Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2017

Panasonic FZ2000

Pri zmogljivih kompaktnih aparatih so v zadnjih letih v modi predvsem manjši modeli, ki ponujajo čim več v praktično žepnem ohišju, torej modeli, kot je tokrat preizkušeni LX15. Kljub temu je na voljo kar nekaj modelov, ki se predstavljajo kot alternativa DSLRjem in ponujajo zmogljiv, a fiksni objektiv s solidnim razponom in kopico funkcij, s katerimi merijo na zahtevne uporabnike. Sem spada tudi novi Panasonicov model FZ2000, naslednik tri leta starega modela FZ1000.

Aparat po velikosti in oblikovanju spominja na vstopne modele DSLR, spredaj pa prevladuje razmeroma velik objektiv (vsaj glede na preostali del ohišja). Ohišje je zelo kakovostno in lepo sede v roko, na desni strani je odebeljen ročaj, prekrit s hrapavo gumijasto prevleko, ki nekoliko spominja na usnje. Ohišje je dobro opremljeno s tipkami in drugimi upravljalnimi elementi, na zgornji desni strani sta dve funkcijski kolesci. Družbo jima delata še dva obroča, postavljena okoli objektiva, namenjena zumiranju in ročnemu fokusiranju. Na sredini je razmeroma velik (za kompaktne aparate) digitalni okular, ki ima okvir potisnjen globoko iz ohišja. Nad tem je tudi vmesnik hot shoe za zunanje bliskavice, pred katerim je postavljen stereo mikrofon, pred njim pa še majhna, vgrajena bliskavica. Zaslon je sicer občutljiv za dotik, a se tega pri fotoaparatih nekako nismo zares navadili.

Na levi strani objektiva imamo še nekaj dodatnih funkcijskih tipk, tem lahko nastavljamo namembnost, po privzetem pa z njimi nadziramo hitrost zuma, od hitre do res zelo počasne (to bo prišlo prav predvsem pri zajemu videa). Zraven je tudi vgrajen sivinski filter, spet nekaj, kar bo navdušilo snemalce videa (tam imamo namreč manj fleksibilnosti, kar zadeva izbiro časa, in nam tak sivinski filter zelo pomaga pri zelo svetlih kadrih). Na zgornji strani sta še dve kolesci, eno za program delovanja (torej klasične možnosti M/P/A/S, scenski načini, samodejni način itd.), na levi pa še kolesce za izbor načina zajema (enkraten zajem, hitro zaporedno fotografiranje, uporaba zakasnitve, snemanje videa 4K itd.).

Kot se za novodoben aparat višjega razreda spodobi, lahko tu jasno snemamo tudi video 4K, pravzaprav se aparat res dobro znajde pri zajemu videa. K temu nekoliko pripomore tudi vrtljiv zaslon, aparat ima celo vhod za zunanji mikrofon. Pri zumiranju z vgrajenim motorčkom lahko poleg izbora hitrosti vključimo tudi možnost, da se začetek in konec zumiranja zgodi zvezno, kar je res dobrodošla rešitev. Aparat ima vgrajeno tudi optično stabilizacijo, ko jo lahko združi tudi z digitalno. Pri klasični ločljivosti FullHD (1920 × 1080) lahko zajemamo tudi pri 120 slikah na sekundo, kar je uporabno za izdelavo počasnih posnetkov.

Aparat se enako dobro znajde tudi pri sami fotografiji. Tipalo je solidno veliko, po diagonali meri en palec, to je enako kot tipala v Nikonovih brezzrcalnih aparatih One ter Sonyjevem RX10 Mk. 3. Premore 20 milijonov pik, torej enako kot predhodnik, občutljivost gre do ISO 25.600, kakovost fotografij je odlična, seveda je podprt tudi format RAW.

Objektiv je tu med bolj vpadljivimi, predvsem je glede na ohišje razmeroma širok. Njegov razpon je od solidno širokih 24 mm pa do dolgih 480 mm. To je sicer v primerjavi z omenjenim Sonyjevim RX100 Mk. 3 nekoliko manj (Sony gre namreč do 600 mm), a je po našem mnenju dovolj, saj le redkokateri uporabnik dejansko potrebuje ali izkoristi tako dolge goriščnice, zaradi velikega tipala z dobro ločljivostjo pa lahko fotografije tudi naknadno obrežemo. Za velikost je kriva predvsem zelo dobra zaslonka. Ta je F2,8 pri širokem kotu in se zmanjša na še vedno zelo svetlih F4,5 na tele območju. Ob dodani optični stabilizaciji gre torej za aparat, ki se dobro znajde tudi v nekoliko slabših svetlobnih razmerah.

Novi FZ2000 je torej res zmogljiva naprava, ki združuje dober objektiv z velikim razponom in dobro zaslonko, sorazmerno veliko tipalo, odlično ohišje in kopico funkcij, tako za zajem fotografij kot videa. Vse to pa seveda prinese s seboj tudi visoko ceno – aparat stane v naših trgovinah 1249 evrov, kar res ni malo, je pa manj, kot želi Sony za svojega RX10 Mk. 3 – tisti stane namreč 1649 evrov. Če primerjam s podobno opremljenim DSLRjem, bomo tam odšteli veliko denarja predvsem za primerljive objektive, ti bodo zaradi še večjega tipala še občutno večji, težji in dražji, a nam tam objektivi ostanejo tudi, ko zamenjamo aparat.

Panasonic FZ2000

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 20 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–480 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8–4,5; ostrenje 3 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 8 m; ISO: samodejno ali ročno (100–12800, programsko do 25600).

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 1249 EUR.

Za: Svetlobna prepustnost in razpon objektiva, kakovost fotografij in videa, podpora RAW, upravljanje.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji