Objavljeno: 15.10.2005 17:35 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2004

Palm: januar 2004

V novejše ročne računalnike je vgrajen bluetooth. Z njim lahko te računalnike povežemo z ustreznimi telefoni GSM in s tem posredno v internet. Z bluetoothom pa lahko v osnovi počnemo tudi še kaj drugega. Morda pošiljamo datoteke ali pa kar nadzorujemo računalnik oz. program. Dva programa, ki smo ju preizkusili, omogočata natanko to.

BeamPro

V PalmOS 5 je vgrajena podpora bluetoothu, a je nekoliko omejena. Omogočeno je npr. pošiljanje zaznamkov v koledarju ali naslovov iz imenika, vendar le enega po enega. Enako lahko pošiljamo le programe, ne pa tudi datotek z drugačnimi končnicami, ki jih imamo na razširitveni kartici. BeamPro te zmogljivosti nekoliko razširi, predvsem pa vse skupaj združi v pregleden uporabniški vmesnik. Tako lahko označimo več koledarskih zaznamkov in jih naenkrat pošljemo drugemu Palmu (ali PocketPC in celo osebnemu računalniku z vgrajenim vmesnikom bluetooth). Enako lahko naredimo z imeni iz imenika in zapiski, pa tudi z datotekami. Podprto je pošiljanje vseh datotek, če je le sprejemnik na drugi strani "usposobljen" za njihovo sprejemanje. In še ena prednost BeamPro v primerjavi z vgrajenimi zmogljivostmi - program si zapomni napravo bluetooth, ki smo ji že pošiljali, in tako prihrani precej časa, potrebnega za odkrivanje naprav.

BeamPro

Kaj: Program, ki olajša pošiljanje podatkov prek bluetootha.

Velikost: 80 KB.

Izdeluje: Ecamm Network, www.ecamm.com.

Cena: 8 dolarjev.

Za: Lepo centralizirano pošiljanje različnih podatkov. Omogočeno pošiljanje tudi s pomnilnih kartic.

Proti: Ne omogoča hkratnega pošiljanja podatkov iz več kategorij (koledar, imenik, datoteke).

BTAmp 0.25

Za poslušanje datotek MP3 v osebnih računalnikih je očitno še vedno standard majhen in učinkovit program WinAmp. Program je tako priljubljen, da že nekaj časa nastajajo programi za ročne računalnike in celo pametne telefone GSM, ki omogočajo nadzor nad programom na daljavo. Kot osnova je na voljo (zastonjski) program Bemused, ki ga namestimo v osebni računalnik in mu vpišemo osnovne parametre (kot je pot do zagonske datoteke). Po tem se obnaša kot strežnik, ki sprejema podatke in jih posreduje WinAmpu. Če si namestimo palmovski program BTAmp, sprejema ukaze, ki mu jih s tem programom posredujemo iz Palma. Prek povezave bluetooth (ali kar navadne povezave TCP/IP) lahko prek nekoliko okornega vmesnika predvajamo glasbo na osebnem računalniku, "previjamo" datoteke, spreminjamo glasnost in podobno. Zadeva deluje, čeprav včasih nekoliko nerodno. Program naj bi znal nadzorovati tudi predstavitve Powerpoint, vendar vsaj nam tega ni uspelo usposobiti. In zakaj bi si želeli s Palmom nadzorovati predvajanje MP3? Zamislite si (ne tako nenavadno) rešitev, pri kateri je osebni računalnik (v delovni sobi) povezan z glasbenim sistemom (v dnevni sobi) in omogoča poslušanje MP3jev prek tega sistema hi-fi. Skakati v delovno sobo za vsako malenkost, zagotovo ni prijetno - veliko bolj prijetno je predvajanje upravljati prek brezžičnega Palma (če le ni delovna soba predaleč ali ločena s predebelim zidom).

BTAmp 0.25

Kaj: Program za nadzor programa WinAmp prek bluetootha ali TCP/IP.

Velikost: 32 KB.

Izdeluje: Azzie.

Cena: 5 dolarjev.

Za: Enostavna namestitev.

Proti: Špartanski uporabniški vmesnik. Prikaz na Palmu ne ustreza vedno prikazu na WinAmpu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji