Objavljeno: 31.3.2020 | Avtor: Dominik Cigala | Monitor April 2020

Peter Norton - PC mehanik

Peter Norton in Eileen Harris sta leta 1990 živela preprosto in udobno življenje. On je bil računalniški programer, ona učiteljica. Če ne bi videli njune vile in strežnika, ne bi vedeli, da imata sedaj pod palcem nekje od 200 do 400 milijonov ameriških dolarjev. Ukvarjata se z umetnostjo, dobrodelnostjo in drug z drugim. Bogastvo sta po lastnih besedah pridobila po sreči. Pravita, da sta povsem običajna človeka z nenavadno zgodbo.

Peter Norton je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja sinonim za programske pripomočke, brez katerih si uporabniki računalnikov IBM PC niso predstavljali življenja.

Zgodba o legendarnem protivirusnem programu se začne, preden so se na svetu pojavili škodljivi računalniški skupki kode, sposobni lastnega življenja in širjenja. Začne se pri računalniškem navdušencu, ki postane živa legenda. Peter Norton je kupil računalnik IBM PC takoj, ko je bil na voljo. Leta 1981 je bil njegov dan videti takole: zjutraj se je odpravil v službo in ob delu razmišljal o zmožnostih, ki so ga čakale doma. Ko je prišel domov, je mrzlično delal pozno v noč in uresničeval ideje, ki so se mu porodile čez dan. Zaradi krize v vesoljski industriji je dobil odpoved. Odločil se je, da se bo preživljal s programiranjem računalnikov. Nekega dne je po nesreči izbrisal datoteko. Namesto da bi podatke ponovno vnesel, je napisal program, ki jih povrne z diska.

Leta 1982 z enim računalnikom in s 30.000 dolarji prihrankov ustanovi podjetje Peter Norton Computing. Nadaljuje pisanje pripomočkov, ki rešujejo številne sistemske težave z uporabo računalnikov PC. Izda paket programskih orodij Norton Utilities, v katerem je tudi Unerase, pripomoček, ki obnovi po nesreči izbrisane podatke z diskov MS-DOS. Uporabniki so navdušeni. Med razdeljevanjem reklam za Norton Utilities, ki jih Norton po trgovinah deli sam, ga ustavi knjižni založnik. Na njegovo pobudo začne Peter pisati tudi knjige. Leta 1983 izda Inside the IBM PC: Access to Advanced Features & Programming (Techniques). Knjiga postane uspešnica, Peter pa pisec redne kolumne za revijo PC Magazine. Kjer beseda teče o računalnikih PC, je zraven Peter Norton.

Slika prvega raziskovalca Norton Commanderja marsikomu orosi oči, mnogi njegove posnemovalce uporabljajo še danes, saj so hitrejši in bolj praktični od uveljavljenih rešitev.

Podjetje uspešno posluje in leta 1984, ko izda že tretji paket pripomočkov Norton Utilities, pridela milijon ameriških dolarjev prihodkov. Kljub temu je Norton še vedno sam za vse. Sam piše programe, knjige in vodi podjetje. Prvega programerja zaposli šele leto dni kasneje, ko skupaj izdelata urejevalnik besedil Norton Editor ter zasnujeta Norton Commanderja, legendarnega upravitelja datotek za DOS oziroma prvotnega raziskovalca, predhodnika Windows Explorerja. Peter Norton je iz leta v leto bogatejši tako z različnimi nagradami, ki prihajajo z vseh vetrov, kot z milijoni, ki pritekajo kot po tekočem traku. V prelomnem letu 1990 izda program za izdelavo varnostnih kopij Norton Backup in paket programskih pripomočkov za Applove računalnike. Nato podjetje proda.

Pod okriljem podjetja Symantec je skupina Peter Norton Computing Group izdala prvi protivirusni paket.

Avgusta 1990 se Peter Norton Computing združi s podjetjem Symantec in Norton se z ženo umakne iz posla. Ukvarja se z umetnostjo, dobrodelnostjo in življenjsko sopotnico. Logika ob združitvi je jasna, Symantec, ki se v tem času precej nagiba k računalnikom Macintosh, želi z Nortonovim imenom osvojiti tudi trg računalnikov PC. Na drugi strani se Nortonovo podjetje z združitvijo obrani tekmecev, ki jim odžirajo vedno večji tržni delež, na čelu s podjetjem Central Point. V zgolj enem letu Nortonova divizija pod okriljem Symanteca potroji prihodke. Ker svet ne pozabi strokovnjaka s kravato, zavihanimi rokavi in na prsih sklenjenimi rokami, ki ga številni še vedno enačijo s PC-pripomočki, pri Symantecu obdržijo Petrovo ime. Čeprav so prvi protivirusni paket, temelječ na DOS, pri Symantecu zasnovali že leto dni pred združitvijo z Nortonom, saj so pravilno predvidevali, da Microsoftu zalege ne bo uspelo obvladati, s staro Nortonovo ekipo, ki se po novem imenuje Peter Norton Computing Group, izdajo protivirusni paket s prepoznavnim imenom Norton Antivirus. Ljudje vajeni Nortonovih pripomočkov se z zaščito znanega imena počutijo varne, zato izdelek dobesedno leti s prodajnih polic.

Symantec je nadaljeval prevzeme manjših podjetij z zanimivimi programskimi rešitvami, med njimi je bil tudi program za oddaljeni nadzor računalnikov PC – pcAnywhere.

Kljub recesiji v zgodnjih devetdesetih letih Symantec vztrajno raste in si pridružuje vedno nova podjetja. Med bolj zvenečimi pridobitvami sta Zortech s prevajalnikom C++ in podjetje Dynamic Microprocessor Associated Inc., ki je razvilo vodilno programsko rešitev oddaljenega nadzora osebnih računalnikov pcAnywhere. Protivirusni paketi se bogatijo in Norton se preimenuje v Internet Security, poleg virusov preprečuje spletne grožnje, krajo podatkov in filtrira neželena elektronska sporočila. Neodvisni testi pokažejo odlično učinkovitost Nortonovega programa, zato sledijo številne nagrade. S pomembnostjo protivirusnih programov raste tudi uspešnost Symanteca. Ko se na trgu pojavijo brezplačni protivirusniki in Microsoft izda svojo zaščito, se ljudje iz dneva v dan manj ukvarjajo s poreklom varnostnih programov. V novi situaciji se Symantec ne znajde.

Peter Norton je zaslovel s sistemskimi pripomočki, kakršen je PC mehanik Norton Disc Doctor, ki popravi okvarjen disk.

Protivirusni programi so danes v drugem planu kot tudi sistemski pripomočki, brez katerih si življenja včasih nismo znali predstavljati. Protivirusnike je zasenčil internet z nebroj načini, s katerimi škodljiva koda danes dostopa do nas, sistemske pripomočke izpopolnjeni operacijski sistemi, ki so ideje drugih uspešno vključili v lastno ponudbo. Protivirusni program, ki je včasih pazil zgolj na okužene diskete, s katerimi so se virusi prenašali z računalnika na računalnik, je danes nepregleden paket najrazličnejših zmožnosti, od katerih jih večina z Nortonovim prvotnim protivirusnim paketom nima veliko skupnega. Podobno velja za sistemske pripomočke, ki še zdaleč niso tako temeljiti kot nekdanji Nortonov Disk Doctor, ki je v življenje obujal skorajda mrtve diske, Disk Editor, ki je omogočal pregled in urejanje podatkov na disku praktično bit za bitom, NCACHE in SpeedDisk, orodji, ki sta bili svetlobna leta pred Microsoftovo alternativo, ali kasnejše Symantec-Nortonove produkte, kakršen je bil pripomoček za kopiranje diskov in razdelkov na njih Norton Ghost, prvi upravitelj gesel Norton Password Manager in filter elektronske pošte Norton AntiSpam.

Peter Norton se leta 2000 loči in se dve leti kasneje znova poda v poslovne vode. Prepričata ga poslovni priložnosti, ki slišita na ime Acorn Technologies in eChinaCash. Symantec se leta 2014 razdeli na dva dela, eden se ukvarja z varnostjo, drugi z informacijskimi storitvami. Informacijski del leta 2016 prevzame skupina The Carlyle Group, varnostni pa leta 2019 Broadcom Inc., ki ga preimenuje v NortonLifeLock. Ime živi naprej.

Naročite se na Monitor!

Vabimo vas, da se naročite na klasično ali digitalno različico Monitorja.

Postopek je enostaven – zahteva le nekaj klikov, kreditno kartico ali Paypal. Ali pa elektronsko sporočilo na narocnine@mladina.si.

Hvala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji