Objavljeno: 23.11.2009 13:40 | Avtor: Vlado Robar | Monitor December 2009 | Teme: preizkus, Microsoft, varnost

Novi brezplačnik

Microsoft se po nekaj letih spet podaja v vode brezplačnih varnostnih rešitev na osebnih računalnikih. Njihov prejšnji poskus s protivohunskim programom Windows Defender je bil precej ponesrečen, saj smo na našem preizkusu (Monitor, januar 2007) ugotovili, da program ne ubrani računalnika pred tipičnimi vohunskimi programi. Tokratni varnostni program se imenuje Microsoft Security Essentials in za razliko od Windows Defenderja vsebuje poleg protivohunskega tudi protivirusni program.

Namestitveni program pretočimo iz Microsoftovega strežnika, na voljo je v treh različicah. S prvo namestimo Security Essentials v okolje Windows XP, z drugo v 32-bitni okolji Vista ali Windows 7, z zadnjo pa v ustrezna 64-bitna sistema Vista oziroma Windows 7.

Dokler ne pregledamo celega diska se moramo zadovoljiti s statusom "morebiti nevarovano".

Po zagonu namestitvenega programa ta najprej preveri pristnost operacijskega sistema z orodjem Windows Genuine Advantage, nato šele dokonča namestitev. Vnovični zagon računalnika ni potreben, program pa takoj ponudi posodobitev protivirusnih in protivohunskih definicij. Kot zanimivost omenimo, da smo imeli na računalniku nastavljen napačen datum in program je tudi po posodobitvi sporočal, da definicije niso posodobljene.

Uporabniški vmesnik programa je zelo enostaven. V sistemski vrstici (trayu) ždi ikona, ki jo s pritiskom na desno tipko miške razširimo v okno. To nam ponuja najosnovnejše, a jasno predstavljene možnosti.

Microsoftov varnostnik je na našem računalniku našel kaj nekaj nevarnih oblik programske opreme...

Security Essentials ždi v ozadju in beleži sumljive dogodke.

Že na prvi pogled nam je bilo jasno, da se je tokrat Microsoft obrambe pred vsiljivci lotil resneje. Protivirusni program omogoča hitro (mape Windows, Program Files in Documents and Settings) ali pa podrobno (celoten disk) pregledovanje računalnika. Seveda se lahko odločimo za pregled po meri. Protivirusni stroj zna na zahtevo (on-demand scanning) iskati viruse po arhivih in stisnjenih datotekah - in to po vseh vrstah teh datotek, ki naj bi jih pošten protivirusnik obvladal (7z, cab, exe, jar, msi, rar, tar, tgz in zip, glej članek Spletni varnostniki, Monitor, marec 2009). Žal virusov v teh datotekah ne najde pri iskanju ob dostopu (on-access scanning). Tudi zaradi tega skoraj nič ne upočasni kopiranja datotek s plošče CD-ROM na disk, kar je še en naš način preizkušanja. Pri pregledovanju na zahtevo je povprečna dodatna obremenitev procesorja 57,5 % (pri tem je maksimalna obremenitev 200 %, saj gre za hipernitnost oziroma za dvojedrni procesor), povprečna poraba pomnilnika pa je 71 MB. Po prvem kriteriju bi se na preizkusu Microsoftov izdelek znašel na tretjem mestu, za Zone Alarm Internet Security in za Comodo Internet Security. Tudi po porabi pomnilnika sodi Security Essentials med boljše (oziroma skromnejše) pakete, uvrstil bi se na šesto mesto.

Od drugih brezplačnih rešitev se Microsoftov program loči predvsem po možnosti nastavljanja prečesavanja diska po urniku. Odločimo se lahko med dnevnim ali tedenskim pregledovanjem. Gre torej za soliden izdelek, ki ga bodo uporabljali predvsem tisti, ki ljubijo brezplačne rešitve in nimajo predsodkov proti Microsoftovim programom. Škoda le, da v Redmondu niso združili požarnega zidu, ki je vgrajen v okolje (XP, Vista ali Windows 7), v skupni uporabniški vmesnik. S tem bi dobili kar močan izdelek, ki je zdaj precej nezaokrožen.

Microsoft Security Essentials

Kaj: Protivirusni in protivohunski program.

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com.

Cena: Brezplačen (MS Windows Genuine Advantage).

Za: Cena, solidna varnost.

Proti: Ne išče virusov v arhivih in stisnjenih datotekah pri sprotnem iskanju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji