Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor April 2012 | Teme: android

Pametni telefon za nas, ostale

Vsi že veste, da je Nokia zašla v težave. Niso se znašli v silni konkurenci jabolčnih in androidnih naprav in njihovi telefoni - čeprav vedno odlični, če ste hoteli na njih predvsem telefonirati - so začeli izgubljati tržni delež. Iz kritičnega položaja naj bi jih rešila naveza z Microsoftom, podobno pa bi lahko rekli tudi za Microsoft, ki s prvimi telefoni z operacijskim sistemom Windows Phone 7 ni dosegel vidnega deleža na trgu. Videti je, da se je poteza izplačala, saj novi Nokiini modeli z Microsoftovim programjem žanjejo zanimanje po vsem svetu.

Lumia 800 je strašno prijeten in lep telefon. To je pravzaprav čudno, saj ne gre za kak oblikovalski presežek, temveč za črn, na robovih zaobljen in ob koncih stanjšan kvader, ki dokazuje, da je oblikovanje najboljše takrat, ko je minimalistično in ga niti ne opaziš. Telefon lepo sede v roko in je ravno prav težak. Skratka - primeš ga in si zadovoljen z njim. Za ljubitelje natančnih podatkov - velik je 61 x 116 x 12 milimetrov, tehta pa 142 g skupaj z neodstranljivim 1450 mAh akumulatorjem. Po podatkih izdelovalca akumulator zadošča za devet ur in pol pogovorov po omrežju UMTS, 335 ur (oziroma 14 dni!) delovanja v pripravljenosti, 55 ur predvajanja glasbe ali 6 in pol ur predvajanja videa. Številke so skoraj zagotovo napihnjene do skrajnosti, a jih zaradi organizacijskih težav (telefon je bil predstavljen en večer, preden smo morali številko oddati v tiskarno) nismo mogli preveriti v praksi.

S telefonom dobimo tudi povsem uporaben program za avtomobilsko navigacijo

Telefon ima ob strani štiri srebrne gumbe. Z zgornjima dvema nastavljamo glasnost, srednji zbudi ali uspava telefon, daljši pritisk na spodnjega pa prikliče fotoaparat, ne glede na to, v kakšnem stanju (tudi zaklenjenem) je trenutno telefon. Poleg njih najdemo na telefonu še tri za dotik občutljive gumbe, ki so del operacijskega sistema - gumb za premik na prejšnji zaslon, gumb za priklic začetnega zaslona in gumb za iskanje.

Pomemben del vsakega pametnega telefona je zaslon in v Lumio vgrajeni 3,7-palčni AMOLED svoje delo opravlja odlično. Prekrit je z ukrivljenim steklom Gorilla Glass, konveksnost zaslona (in njegovo brezšivno zlitje s plastičnim ohišjem) pa pripomore k lepoti samega telefona. Zaslon zmore prikazati 800 x 480 pik, kar je pogojeno z operacijskim sistemom.

Na hrbtni strani telefona - na takšnem mestu, da moraš biti kar pošteno štorast, če ga hočeš prekriti s prstom - je postavljen objektiv fotoaparata, ob njem pa še dve beli ledici, ki skrbita za šibko dosvetlitev. Fotoaparat sam po sebi niti ni slab (če se zavedamo, da gre za telefon). Širokokotni 28 mm objektiv ima fiksno zaslonko f/2,2 in fiksno ostrino od 10 cm naprej. Optika se hvali z napisom Carl Zeiss, tipalo z 8 milijoni pik pa zna poleg fotografij snemati tudi video velikosti HD 720p s 30 sličicami na sekundo.

Če bi morali pri strojnem delu telefona najti kakšno pomanjkljivost, je to neroden pokrovček, ki prekriva vrata USB. Morda se z daljšo rabo pokrovček "zmehča", na začetku pa ga je presneto težko odpreti - tako težko, da sem šel celo gledat v navodila, ali ne počnem kakšne neumnosti.

Zmotiti vas utegne tudi reža za SIM, ki je velikosti "micro", kot pri iPhonu. Če boste menjali telefon, boste morda morali zamenjati tudi kartico SIM.

Microsoftova tržnica bo kmalu popolnoma funkcionalna tudi v Sloveniji

Programje

Omenili smo že, da Lumio 800 poganja Microsoftov Windows Phone 7.5 "Mango". Če smo za različico 7 še zapisali, da je bolj podobna beta različici kakor končnemu izdelku, je tropsko sadje dodelan operacijski sistem, ki mu ne manjka veliko. Predvsem pa se mu pozna, da je bil dobro zamišljen, saj na Lumii, ki vsebuje "le" enojedrni procesor, uporabniški vmesnik deluje odlično. Telefon je hiter in odziven, vsa premikanja in animacije se odvijajo brez zatikanja. Vgrajenega pol gigabajta pomnilnika povsem zadošča za normalno delo, 16 GB trajnega pomnilnika pa žal ne morete razširiti s karticami SD, ker jih Mango ne podpira. Zatakniti se utegne tudi pri dodatni strojni opremi. V Lumio je vgrajen kompas, merilec pospeškov, tipalo osvetljenosti in tipalo bližine, programske opreme, ki bi to lahko izkoristila, pa praktično ni.

Pomemben del Windows Phone 7 je povezava z družabnimi omrežji. Operacijski sistem pozna Facebook, Twitter, LinkedIn in Windows Live in dogajanja v teh omrežjih uvrsti na uvodni zaslon. S klikom ikone tako vedno dobite povzetek dogajanja na vaših računih. Dobro se spozna tudi na elektronsko pošto, saj poleg GMail, Yahoo Mail, Nokia Mail in Exchangea (z odjemalcem Outlook) podpira tudi poljubne poštne predale, dostopne po protokolih POP3 ali IMAP. Še največje težave utegnete imeti s strežnikom, ki je Microsoftu najbližji - z Exchangeom. Če Exchange uporablja samo-podpisan certifikat (kar je v manjših podjetjih običajno, saj "pravi" strežniški certifikat pač stane), se Outlook ne bo povezal nanj. Gre za zelo grdo nazadovanje, saj je še Windows Mobile 6.5 omogočal delovanje z lastnimi certifikati, v sedmici pa so na to nekako pozabili. Mimogrede, na androidih in iPhonu lahko vedno rečemo, naj sistem tako certifikatno "pomanjkljivost" ignorira, tukaj pa to ne gre.

Nokia Music omogoča brezplačno pretočno poslušanje več kot 14 milijonov skladb

Vgrajen je tudi spodoben približek Officea. Na telefonu najdemo Word, Excel, Powerpoint in OneNote. Za brskanje skrbi Internet Explorer, za shranjevanje podatkov v oblaku pa SkyDrive. Poskrbljeno je tudi za prikazovanje dokumentov PDF. Skratka, poslovni uporabnik se bo na telefonu počutil kot doma.

Microsoftu zamerimo le, da tržnica telefonskih programov, Microsoft Market, še vedno ne omogoča nakupa programov iz Slovenije. Nalagamo lahko le zastonjske programe in programe, ki omogočajo prost preizkus z omejeno funkcionalnostjo (trial). Slišali smo, da naj bi se to v kratkem spremenilo - morda že do takrat, ko boste brali ta članek.

Priloženi so tudi trije uporabni Nokiini programi. (Pravzaprav sta že naložena dva, tretjega pa smo morali prenesti s tržnice.) Nokia Maps je, kot bi sklepali že po imenu, program za prikaz zemljevida in pravzaprav ni najbolj potreben, ker Windows Phone 7 že ima svoj program Maps. Zato pa je toliko bolj zanimiv na istih zemljevidih temelječi Nokia Drive, program za satelitsko navigacijo. Sicer ne vsebuje nobenih posebnih cukrčkov, kot smo jih vajeni iz Garminov in njim podobnih naprav, je pa zato zastonj. Nokia Lumia 800 je tako postal prvi telefon z Microsoftovim operacijskim sistemom, ki vas po cesti pripelje do cilja. (Ker pa ne omogoča prednalaganja zemljevidov, ga uporabljajte le v Sloveniji, drugače bo podatkovni račun hitro zasoljen.)

Mobilni internet explorer je enakovreden namiznemu, le zaslon je hitro premajhen

Tretji program v paketu je Nokia Music. Poleg urejanja in predvajanja lastne zbirke glasbe lahko z njim dostopate do Nokiine trgovine glasbe, bolj zanimivo pa je, da omogoča pretočno predvajanje "radijskih postaj", ki menda skupaj hranijo več kot 14 milijonov pesmi. V telefon vgrajeni zvočniki so sicer srednja žalost, zvok na slušalkah pa je dober.

Lumia 800 je vrhunski telefon, zato ima seveda tudi vrhunsko ceno, ki je nekako primerljiva z drugimi telefoni tega ranga - iPhone 4s, Samsung Galaxy S II, Google Galaxy Nexus. Pričakujemo pa, da bo z vezavo na dražje pakete mobilnih operaterjev na voljo tudi za "1 EUR", kar je po navadi tisto, kar prodajo dragih telefonov drastično pospeši. Za tiste, ki jim je tudi preveč, je na voljo tudi model Lumia 710, ki oblikovno ne izstopa tako zelo, ima slabši fotoaparat, zaslon LCD (namesto AMOLED) in manj pomnilnika. Vendar pa ga zaenkrat še nismo preizkusili.

Nokia Lumia 800

Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Phone 7.5 "Mango".

Pomnilnik: 512 MB RAM + 16 GB.

Pomnilniška kartica: Ne podpira.

Ločljivost zaslona: 800 x 480 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.1, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900.

MHz; UMTS/HDSPA 900/1900/2100; GPS.

Izdeluje: www.nokia.com.

Cena: 549 EUR, pri operaterjih Simobil in Mobitel z vezavo predvidoma od 1 EUR naprej.

ODZIVNOST: 10.

UPORABNOST: 8.

SPLOŠNI VTIS: 9.

Za: Windows Phone 7.5, hitrost, odzivnost, oblika, dodatni programi.

Proti: Windows Phone 7.5, neroden dostop do vrat USB, mikro SIM.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji