Objavljeno: 24.9.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2019

Pamet na glavo

Za tokratno številko smo pripravili nekoliko večji preizkus električnih skirojev, ob tem pa tudi ugotovili, da čelada nikakor ni odveč. Recimo taka, ki ob zaščiti ponudi tudi nekaj pameti.

Čelada se hvali s prijetnim urbanim videzom, za kar je prejela tudi nekaj oblikovalskih nagrad.

Preizkušeni čeladi BH51M pri proizvajalcu Livall uradno pravijo kar helmetphone. Njena glavna lastnost je namreč vgrajen vmesnik bluetooth, prek katerega jo povežemo s telefonom in tako ponudi nekaj pametnih zmogljivosti.

Na prvi pogled gre za lično urbano kolesarsko čelado, povsem primerno tudi za uporabo na električnih skirojih pa tudi rolkah, rolerjih in podobnih prevoznih sredstvih. Preizkusili smo temno siv model, na voljo je tudi v svetlo in modro sivih barvah. Oblikovanje je všečno in nevpadljivo, seveda pa je čelada tudi atestirana po vseh veljavnih varnostnih standardih.

Težka je 470 gramov, kar je sicer več kot bolj športne čelade, vendar je povsem primerljivo z mestnimi modeli. V notranjosti so klasični mehki vložki, ki jih lahko tudi odstranimo (in operemo). Zadaj ima vrtljivo kolesce, s katerim poskrbimo za fiksno lego. Čelada je bolj zaprtega tipa, ponuja dvanajst manjših zračnikov, je tudi vodoodporna po standardu IPX4 (torej bo »preživela« tudi manjšo prho). Mogoče škoda, da je (vsaj za zdaj) na voljo le v eni velikosti – s kolescem se sicer velikost prilagaja, a je razpon vseeno kar omejen.

Prva posebnost, ki jo opazimo, je širok trak svetilk LED na zadnji strani. Te lahko uporabljamo kot klasično kolesarsko luč, torej ponujajo način utripanja ali pa so stalno prižgane. Bolj zanimiva je možnost, kjer čelada samodejno prepozna zaviranje (prek vgrajenega pospeškomera) in trak uporablja kot zavorno luč. Še zabavnejša pa je možnost uporabe v vlogi smernika (»žmigavca«). Ob čeladi namreč dobimo tudi majhen daljinec, ki se z gumijasto oprijemko pritrdi na krmilo kolesa in ima tudi smerne tipke. Do njih pridemo sicer tudi prek aplikacije na telefonu, a bo daljinec nedvomno bolj priročen. Luči na traku se v tem primeru prižigajo zvezno, torej od leve proti desni in obratno, kot pri nekaterih novejših avtomobilih.

Majhen, a priročen daljinec se enostavno pritrdi z gumijastim trakom.

Druga zanimivost sta majhna izrastka ob strani čelade, ki v sebi skrivata majhna zvočnika, na desni strani pa je vgrajen tudi mikrofon. Zadeva deluje kot povsem navadne slušalke bluetooth, a ne zakrijejo ušes, kar pomeni, da lahko še vedno spremljamo okolico in dogajanje okoli sebe. Tako lahko poslušamo glasbo ali se pogovarjamo po telefonu, zelo koristna pa je tudi možnost poslušanja navodil GPS (seveda prek navigacijske aplikacije na telefonu). Če imamo več takih čelad, se lahko (prek aplikacije Livall Riding) povežemo in pogovarjamo ob uporabi funkcije Push to talk. Ker sistem uporablja podatkovno povezavo telefona, zna biti to uporabno predvsem za tiste, ki prekolesarijo nekoliko daljše razdalje v družbi, saj sta kolesarja lahko medsebojno oddaljena.

Čelada ima tudi možnost prepoznavanja padca: prek aplikacije nastavimo stik, na katerega se ob padcu sproži telefonski klic. Velja opozoriti, da mora biti čelada ob tem ves čas povezana s telefonom. Aplikacija se zna povezati tudi s priljubljeno aplikacijo Strava in tudi z Apple Health, v obe lahko prenesemo podatke o prekolesarjeni poti.

Po podatkih proizvajalca naj bi akumulator zdržal okoli deset ur navadne rabe (torej uporabe luči na zadnji strani) ali približno pol toliko pri uporabi bluetooth povezave – obe številki sta po našem preizkusu kar realni. Na zadnji strani je pod gumijastim čepom vmesnik za napajanje, ki se pritrdi z magnetkom. Za 100-odstotno napolnjenost potrebuje približno tri ure.

V praksi se čelada dobro obnese. Uporaba smernikov na naših kolesarskih poteh (in cestah) je bila za večino prometnih udeležencev sicer nenavadna zanimivost, a tudi že sama luč na zadnji strani prispeva k opaznosti in varnosti. Zvočnika sta bolj povprečne kakovosti. Pri glasovni navigaciji se sicer dobro obneseta, veliko pa od njiju ne gre pričakovati. Vsekakor pa je pohvalno, da sta dovolj odprte narave in ne blokirata okoliških zvokov.

Livall BG51M

Kaj: pametna čelada

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 122 EUR

Za: Preprosta uporaba, videz, daljinec.

Proti: Le ena velikost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji