Objavljeno: 15.10.2005 17:32 | Avtor: Igor Harb | Monitor Januar 2004

P900 - uspešni križanec

Doslej je veljalo, da je Sony Ericssonov P800 najzmogljivejši križanec med mobilnim telefonom in ročnim računalnikom, saj je najbolje združeval lastnosti in prednosti obeh naprav. Zdaj ga je njegov naslednik dovolj prepričljivo prekosil.

Najopaznejša izboljšava se nanaša na obliko, precej pomembnejša prednost pa je izboljšan zaslon s 65 tisoč barvami (P800 je zmogel največ 4000 barv). Uporabniški vmesnik je združljiv z dosedanjim, ker pomeni, da je mogoča uporaba iste programske opreme kot pri P800.

V notranjosti naprave je sprememb nekoliko manj - tudi P900 poganja Armov procesor s taktom 153 MHz (ne bi škodilo kaj hitrejšega, glede na to, da se menuji odpirajo razmeroma počasi), na voljo pa je 16 MB notranjega pomnilnika (pri P800 14 MB). Presenetljivo so se odločili obdržati pomnilniške kartice Memory Stick Duo, čeprav je Sony poleti predstavil Memory Stick Duo Pro, ki ponujajo večje zmogljivosti kakor 128 MB in hitrosti prenosa podatkov, je pa priložena taka z zmogljivostjo 32 MB (prej 16 MB). Izboljšav je bil deležen tudi vgrajeni digitalni fotoaparat (ločljivost 640 × 480 pik). Posebej pa je pohvalno, da je telefonu priložen zmogljivejši akumulator, in sicer z 1260 mAh, saj je bilo kratko trajanje delovanja P800 ena izmed večjih napak naprave.

Kot rečeno, je uporabniški vmesnik ostal enak, prav tako se ni spremenila različica operacijskega sistema Symbian (7.0), saj je še zmerom najnovejša. So pa v Sony Ericssonu napravi dodali precej dodatne programske opreme (na priloženi plošči CD-ROM) in opazno izboljšali staro. Med novostmi so programi, ki smo jih tudi v Monitorju že opisovali v rubriki programčkov Symbian, denimo koledarček WorldMate, spletni brskalnik Opera, najdemo pa tudi urejevalnik fotografij in še druge programe. Vsekakor pa je P900 obdržal tudi ključno prednost v primerjavi z večino drugih mobilnih naprav, možnost branja Wordovih in Excelovih datotek ter PDF, tudi če jih prejmemo po elektronski pošti.

Seveda lahko P900 povežemo z računalnikom in usklajujemo podatke iz Outlooka ali Lotus Notes, priložena je zibka USB, brezžično pa se aparat lahko povezuje prek vmesnika IrDA, bluetootha ali pa mobilnega omrežja.

Na splošno je P900 velik presežek v ponudbi križancev med mobilnimi telefoni in ročnimi računalniki, a je za to treba plačati tudi primerno ceno. Ta je vsekakor previsoka, da bi bilo smiselno nadgraditi P800, ki je še zmerom izjemen telefon. Prav tako bi lahko P900 imel še kakšne dodatne novosti, denimo podporo omrežjem EDGE in prej omenjenim Memory Stick Duo Pro.

Sony Ericsson P900

Kaj: Križanec med mobilnim telefonom in ročnim računalnikom.

Izdeluje: Sony Ericsson, www.sonyericsson.com.

Prodaja: Svema, www.svema.si.

Cena: 209.880 tolarjev.

Za: Oblika, zmogljivost, zaslon, uporabnost...

Proti: Cena, ni podpore za EDGE.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji