Objavljeno: 28.4.2009 | Monitor April 2009

Pisma bralcev

Slovenska tipkovnica

Uvodnik g. Matjaža Klančarja v marčevski številki me je nemudoma spodbudil, da se odzovem. Ne kot zagret privrženec ene ali druge ideje, temveč kot računalniški strokovnjak, ki mu za razliko od velike večine cehovskih kolegov JE mar za materni jezik.

Torej - slovenska tipkovnica: da ali ne? Moje prepričanje je vsekakor za, tako da se ne morem strinjati s protiargumenti g. Klančarja, jih pa vsekakor sprejemam in razumem. To, da smo navajeni jugo tipkovnice, ni noben protiargument. In da se ne bomo navadili na nič drugega, še manj. Slovenjenje tipkovnice stane. Res je. Tako kot prevajanje knjig, navodil in priročnikov, napisov na trgovskih izdelkih in še kaj. Ter še zadnja kritika, da ni nič polomljeno. Seveda je, jugo tipkovnica je pokvečena in za Slovence samo delno uporabna. Ima znake, ki jih ne potrebujemo (ć, đ, x, y, w) in nima znakov, ki jih kot uporabniki slovenskega jezika nujno potrebujemo (pomišljaj, spodnji narekovaj/navednica). Da ne rečem, da večina Slovencev danes niti ne ve, kaj je pomišljaj in kaj vezaj ter kdaj se kateri uporablja.

Poudaril bi, da še bolj kot tipkovnico potrebujemo svoj slovenski razpored znakov (ang. codepage), saj pomišljaj in narekovaj potrebujeta svoje mesto v njem. Najbolje bi bilo zato spremeniti oboje hkrati, usklajeno. Kakšen bi bil torej moj predlog, ki bi zadovoljil g. Klančarja in mu odvzel vse protiargumente. Tak, ki predvideva minimalne spremembe in ključne popravke. Z minimalnimi spremembami mislim na novi razpored šumnikov. Trenutno imamo šumnike v dveh vrstah: š, đ (in ž) v zgornji, č , ć (in ž) takoj spodaj. Ja, res je, ž je lahko desno poleg đ ali poleg ć, odvisno od velikosti potrditvene tipke (enter). Če odstranimo đ/ć in na njegovo mesto primaknemo ž, bo to minimalna sprememba. Poleg se pa lahko še dogovorimo, kje naj bo ž, spodaj ali zgoraj. Enkrat za vselej. (Sam vsak dan uporabljam obe različici tipkovnic. V službi imam ž zgoraj, doma spodaj. Zagotovim lahko vsem, da kjerkoli že je ž, zgoraj ali spodaj, navajanje na to nikakor ni problematično.) Ker se tako sprostita dve tipki, lahko eno uporabimo za @ in EUR (@ naj bo obvezno takoj dostopna, brez kombinacije), druga tipka naj ima spodnji in zgornji narekovaj. Osebno bi preuredil še trenutno tipko z vezajem in podčrtajem. Moj predlog bi bil, da vezaj ostane tam, kjer je, podčrtaj zamenja pomišljaj, podčrtaj pa postane dostopen preko kombinacije z AltGr. Da ponovim: tri spremembe, ki bi vsem Slovencem ne zakomplicirale, temveč pošteno olajšale računalniško izkušnjo: ž se premakne za eno tipko v levo, @ in EUR dobita svojo tipko, ravno tako oba narekovaja, svoje mesto pa dobi tudi pomišljaj, s tem, da podčrtaj ostane na isti tipki. Glede prevodov funkcijskih tipk (Tab, Shift, Enter...) imam še največ pomislekov, kajti to bi resnično terjalo privajanje. Kompromis bi lahko bil, da najprej uredimo znake in tipke, prevodov pa še ne. Ampak prej ali slej bo treba zagristi tudi v to jabolko.

Kdo si ne bi upal uporabljati take tipkovnice? Sam se pod tako spremembo takoj podpišem in prepričan sem, da pridobim še vsaj 40.000 drugih Slovencev. Sem prepričal tudi monitorjevce? In g. Klančarja? Upam, da bodo to lahko brali tudi na inštitutu za iskanje rud in...

Igor

Spletni nakupi v tujini

Odločil sem se za nakup igralne konzole, zato sem želel poiskati najboljši in seveda najcenejši način. Ob iskanju sem naletel na vaš članek (www.monitor.si/clanek/spletno-nakupovanje-v-tujini) in se na njegovi podlagi odločil opraviti nakup na "www.gamestation.co.uk". Močno so me pritegnile Vaše besede iz članka "Brez težav bodo kamorkoli v Evropsko unijo dostavili tudi igralno konzolo, poštnina pa je za tak nakup smešne tri britanske funte.", za katere pa se je hitro izkazalo, da niso resnične:

"The reason why your order has been rejected is because we do not ship Hardware, i.e. consoles, overseas, only software up to the weight of 1 Kilogram."

V upanju, da sem sam storil kako napako, se obračam na Vas in prosim za kak namig, saj članek na omenjenem URL ni ravno "vodič za telebane".

Borut

Hvala za pripombo na trditev v članku.

Nakupa konzole prek gamestation sam nisem opravil, sem pa preizkusil nakup vse do zadnje potrditve in do takrat ni nikjer pisalo, da ne bo šlo. Iz tega sem sklepal, da je nakup mogoč.

Prav tako mi je znanec zatrdil, da pozna nekoga, ki je na gamestation naročil konzolo. Za ta zadnji podatek seveda ne morem jamčiti, da je resničen, ker je iz druge roke.

Za očitno napačno trditev se vam opravičujem.

Večino drugih opisanih trgovin sem osebno preizkusil, če boste potrebovali kakšno pomoč, se lahko obrnete neposredno name.

David Vidmar

Težave s pekačem

Ko hočem prekopirati DVD, se včasih zgodi, da se računalnik na novo zažene, ko vstavim praznega.

Zamenjal sem napajalnik, pa se dogaja enako.

Zamenjal sem DVD enoto, pa se dogaja enako.

Dogaja se z Nerom 6.6.1.4 in 7.

Kako naj rešim problem?

Zdravko

Žal lahko predlagamo le očitne rešitve:

- še novejši Nero,

- nadgradnja strojne programske opreme (firmware) enote DVD,

- nadgradnja BIOSa na matični plošči.

Ostane le še zamenjava matične plošče ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji