Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Januar 2015

Potujemo po spletu in iščemo najboljše za Vas

Konec leta malone vsi podležemo božično/novoletnemu razpoloženju, ki temu pomeni občudovanje praznično okrašenega mesta, onemu poslušanje venomer iste skladbe o belem božiču, tretjemu mrzlično iskanje daril za najbližje. Tej noriji se bomo pridružili tudi mi, a ker najboljše računalnike in tiskalnike, fotoaparate in televizorje redno preizkušamo in že tako ali tako sproti ocenjujemo, smo se odločili, da predlagamo nekatera zanimiva darila, ki so morda manj blizu običajno obravnavanim računalniškim temam.

Dom & vrt

■ Jibo je prijazen domači robot, a se ne giblje po prostoru in vam ne more prinesti piva iz hladilnika, to pa polovici ljudi po svetu nekako prikrije smisel njegovega obstoja. Jiba postavite na polico ali mizo in bo s kamerama, mikrofonom in še nekaj tipali spremljal dogajanje v okolici, pri tem prepoznaval obraze in govor ter čebljal z navzočimi. Opremljen je z motorji, ki mu omogočajo obračanje in nagibanje, pri čemer nekoliko spominja na Pixarjevo namizno luč. Nevsiljiva komunikacija kaže nekaj zanimivih značilnosti bodočih inteligentnih pomočnikov, tako ima namesto obraza zaslon LCD, na katerem zarisuje svoje razpoloženje. Za tiste, ki jim roboti niso po volji, pa je Jibo lahko precej draga budilka in bralnik prispele elektronske pošte.

myjibo.com, 500 dolarjev

■ Tetris Stackable LED Desk Lamp je namizna ali nočna lučka za nostalgike. Narejena je iz znanih sedmih tetrisnih oblik, katerih stene so plastične, robovi pa kovinski in prevajajo (nizkonapetostno!) elektriko. Moder ravni blok je napajalni del, preostale bloke pa nalagamo v poljubni obliki, da se le robovi stikajo in prevajajo elektriko, saj to omogoča oblikam, da zasvetijo.

www.thinkgeek.com, 40 dolarjev

■ Tado je dokaz, da včasih snovalci tehnoloških izdelkov tavajo v temi. Najprej »izumijo« izdelek, ki ne potrebuje gumbov, saj ga upravljate prek pametnega telefona, naslednje leto pa ga »nadgradijo«, da mu dodajo gumb, s katerim izločijo potrebo po telefonu. Posledice – dve leti pisanja o izdelku in na koncu vsaj 100 € višja cena. Natančno to se je zgodilo s Tadom – pametnim termostatom, ki ima sedaj gumb s katerim ga upravljate. In velik hipsterski LED zaslon.

www.tado.com, 250 evrov.

■ Žar (in kakšna fermentirana pijača) je vedno dober izgovor za druženje s prijatelji in sosedi. Toda zanimiva razprava lahko zmede našo notranjo uro in žar postane krematorij. iGrill Mini je termometer, ki bdi nad temperaturo hrane in vam prek vmesnika bluetooth na zaslon telefona sporoči, kdaj je meso pečeno. Akumulator zdrži do 150 ur, tipalo pa meri temperature do 300° C.

www.idevicesinc.com, 40 dolarjev

■ Ste siti soseda, ki vsako zimo s snežno frezo zmeče sneg na vaš vrt ali še raje dovoz? Seveda ne boste prekladali snežne lopate, temveč boste delo raje naložili novemu robotskemu prijatelju – Robot Snow Plow. Ta šestkolesnik, ki ima plug širok dobrih 130 cm, uporablja za pogon šest ločenih elektromotorjev (za vsako 13-palčno kolo svojega), ki zmorejo do 127 obratov na minuto. V paketu dobite še daljinski upravljalnik z zvenečim imenom Spektrum DSMX DX6i. Šasija vozila je iz aluminija, tu so 80 W žarometi in dva 55 A akumulatorja.

www.superdroidrobots.com, 8500 dolarjev

■ Pametne žarnice LED so se v zadnjem letu krepko razpasle, tako da morajo daljnovzhodni izdelovalci razmišljati o dodatnih cukrčkih, s katerimi bi opremili izdelek in ga tako naredili malenkost vabljivejšega v morju drugih klonov. Tako nekatere žarnice spreminjajo barvo, druge se povežejo s spletnimi storitvami. Najnovejša uspešnica pa je žarnica Mipow z vgrajenim zvočnikom, bluetooth povezavo in možnostjo zatemnevanja. Odlično za večerno pravljico za lahko noč.

www.conrad.si, 78 evrov

■ Samodejni zalivalnik vrta zaradi letošnje obilne moče najbrž ni za naše kraje, a če ste katero  od prejšnjih poletij bentili, da vam vročina in sonce uničujeta trato, jo lahko odslej ubranite s škropilnikom Droplet Robotics Sprinkler. Škropilnik priključite na vrtno cev in internet, kjer preverja vremensko napoved in podatke o padavinah. Za optimalno rabo mu prek pametnega telefona dopoveste, katere rastline gojite na vrtu in kje. Doseg vode je slabih 10 metrov v vseh smereh.

www.smartdroplet.com, 300 dolarjev

■ Če vaše vrtnarske ambicije niso tolikšne, temveč bi radi primerno skrbeli le za eno rastlinico, pa vam nikakor ne uspe, je tu tipalo za rastline Flower Power znamke Parrot, izdelovalca tudi bolj znanih štirikopterjev, v tej številki pa smo preizkusili njegov Jumping Sumo MiniDrone.  Tipalo zarijete v zemljo v bližini rastline in samodejno bo merilo vlažnost zemlje, padavine, trajanje in količino sončne svetlobe. Priložena aplikacija pa vam pomaga na podlagi podatkov kar najbolje skrbeti za rastlinico.

www.parrot.com, 60 dolarjev

■ Poleg Celestron Nexstar Evolution, ki smo ga že preizkusili, lahko navdušenci, ki bi radi v vesolju uživali v varnem zavetju svojega doma, posežejo po projektorju Sega Homestar Original Planetarium, ki na strop sobe projicira 60.000 zvezd, kot bi bile vidne na jasnem nočnem nebu. Projektor postavite na tla, na nočno omarico ali na mizo in že lahko uživate ob gledanju zvezdnatega neba, za večji realizem pa zvezdno nebo kroži okoli Severnice. Dva diska omogočata dva pogleda – s poudarjenimi ozvezdji in brez njih, slika pa je široka do 270 cm.

www.segatoys.eu, 120 evrov

Pisarna

■ 3Doodler ima s 3D tiskalniki toliko skupnega kot navadni svinčniki z običajnimi tiskalniki. V bistvu kupite »barvico« brez motorjev in vodenja in le od vaše mirne roke je odvisno, kje boste končali. Če so bile barvice dovolj za da Vincija, bo 3Doodler tudi za vas. Morda le opozorilo, da je delo s staljeno plastiko lahko nekoliko boleče. Alternativa je Lix 3D Printing Pen, ki je videti, kot da so ga oblikovalci pred prodajo vsaj nekajkrat pogledali.

www.the3doodler.com, 99 dolarjev

www.lixpen.com, 125 dolarjev

■ Digital Paper je Sonyjev poskus iz pisarn dokončno pregnati papir – z združevanjem univerzalnosti tablic in udobja branja elektronskih bralnikov. Digital Paper ima zaslon z diagonalo 13,3 palca, kar je 92 % velikosti lista A4. Poglavitna prednost v primerjavi s klasičnimi elektronskimi bralniki pa je možnost rabe peresa za dodajanje zaznamkov, kracanje in podobna opravila. S tem se uporabnost digitalnega papirja močno približa analognemu bratu. Ko bi bila tudi cena bliže slednjemu!

Pro.sony.com, 1200 dolarjev

■ Ste si vedno želeli postati pisatelj, a ob sodobnih tipkovnicah enostavno ne najdete navdiha, starodobni pisalni stroji pa niso ravno po vaši meri? Qwerky Writer je rešitev vaših tegob. Mehanična tipkovnica v podobi starih pisalnih strojev se z računalnikom poveže prek povezave USB ali bluetooth. Še več, namesto papirja lahko na vrh vtaknete tablico in nouveau chic je tu.

www.qwerkywriter.com, 399 dolarjev

■ Ink & Slide – elektronsko pisalo in ravnilo – je prvi Adobejev fizični izdelek in je namenjen boljši ipadski risarski izkušnji. Kdor je že imel opravka s Samsungovo linijo Note in pisalom S-Pen, ve, kako dobro deluje z Adobe Sketch. Ink & Slide je korak v tej smeri, z nekaj plusi (dodano ravnilo) in minusi (deluje le znotraj Adobejevih programov).

www.adobe.com, 199 dolarjev

Zvok

■ Bluetooth zvočniki so vsepovsod, od cenenih in škripajočih do solidnih in dražjih. OM/ONE pa je prvi zvočnik, ki levitira. Levitacija resda ne prispeva k zvoku, a je v svetu, kjer je pomemben vidni vtis, to skoraj tako dobro kot leteči avto.

www.omone.com, 199 dolarjev

■ Pro-Ject Elemental Phono USB je namenjen vsem tistim, ki bi radi spet poslušali vinilne gramofonske plošče, a sodobno. Pri snovanju se je izdelovalec načrtno poskušal izogibati plastiki (menda je edini plastični del zaščita gramofonske ročke). Poleg klasičnega avdio izhoda pa je gramofon mogoče priključiti neposredno na računalnik prek kabla USB.

www.project-audio.com, 249 evrov

■ Eden bolj muzikaličnih izdelkov prihaja iz ameriške glasbene prestolnice, Nashvilla v  Tennesseeju, in se malo manj muzikalično imenuje Artiphon Instrument 1. Glasbilo je križanec med kitaro, (elektronskimi) bobni in klaviaturo, ki obsega tudi ojačevalec in zvočnik. S svetom se poveže prek Applovih naprav, bodisi iPhona bodisi programa GarageBand (v MIDI formatu), zato je zvoke mogoče snemati, obdelovati ipd.

www.artiphon.com, 800 dolarjev

■ Nakup glasbila je navadno povezan tudi z učenjem. Nove tehnologije nam učenje … morda ne ravno olajšajo, zagotovo pa naredijo zabavnejše. Prva naprava je Gtar znamke Incident. V klasični obliki Fender stratocaster je pod strunami nameščena množica lučk, ki kažejo, kam moramo položiti prste na strunah. Družbo nam dela iPhone, ki ždi v posebnem predalčku in prispeva svojo pamet. Gtar omogoča več zahtevnostnih stopenj, začetnikom tako ni treba obvladovati obeh rok, neprave tone pa Gtar zadrži zase. Če ne potrebujete posebne, z lučkami osvetljene kitare, pa bo za učenje morda dovolj »igra« Rocksmith, ki vas podobno igrivo, a prek zaslona vodi skozi pasti igranja kitare.

www.gtar.fm, 400 dolarjev

rocksmith.ubi.com, 35–50 evrov

Slika

■ Vsi bi radi imeli očala Oculus VR, a pogled v svet VR lahko izvedemo kar sami z Google Cardboard. Ta je iz kartonskega nosilca telefona, nekaj leč, magnetov in velkra paščkov. Na androidni telefon naložimo aplikacijo Google Cardboard in se potopimo v svet VR.

cardboard.withgoogle.com, material okoli 25 evrov

Ročno izdelan dodocase set iz hipster prestolnice San Francisca je nekoliko zasoljen, cenejša kopija z manj zvenečim imenom NEJE ZB01 pa je na voljo pri kitajcih.

www.dodocase.com, 25 dolarjev

www.dx.com, 5,50 evrov

■ Lomografija je v fotografskem svetu to, kar je trabant v svetu avtomobilov – slednji ni ravno avtomobil, temveč bolj aparatura za mučenje in prizemljitev lastnika. Lomo kamere so tako slabe, da naključno prepuščajo svetlobo, leče pa ukrivljajo sliko, s čimer povzročajo čudne učinke, a te začuda sprostijo naše dojemanje fotografije in se raje zabavamo, kot pa ukvarjamo z megapikami. Lomography Smartphone Scanner je priprava, s katero lahko stare fotografske filme skeniramo s priljubljenim telefonom in dodamo poljubne lomo učinke. Dobimo enako slabe fotografije, le manj zabavne.

www.lomography.com, 60 evrov

■ Digitalni fotoaparati in kamere so v naš svet prinesli kup podob vsega okoli nas. Centr Panoramic Camera to še nekoliko potencira, saj zajema kot 360°, seveda v kakovosti 4K. To dosežejo s štirimi kamerami HD, pametno razporejenimi po obodu. Dodatni sladkorčki so še povezavi WiFi in bluetooth, vodotesno ohišje in trije mikrofoni. Ločljivost fotografij pa je solidnih 20 megapik. Eh, če je dobro za ameriško vojsko in National Geographic, bo dobro tudi za nas. Če pa bi radi zajeli vso okolico in se vam 4K ne zdi dovolj dober standard, posezite po kameri Panono, ki dogajanje okoli vas zajame s 36 kamerami, in to v 108 megapikah.

www.centrcam.com, 300 dolarjev

www.panono.com, 550 evrov

Lo-tech

■ Ljudska modrost pravi, da resnični rovtarji, zagorci in drugi, ki ustrezajo ameriškemu izrazu redneck, uporabljajo le dve vrsti orodja – WD-40 in lepilni trak Duct. Prvega v primeru, če hočejo kaj sprostiti oziroma spraviti v tek, drugega pa v želji po pritrjevanju. Gorilla Clear Repair Tape omogoča lepši končni videz slednjega opravila, saj je to prvi prozorni lepilni trak duct.

www.gorillaglue.com, 40 dolarjev

■ V poletni vročini nedvomno obožujete vodne bombe, a kaj, ko jih je tako zoprno in dolgotrajno polniti. Tinnus Enterprises Bunch O Balloons je priprava s 37 baloni, ki jo le priključimo na vrtno cev, baloni pa se napolnijo in zavežejo sami, vi jih morate le še vreči proti sovragu.

www.tinnus.com, 17 dolarjev

■ Naslednje leto prihaja v kino začetek zadnje triologije Vojne zvezd in najrazličnejše igrače in naprave njej v čast bodo lezle od vsepovsod. Eden bolj markantnih prizorov iz preteklih triologij je bilo zamrzovanje Han Sola. Silikonski kalup za led s pravim imenom Star Wars Han Solo in Carbonite Ice Cube Tray vam bo pričaral te magične trenutke.

www.thinkgeek.com, 10 dolarjev

Varnost

■ Lock8 je ključavnica za kolo, ki združuje nekaj staromodne trdnosti in nekaj novodobne pameti, da varuje kolo pred nepridipravi. Ključavnica je iz debelega jekla, ki zdrži rezanje v različnih oblikah, obenem pa njen elektronski del poskrbi, da smo ob poskusu tatvine takoj obveščeni po telefonu. Če kraja uspe, na kolo pritrjeni del ključavnice sporoča lokacijo za lažje sledenje.

www.lock8.me, 249 dolarjev

■ Hollywood nas že desetletja bombardira s prizori skeniranja roženice kot najvarnejšega načina identifikacije, EyeLock Myris pa prvič prinaša tako identifikacijo v naš dom. Naprava iz slike očesne roženice razloči več kot 240 različnih točk, kar zadošča, da je verjetnost napačne identifikacije 1: 1.500.000, to je vsaj stokrat bolje kot pri prepoznavanju prstnih odtisov.

www.eyelock.com, 280 dolarjev

Šport

■ Najbrž ste že siti športnih zapestnic, ki merijo vaše naprezanje. Morda je čas, da tipala dobijo športni rekviziti, in prav to so izvedli pri košarkarski žogi 94Fifty Smart Basketball Sensor. Kot razkriva že ime, so ji dodali tipala, ki merijo pospeške pri metu in ob pomoči aplikacije v pametnem telefonu izboljšujejo košarkarjev met, podaje, preigravanje ipd. V kompletu je poleg žoge še brezžični polnilec. Če ste bolj navdušeni nad nogometom, pa nogometno žogo s podobnimi funkcijami dobite pri Adidasu. Za teniške navdušence je tu Sony Smart Tennis Sensor, ki meri hitrost loparja, žogice in seveda njen spin.

www.94fifty.com, 199,95 dolarjev

micoach.adidas.com, 250 evrov

www.smarttennissensor.sony.net, 175 dolarjev

■ Lapierre Overvolt FS900 je prvo električno gorsko kolo. Lapierre se je povezal z uveljavljenim izdelovalcem elektronike Boschem, ki je polno vzmetenemu kolesu prispeval svoj motor in kontrolno enoto. Rezultati so navdušujoči, čeprav je kolo težko 22 kg. Doseg kolesa v eko načinu je 175 km, v turbo načinu, ko motor kolesarju ponudi 275 % asistence, pa še vedno zadovoljivih 50. Boschev elektromotor razvije 500 W moči in 60 Nm navora.

www.lapierre-bikes.co.uk, 4200 evrov

■ Snorkljanje je odlično za ogledovanje dogajanja pod morsko gladino brez težke potapljaške opreme. Klasične dihalne maske pa so nekoliko neudobne, saj je za preprečevanje rošenja stekla treba dihati le skozi usta, obenem pa paziti, da v dihalko ne zajamemo vode. Easybreath dihalna maska je nekoliko futurističnega videza in pokrije celoten obraz. Tako omogoča normalno dihanje, obenem pa zrak vodi tako, da ne megli stekla. Poleg tega posebna zapora skrbi, da v dihalko ne pride voda.

www.tribord.com, 55 dolarjev

Igrače

■ Histerija pametnih ur se širi tudi med igračami za otroke. Kidizoom Smart Watch je nekoliko robustnejša ura, opremljena z barvnim zaslonom na dotik in kamero. Otroci lahko posnamejo in predvajajo posnetke svojih dejavnosti, igrajo preproste računalniške igre, ura zna celo kazati čas z malim morjem številčnic. Skratka, prava ura Dick Tracy za mulce v času pametnih telefonov (in ur).

www.vtechkids.com, 38 evrov

■ Le kateri otroci ali starši ne marajo robotov ali dinozavrov? Zato je pametno oboje združiti v eno igračo. In že je tu dinobot Zoomer Dino-Boomer, ki lovi ravnotežje na dveh kolesih in je zato precej gibljiv. Robot pozna polno malho zvijač – lahko zasleduje plen in grozeče odpira čeljusti ali pa ga je mogoče voditi in celo naučiti nekaj ukan. Le vlečenje za rep mu ni prav všeč in začne noreti in rjoveti kot … no, dinozaver.

www.zoomerdino.com, 100 evrov

■ Če se vam ali vašemu mulcu zdijo Siri, Kortana in druge telefonske pomočnice nekoliko breztelesne, je tu My Friend Cayla (ki na veliko žalost uredništva ni v podobi in obliki Kylie Minogue). Cayla je simpatična lutka, ki se odziva na govor. To deluje tako, da si prek bluetooth povezave in posebne aplikacije sposodi telefonsko oziroma tablično pamet ter se poveže v internet. Prepoznava govora je zaenkrat omejena na angleščino, obseg tem pa je namenjen pretežno sedemletnicam, kar pomeni pripovedovanje šal, pravljic in obvladovanje kuhinjskih receptov (sic!). Ob pomoči tablice se s Caylo lahko celo igramo preproste igre ali pa le kramljamo. Praktične izkušnje so nekoliko mešane, Cayla nekatere otroke dobro razume, s prepoznavanjem govora drugih pa ima težave. Če vam je všeč, da ima vaš otrok robotskega prijatelja z (resda precej omejeno) umetno inteligenco, potem je Cayla primerna igrača, če ne, potem pa lutka deluje precej strašljivo.

myfriendcayla.co.uk, 55 evrov

■ Če ste se na otroke jezili, ko so z voščenkami pisali vsepovsod, se pripravite na tehnološko nadgradnjo. Tako v Crayoli kot v Hot Wheels so izdelali mala livarska stroja, ki s stopljenim voskom (pri Crayoli se hvalijo, da lahko uporabite katerokoli njihovo voščenko) napolnijo različne modelčke. S Crayolino Melt 'N Mold Factory lahko izdelate prstane in nove večbarvne voščenke, s Hot Wheelsovim kompletom Car Maker pa karoserije avtomobilov. Nekaj osnovnih modulov je v osnovnem paketu, drugo pa seveda za doplačilo. Slaba stran pretopljenih voščenk? Vaši otroci bodo tudi s takšnimi še vedno pisali po stenah.

www.crayola.com, 35 dolarjev

www.hotwheels.com, 45 dolarjev

■ Barbie Digital Makeover Mirror je aplikacija za tablice in telefone, s katero otroci naredijo selfie in ga nato izboljšujejo. Super za krepitev samopodobe. Edina prednost v primerjavi s  klasičnim make-upom je ta, da maskare in šminke ni povsod. Aha, smo omenili, da poleg aplikacije dobite lep okrasni okvir za ipad, seveda bleščeče rožnate barve?

www.barbiedigitalmakeovermirror.com, 50 dolarjev

■ Ni boljšega načina za vulgarno razkazovanje bogastva kot razsipno zapravljanje za nesmiselne stvari. In novoletni katalog Neiman Marcus je vrhunec take pornografije, saj vsako leto ponudi bolj ali manj butaste razkošne predmete za nouveau riche. Naše srce se je letos ogrelo za dirkalno stezo podjetja Slot Mods. Za piškavih 300 ameriških tisočakov bodo pri vas doma zgradili pomanjšan model dirkališča po vaši želji, ki bo merilo približno 9 × 4 metre, z vso krajinsko arhitekturo vred. Za dobro mero vam priredijo tudi razkošno otvoritveno zabavo.

www.neimanmarcus.com, 300.000 dolarjev

Izobraževalni kompleti

■ Med izobraževalnimi kompleti, ki so namenjeni starejši starostni skupini, nas je tudi letos navduševal Lego Mindstroms EV3, ki smo ga že predstavili lani. Če Dancem ne morete odpustiti, da so pospravili Hamleta, vam Nemci ponujajo robotski komplet Fischertechnik ROBOTICS TXT Discovery Set. Ta morda ni tako uporabniško prijazen kot Legov, a je po drugi strani precej industrijskega videza. Tako boste lahko prišli na svoj račun tudi starejši.

www.fischertechnik.si, 370 evrov

■ Za dobršno mero zadovoljstva pa ni treba sestavljati robotov. Če vam lotanje žic ni tuje, se lahko lotite sestavljanja radia UKV na elektronke Franzis Deluxe. Radio ima retro šik obliko (ki je resda iz malo boljšega kartona), par stikal, gumbov in čisto prave elektronke. Komplet dobite skupaj z navodili in električno shemo, tako da je sestavljanje lahko tudi poučno. Morda končni izdelek ne bo ravno zadovoljil avdiofilov, a zvok bodo iz naprave pričarale vaše roke.

www.conrad.si, 57 evrov

■ Še bolj splošni kompleti so namenjeni učenju osnov elektrotehnike. V Evropi prevladuje nemški izdelovalec Kosmos, katerega najnovejši in največji Elektro Profi set vsebuje nekaj sto elementov, ki se spojijo skupaj z magnetnimi sponkami. Ameriški izdelovalec Elenco pa prodaja komplet Snap Circuits Extreme SC-750. Z njim je mogoče izvesti več kot 750 projektov, ki so tudi navedeni v priloženih petih knjigah. Med priloženimi napravami je sončni panel, več vrst integriranih vezij ter droben inventar, kot so upori, diode, stikala, zaslon LED ipd. Nekatere svoje izdelke lahko celo povežete z računalnikom.

Kosmos.de, 140 evrov

www.elenco.com, 140 dolarjev

■ Podobni kompleti so na voljo tudi za bodoče strojnike. Med bolj znanimi izdelovalci konstrukcijskih igrač je K'NEX. Njegov kraljevski model vlakca smrti Son of Serpent Coaster vsebuje več kot 5500 delcev, proga pa je dolga prek 16 m. Vlakec s petimi vagoni poganjajo kar trije elektromotorji. Velikost končane sestavljanke je poltretji meter v dolžino in skoraj dva metra v širino, zato je pred nakupom pametno preveriti, ali sploh imate na voljo dovolj veliko sobo.

www.knex.com, 600 dolarjev

■ Za ljubitelje gradbene mehanizacije je poskrbel Lego s Technic bagrom 42030 Volvo L350F. Resda je sestavljen iz »le« dobrih 1600 kock, a vas bo gradnja kljub temu zaposlovala nekaj večerov. Bager je opremljen s štirimi motorji, ki jih upravljamo prek daljinskega upravljalnika. Morda si lahko letošnjo zimo pomagate pri odmetavanju snega z dvorišča.

www.lego.com, 220 evrov

Prevozna sredstva

■ Crazy Cart XL podjetja Razor je driftarski voziček na električni pogon. Razmeroma preprost izdelek je hkrati tako zabaven, da je verjetno v nevarnosti, da mu bo vlada naprtila davek na luksuz/zabavo/karkoli že najde. Dovolj je le en ogled vožnje in lokalni driftarji v polnokrvnih avtomobilih se vam bodo zdeli rahitični začetniki. Za pogon skrbi 500 W elektromotor, ki omogoča vozičku najvišjo hitrost skoraj 30 km/h. Pomembna oprema je palica za driftanje, s katero nadzorujemo bočno odnašanje zadnjega dela. Doseg ni pomemben, ker ne boste šli dlje od prvega parkirišča. Nekoliko godrnjamo zaradi cene, a v bistvu skrivaj preštevamo fičnike.

www.razor.com, 800 dolarjev

■ Električna vozila so v zadnjih letih doživela neizmeren razcvet. Rolka Marbel Electric Skateboard je prvo vozilo, ki je lažje od 5 kg. Doseg vozilca je dobrih 15 km, največja hitrost pa več kot 40 km/h, kar ni mačji kašelj za napravo brez krmila in zavor. Deska je izdelana iz ogljikovih vlaken z integriranim akumulatorjem. Kot se za čudo tehnike spodobi, se deska poveže s pametnim telefonom, prek katerega je mogoče spreminjati hitrost in druge nastavitve.

www.ridemarbel.com, 1200 dolarjev

■ Če ste navdušen motorist, a vam ne dovolijo z dvokolesnikom v pisarno, je morda rešitev za vas Ryno Microcycle. Resda dobite vozilce le z enim kolesom, a zagotavljamo, da se bodo sodelavci ozirali za vami. Kljub krmilu z mikromotociklom upravljate z nagibanjem telesa – naprej in nazaj za pospeševanje oziroma zaviranje, levo in desno pa za zavijanje. Elektromotor je shranjen v pestu kolesa, kar pomeni, da je sam mikrocikel precej, no, mikro. Kljub temu ima doseg več kot 15 kilometrov. Z najvišjo hitrostjo 15 km/h ne boste ravno cestni kralj, kak pločnik ali hodnik pisarne pa že lahko osvojite.

www.rynomotors.com, 5300 dolarjev

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji