Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Junij 2011 | Teme: backup

Preden se disk sesuje

Programov za varnostno shranjevanje podatkov najdemo silno veliko, takih, ki shranjujejo podatke v "oblak", tudi, manj pa je programov, ki bi za shrambo uporabljali strežnike slovenskih podjetij. Ogledali smo si novinca na našem trgu, program CrashPlan.

Pravzaprav gre za celo družino programov podjetja Code 42, ki jih združuje podoben vmesnik in seveda podobna funkcionalnost. Pravzaprav bi lahko rekli, da gre za tri različice istega programa, če se ne bi med preizkušanjem zaleteli v omejitve različice, ki naj bi bila najbolj zmogljiva. A o tem več kasneje.

CrashPlan PRO v akciji.

Začnimo pri programu CrashPlan, ki je prost za osebno rabo. Ne pozna shranjevanja na oddaljeni strežnik, omogoča pa izmenjavo podatkov med računalniki. Z njim lahko vzpostavite navzkrižno shranjevanje podatkov v podjetju (računalnik A shranjuje v računalnik B, ta pa nazaj v računalnik A) ali pa se povežete z nekaj prijatelji in shranjujete podatke v njihovih računalnikih (oni pa v vašem). Pri tem se vam ni treba bati za zasebnost podatkov, saj CrashPlan varnostno kopijo zašifrira že na vašem računalniku, dodatno pa zavaruje še komunikacijski kanal. Zaradi prenosa sprememb bo treba dalj počakati le pri prvem usklajevanju, kasneje pa bodo varnostne kopije ustvarjene hitro; no, tako hitro, kot bo dopuščala povezava med računalniki.

Največja omejitev proste različice je, da ne pozna sprotnega shranjevanja. Varnostno shranjevanje lahko sprožite le z urnikom (enkrat na dan), ustvarite pa samo en varnostni niz podatkov (backup set). Omogočeno je shranjevanje več različic datotek, ki je v vseh programih CrashPlan odlično rešeno - ločeno določimo, kako pogosto naj se hranijo različice zadnjega tedna, zadnjih 90 dni, zadnjega leta in starejše. Določimo lahko tudi, ali se izbrisane datoteke brišejo iz varnostnih kopij ali ne. Še najlepše - program je na voljo za računalnike z operacijskimi sistemi Windows, Mac OS/X, Linux in Solaris.

Vse to in še več ponuja CrashPlan+, pri katerem za 50 dolarjev na leto dobimo v računalnik neomejeno količino prostora v strežnikih podjetja Code 42. Omogočena je izdelava več varnostnih nizov, sprotno shranjevanje spremenjenih datotek in dostop do podatkov s spletnim vmesnikom.

Poslovna različica se imenuje CrashPlan PRO, od prej opisanega CrashPlan+ pa se razlikuje po tem, da lahko shranjuje varnostne kopije na poljubni oddaljeni strežnik. Pravzaprav ne potrebujemo zunanjega ponudnika storitve varnostnega kopiranja, temveč lahko ta strežnik (CrashPlan PRO Server) postavimo kar sami. Strežniški del je popolnoma zastonj, na voljo pa je za računalnike Windows, Mac, Linux, Solaris in za VMWare Server in Fusion.

Za manjša podjetja bo seveda možnost shranjevanja v strežnik specializiranega ponudnika, ki poskrbi za varovanje diskov s podatki in varnostno kopijo. V našem primeru ponudnik varuje podatke z zrcaljenjem (RAID 0) in dodatnim varnostnim kopiranjem na oddaljeno lokacijo. Namesto licence za odjemalski program lahko v tem primeru plačamo letno naročnino na prostor (75 evrov za neomejeno količino za en računalnik ali od 60 evrov naprej za 50 GB za poljubno število računalnikov), program pa je zastonj.

S programom lahko izdelamo hkratne kopije na enega ali več spletnih strežnikov, na drug računalnik, ki poganja CrashPlan PRO, in v poljubno mapo (denimo disk USB). Super, a pri tem nas omejuje to, da PRO različica programa iz neznanega razloga ne pozna varnostnih nizov! Za vse podatke, ki bi jih radi shranjevali, moramo uporabljati isto politiko shranjevanja starih različic in iste ciljne strežnike.

Cenovna politika se nam zdi popolnoma smiselna. Kar pomislite, da bi morali kupiti vsaj tri diske, od tega enega odnesti na oddaljen kraj in vzpostaviti mehanizem kopiranja - to bi vas zagotovo stalo bistveno več od 75 evrov na leto. Kljub temu pa oddaljeno shranjevanje ne more biti edini način varovanja podatkov. Kaj pa, če propade podjetje, ki skrbi za vaše podatke? Če že nimate svoje varnostne kopije na svojih diskih, si omislite shranjevanje na dva oddaljena ponudnika.

CrashPlan PRO

Kaj: Varnostno shranjevanje datotek.

Izdeluje: Code 42 Software, www.crashplan.com.

Storitev nudi: Gasa, www.gasa.si.

Cena: 75 EUR na leto za računalnik za neomejeno količino prostora v strežniku.

Za: Dobro dodelano shranjevanje starih različic, hitro delovanje, majhna obremenitev računalnika.

Proti: V različici PRO le en varnostni niz podatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji