Objavljeno: 3.9.2012 09:42 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2012 | Teme: android

Olimpijska tablica

Na tokrat opisani tablici Iconia so na hrbtni strni olimpijski krogi, ki dajejo vedeti, da je Acer partner olimpijskih iger. Poleg športnega pridiha je A510 ena tistih tablic, ki jih že iz embalaže poganja Android 4.0.

Iconia tab A510 je 10,1-palična tablica, ki ima hrbet iz zelo všečne plastike. Ta spominja na mešanico med plastiko in gumo, ki smo je bili vajeni pri starejši HTC telefonih, in v roki deluje zelo prijetno. Predvsem daje občutek "nezdrsljivosti", ko jo primemo z eno roko. Prednja stran je seveda steklena površina, za katero se skriva zaslon na dotik, a je nekoliko globlje kot pri konkurenci. Apple slovi po posebnem načinu lepljenja zaslona na steklo, tako da imamo občutek, da se dejansko dotikamo elementov na zaslonu. Tudi androidni tabor ima predstavnika, ki je v tem pogledu boljši, saj je pri Transformerju Prime zaslon bližje steklu kot pri Iconia tabu.

Globokemu zaslonu gotovo botruje način izdelave, saj gre za debelejšo tablico kot pri prej omenjenih konkurentih. Stranici sta iz železja in tam se skrivajo tudi vhod mini HDMI, gumb za vklop, vhod za slušalke in reža za vstavitev kartice MicroSD. Na vrhu sta gumba za uravnavanje zvočne jakosti in stikalo za zaklep orientacije zaslona. Spodaj je vhod mikro USB, prek katerega tablico polnimo in priklapljamo na računalnik.

Na zadnji strani je 5-megatočkovna kamera, ki dela solidne slike, a čudežev ne gre pričakovati. Predvsem pa še vedno prevladuje občutek, da slikanje s tablico spada nekako v rang govorjenja z ušesno bluetooth slušalko in je početje rezervirano za ljudi brez občutka za slog.

Sicer je A501 na voljo z 32 GB prostora, ki mu dela družbo 1 GB pomnilnik in vezje Tegra 3. Nvidiino čipovje je tako štirijedrno in deluje pri 1,3 GHz, kar je za 0,1 GHz manj kot pri Transformerju Prime. To se pri sami uporabi ne pozna. Ker na tablici teče Android 4.0, se obnaša kot vsaka druga tablica z Androidom 4.0.

Sladoledni sendvič je praktično enak kot pri Googlovemu izvirniku in Acer ni pretiraval s svojimi pogruntavščinami, ki lahko hitro skazijo uporabniško izkušnjo. Tako je največji dodatek operacijskemu sistemu menu za hitri dostop, ki ga Acer uporablja na svojih izdelkih že kar nekaj časa. Menu deluje po načelu kroga, na katerega so nalepljene bližnjice, spletni zaznamki in podobno. Uporabna rešitev, ki pa, roko na srce, ne olajša dela toliko, da bi jo jemali kot nujen pripomoček.

Medtem ko gre Acer pohvaliti, da so Android 4.0 pustili bolj ali manj pri miru, je bolj zaskrbljujoče to, da je ob prižigu tablice prisoten program protivirusnega podjetja McAfee. Googlov Play Store je res malce bolj podoben divjemu zahodu in je mogoče najti marsikaj, česar Apple v svoje App Store ne bi nikoli spustil. Dodajanje protivirusnih programov mobilnim operacijskim sistemom pa vendarle prinaša slabe spomine iz časov, ko sta bila Norton in McAfee stalnica kupljenih prenosnikov in ponavadi prva programa, ki ju je bilo treba odstraniti.

Pomanjkanje občutka za smernice, ki jih dajejo industrijski oblikovalci konkurence, se kaže v dejstvu, da je logotip podjetja Acer tako na zadnji (tam mu delajo družbo olimpijski krogi) kot tudi na prednji strani naprave. Na robu okoli zaslona je prav tako napis Iconia Tab, ki še dodatno zmoti eleganco, kot smo je vajeni pri drugih napravah. Ipad nima napisov na prednji strani, pri Transformerju pa je napis Asus skorajda črn in se ga praktično ne vidi, a rabi za to, da vemo, na katero stran priklopiti tipkovniški dodatek.

Acer je po strojni plati izdal solidno tablico, ki v ničemer ne presega najboljšega, kar ponuja druga androidna konkurenca. Tako gre za tipično tablico z Androidom 4.0, to pa v tem času pomeni zadovoljivo uporabniško izkušnjo, saj je sladoledni sendvič resnično postal uporaben tablični operacijski sistem. Pomanjkljivosti je tako najti v predebelem ohišju in pa predvsem v občutku, da gre za izdelek, ki ga je vendarle naredilo podjetje, ki izdeluje PCje. Asus je dokazal, da tudi takšna podjetja lahko mirno dosežejo večjo eleganco in čut za podrobnosti pri oblikovanju izdelkov. Iconia tab A510 pa je tablica, ki so jo očitno oblikovali isti ljudje, ki v Acerju delajo prenosnike z namiznimi operacijskimi sistemi. 10 evrov manj, kot staneta Transformer Prime in iPad, ni zadosten razlog za nakup, saj je že Asusov Transformer TF300, ki stane manj, boljša izbira.

Acer Iconia Tab A510

Tablični računalnik

Prodaja: www.avtera.si

Cena: 500EUR.

Za: Solidna tablica z Androidom 4.0

Proti: Debelina, "globok" zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji