 je izredno zanimiv prenosnik, ki pa bo imel ozek krog potencialnih uporabnikov.

Kombinacija dveh zaslonov ponudi res veliko uporabne površine za zahtevnejše uporabnike, tiste, ki prenosnik uporabljajo kot delovno postajo na poti. Za uporabo na pisalnih mizah bi seveda bistveno več površine dobili z uporabno navadnega zunanjega monitorja, a se tega pač ne da nositi s seboj. Dodatna prednost je tudi možnost uporabe na dotik, za neke vrste beležnico ali za skiciranje. Skupna površina obeh zaslonov je v grobem primerljiva z 18-palčnim zaslonom klasičnega razmerja 16 : 9.

Kakovost izdelave prenosnika je zelo dobra. Tudi omenjena zaslona ponudita dobro kakovost, oba uporabljata matriko IPS in imata dodano prevleko, na kateri odboji niso preveč izraziti. Prenosnik je razmeroma tanek in prenosljiv, v poklopljeni obliki pa je nenavadno ozek in visok (kar je pač posledica omenjenega razmerja glavnega zaslona).

Nekoliko nenavadna je postavitev večine vmesnikov, saj so ti na zadnji strani. Tam so dva vmesnika USB-A 3.2 Gen. 1, HDMI ter vmesnik USB-C. Zadnji podpira standarda Thunderbolt 4 in Displayport, prek njega lahko tudi napajamo prenosnik. Na levi strani je še en USB-C, tudi ta lahko napaja prenosnik ali deluje kot Displayport, ne podpira pa standarda Thunderbolt (gre za USB-C 3.2 Gen. 2.).

Vgrajena strojna oprema postavi prenosnik v zgornji zmogljivostni razred. Procesor je Intelov Core i7-12700H, eden najzmogljivejših tega trenutka (vsaj med prenosniki). Uporablja šest zmogljivih jeder in osem varčnih. Prvi imajo tudi večnitno tehnologijo, sistemu je tako na voljo skupnih procesorskih 20 niti. Preizkusni prenosnik je imel ob tem vgrajenih zajetnih 32 GB pomnilnika. Za grafiko v vsakem primeru poskrbi Intelova Iris Xe, podatke pa hranimo na pogonu SSD, velikem 1 TB. Strojna oprema ponudi odlično zmogljivost, je pa zato vzdržljivost akumulatorja zelo omejena. Pri tem velja poudariti, da je naš preizkus razmeroma zahteven, kar se pri novih procesorjih z varčnimi jedri še bolj pozna oziroma – če povemo drugače – nezahtevno delovanje je bolj varčno kot pri procesorjih prejšnjih generacij.

Novi ThinkBook Plus Gen 3 je izredno zanimiv prenosnik, ki pa bo imel ozek krog potencialnih uporabnikov. Dodatni zaslon ima seveda svoje prednosti, a je cena za celotni paket vseeno kar visoka. Dodatna težava je tudi ta, da vnaprej težko vemo, ali nam bo tak dodatek dejansko koristil, torej ali se ga bomo navadili in tudi v praksi uporabljali.

Lenovo ThinkBook Plus Gen 3

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 6.748

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 6.767

Trajanje delovanja: 2 uri, 39 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 8

Mere: 41 × 22,8 × 1,8 cm; 2 kg

Značilnosti: Intel Core i7-12700H, 2,3 GHz, 32 GB RAM, 1 TB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 17,3-palčni, 3.072 × 1.440 pik + osempalčni, 800 × 1.280, oba občutljiva na dotik

Operacijski sistem: Windows 11 Pro

Cena: 2035 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Odlična zmogljivost, dva zaslona, dodano pisalo, oblikovanje.

Proti: Vzdržljivost akumulatorja, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji