Objavljeno: 27.6.2023 | Avtor: Boris Šavc

Oprema za kampiranje

Poletje je tu in pred nami je odlična sezona za kampiranje. S tem seveda ne mislimo na poležavanje pod hrvaškimi borovci v enem izmed pregrešno dragih kampov, temveč na tisto pravo doživetje narave, kot se ga spomnimo iz taborniških časov. Nujna oprema za kampiranje je ostala ista, spremenil se je le medij. Osrednji pripomoček je po novem telefon z operacijskim sistemom Android.

Najbolj samoumevna priprava, ki jo vzamemo s samo na kampiranje v divjini, je zagotovo kompas. Globoko v gozdu, kjer nam GPS (običajno) ne more pomagati in do koder internet ne seže, nam bo prišla prav aplikacija Compass. Gre za zelo osnovno programsko orodje, ki na telefonu ne zasede veliko prostora, nima oglasov in za delovanje ne potrebuje povezave. Je vse, česar si želimo od mobilnega kompasa. Aplikacija je v osnovi brezplačna, a ima nekatere manj pomembne funkcije zaklenjene. Na voljo so z enkratnim nakupom v višini 3,7 evra.

Še bolj preprosta, a nič manj pomembna je mobilna svetilka Icon Torch. Program sploh nima uporabniškega vmesnika in seveda ne nastavitev, oglasov ali česarkoli drugega. Dotik ikone s programom preprosto prižge v telefon vgrajeno svetilko LED in to je to. V resnici tudi vse, kar potrebujemo. Čeprav ima to funkcionalnost večina telefonov na tak ali drugačen način vgrajeno, tako hitrega in udobnega načina aktiviranja svetilke še nismo videli drugje.

Priročnik za preživetje v naravi je za slovenske gozdove na prvi pogled nepotreben, vendar Offline Survival Manual pokriva toliko različnih tem, da se ga izplača vedno imeti pri roki. V kategorije lično urejene informacije pokrivajo medicino, izdelavo orodja, gradnjo zavetišča in podobno. Količina dragocenih podatkov je res zavidljiva.

Ena najbolj priljubljenih aktivnosti med kampiranjem je ribolov. Pomoč pri ribičiji nudi program Fishbrain, ki pokriva več kot 130 vrst rib in nas poveže z drugimi ribiči, da nam pokažejo, kako in kje lovijo oni.

Zadnja predstavljena aplikacija pokriva še eno dejavnost, ki gre s kampiranjem z roko v roki. Lovci med kampiranjem radi lovijo. Pri lovu jim najbolje pomaga zbirka GPS-orodij za načrtovanje lovskih mest Huntstand. Ker je profesionalna različica namenjena predvsem ameriškim lovcem, bo osnovna različica z vremenskimi podatki in usmerjanjem od šotora do lovišča in nazaj povsem zadostovala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji