Objavljeno: 20.10.2008 00:18 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2008

Premiki

Pred kratkim smo v Monitorju poročali o vstopu podjetja Mio na naš trg navigacijskih naprav, ki se nekako še vedno razvija. Za preizkus smo dobili cestni navigator iz družine Moov (move - premik), ki ima številčno oznako 330, prilagojen pa je za naš trg in tako vsebuje tudi zemljevide naše deželice.

Prav zemljevidi so najmočnejši adut nove naprave. Zanje so poskrbeli v podjetju Monolit, ki sicer stoji za znanimi zemljevidi Adria Route, ki jih uporabljajo izdelki podjetja Garmin. Gre za zemljevide z odlično pokritostjo Slovenije in bližnje okolice, predvsem Hrvaške. Tudi tu se odlično izkažejo, saj poznajo še tako majhne slovenske vasi, hkrati lahko po marsikaterem manjšem naselju iščemo tudi po uličnih naslovih. Podobno lahko rečemo za Hrvaško, dodan pa je tudi osnovni zemljevid zahodne Evrope. Med navigacijo pa smo kljub temu naleteli na nekaj hroščev. Primer je, denimo, iskanje središča Kopra, kjer naprava preprosto vrne napako in nam pove, da ne more izračunati poti. Težava je ostala ne glede na to, od kod smo začeli z navigacijo. Pri drugih naseljih po Sloveniji je šlo vse gladko (središče Ptuja, Medvod, Murske Sobote ...), ko pa smo vnesli določeno lokacijo v središču Kopra, pa je navigacija delovala brez težav. Naprava sicer omogoča iskanje po ulici in hišni številki, po interesnih točkah, središčih mest, tudi po koordinatah GPS.

Zelo zanimiva je tudi možnost fonetičnega iskanja lokacij oziroma iskanje "Double fuzzy". Gre za to, da lahko pri vnašanju cilja napačno napišemo ime kraja, Moov pa nam pokaže vse fonetično podobne rezultate. Pravilno moramo vnesti le prvih nekaj črk, vse drugo pa po turistično. Namesto Ljubljana lahko tako napišemo Ljubliana, pa bomo kljub temu lahko prišli na cilj. Zadeva je uporabna zlasti v tujini oziroma pri tujejezičnih mestih.

Fizično gre za preprosto, a elegantno oblikovano napravo z razmeroma velikim zaslonom, katerega diagonala meri 11 cm. Vmesnik mini USB rabi tudi za polnjenje akumulatorja, na voljo pa je tudi reža za kartice SD. Za brezžično povezavo s telefonom skrbi bluetooth, drugih dodatkov pa je malo. Ogledujemo si lahko slike, zanimiva je tudi funkcija Navpix, kjer lahko uporabimo fotografije, označene s koordinatami GPS za določitev cilja. Takih fotografij imamo na straneh, kakršna je Flickr, že kar nekaj, praktično se lahko v kakem večjem mestu (Pariz, Rim) sprehajamo od ene znamenitosti do druge z izbiranjem slik na navigatorju.

Uporabniški vmesnik močno spominja na Garminovega in to je vsekakor dobro. Ikone so velike in jasne, tudi menuji so pregledni. Posameznih nastavitev je razmeroma malo in to zna koga motiti, spet drugim pa olajša delo z napravo. Vmesnik je preveden v slovenščino, čeprav smo tudi tu odkrili nekaj prevajalskih ocvirkov. Na primer pri izbiri načina potovanja, kjer izbiramo med različnimi prevoznimi sredstvi in v slovenščini vidimo zanimivo izbiro "voz". Ne, ne gre za poseben program za vožnjo po njivah in kolovozih, v angleščini je tu možnost "car". Med uporabo smo tudi opazili, da je ikona, ki na zemljevidu prikazuje naše vozilo, postavljena rahlo pred dejanski položaj. Tako se hitro zmotimo in ko na zemljevidu vidimo, da je treba zaviti, se že peljemo mimo ovinka. Sicer se tega navadimo, a zna biti kljub vsemu kar moteče.

Mio je kot eno izmed vodilnih načel izpostavil tudi cenovno konkurenco svojih naprav. Model Moov 330 velja 351 evrov, to je nekako po pričakovanjih glede na zmogljivosti naprave ter velikost zaslona. Gre za dober navigator, ki nas brez težav vodi po naših vasicah, žal pa ni brez napak.

Mio Moov 330

Kaj: Cestni navigator.

Diagonala zaslona: 11 cm.

Priloženi zemljevidi: Evropa, Slovenija in okolica.

Ocena priloženih zemljevidov: 9.

Ocena uporabniškega vmesnika: 8.

Ocena cena/zmogljivost: 8.

Izdeluje: Mio, www.mio.com.

Prodaja: Kimtec, www.kimtec.si.

Cena: 351 EUR.

Za: Dobra pokritost Slovenije, dober uporabniški vmesnik, velik zaslon, fonetično iskanje lokacij.

Proti: Malo funkcij, nekaj hroščev.

Vmesnik je preveden v slovenščino, čeprav smo tudi tu odkrili nekaj prevajalskih poslastic. Primer je, denimo, pri izbiri načina potovanja, kjer izbiramo med različnimi prevoznimi sredstvi in v slovenščini vidimo zanimivo izbiro "voz".

Zelo zanimiva je možnost fonetičnega iskanja lokacij oziroma iskanje "Double fuzzy". Gre za to, da lahko pri vnašanju cilja ime kraja napačno napišemo, Moov pa nam pokaže vse fonetično podobne rezultate. Pravilno moramo vnesti le prvih nekaj črk, drugo pa po turistično.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji